Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DNA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DNA."— Sunum transkripti:

1 DNA

2 DNA NEDİR? DNA açılımı: Deoksiribo nükleik asit
Baz,şeker ve fosfat birleşerek Deoksiribo nükleotitleri oluşturur.Deoksiriboz şekeri taşıyan A,G,S,T nükleotidleri de birleşerek DNA zincirini meydana getirirler.DNA’lar iki nükleotid zincirinin birleşmesiyle oluşur. Zincirler birbirine helezonik şekilde sarmal yapıda bağlanmıştır.

3 Sarmal yapının oluşmasında adenin ile timin nükleotitler arasında ikili, guanin ve sitozin nükleotitler arasında ise üçlü hidrojen bağları bulunur.İki DNA zinciri birbirine zayıf hidrojen bağlarıyla bağlanarak çift zincirli DNA yapısını oluşturur.DNA,proteinlerle birleşerek kromatin ipliğini oluşturur.

4 DNA’NIM ÇİFT ZİNCİRLİ SARMAL YAPISI
Karşılıklı zincirler birleşirken A karşısına T ve G karşısına S gelir. Bu nedenle DNA da Adenin sayısı Timin sayısına , Guanin sayısı da Sitozin sayısına eşittir. (A=T) , (G=S). DNA molekülü bir zincirinde meydana gelen bozulmaları düzeltebilir ve hücre bölüneceği zaman kendini eşleyebilir.

5 DNA’nın EŞLENMESİ DNA molekülü sadece hücre bölüneceği zaman kendini eşler. Bu olaylar bir sıraya göre gerçekleşir. DNA’nın iki zinciri bir uçtan fermuar şeklinde açılır bu açılan zincirlerin karşısına uygun yeni nükleotid zincirleri yapılır.Adenin karşısına Timin , Guanin karşısına Sitozin gelir.Sonuçta bir DNA dan birbirine benzer iki DNA oluşur.Bunlar genetiksel olarak birbirinin aynıdır.

6 DNA’NIN GÖREVLERİ: Kalıtsal karakterlerin oluşmasını sağlama
Hücredeki canlılık olanlarını yönetme Kalıtsal karakterlerin oğul döllere aktarılmasını sağlama NOT: DNA’nın en küçük yapı ve görev birimine gen denir.Her türün bireylerinde belli sayıda DNA ve gen bulunur.

7 BİLGİ: Bir insan hücresindeki bir DNA nın normal uzunluğu 1,7 metre’dir. 75 trilyon hücreden oluşan bir insanda DNA nın toplam uzunluğu km’dir.

8

9

10

11 Son…


"DNA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları