Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ISI VE SICAKLIK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ISI VE SICAKLIK."— Sunum transkripti:

1 ISI VE SICAKLIK

2 Isı ve Sıcaklık Isı nedir? Sıcaklık nedir?
Bir maddedeki her molekülün kinetik enerjisi farklıdır. Bir maddedeki bütün moleküllerin kinetik enerjilerinin toplamını, molekül sayısına bölerek, molekül başına düşen ortalama kinetik enerjiyi buluruz. Bu da sıcaklık diye tanımlanır. Bir maddeyi meydana getiren bütün taneciklerin kinetik enerjileri toplamına ısı denir.

3 Isı ve Sıcaklık Arasındaki İlişki:
Bir cismin sıcaklığının değişmesi demek, çevresinden ısı alması veya vermesi demektir. Maddelere ısı verildiğinde moleküllerinin hızları artarak kinetik enerjileri yükselir. Isı enerjisi kazanan maddelerin sıcaklığı artar. Maddeler ısı kaybettiğinde moleküllerinin kinetik enerjileri azalır. Isı enerjisi kaybeden maddelerin sıcaklığı düşer. Isı ile Sıcaklık Farklı Kavramlardır.

4 Isı ve Sıcaklık Arasındaki En Önemli Farklar
Isı ve sıcaklık ölçülebilir büyüklüklerdir. Isı enerji çeşididir,sıcaklık enerji değildir. Isı kalorimetre ile,sıcaklık ise termometre ile ölçülür. Isı birimi calori veya Joule'dür Sıcaklık birimi ise sadece Derece'dir. Isı madde miktarına bağlıdır.Sıcaklık ise madde miktarına bağlı değildir.

5 Sıcaklık Ölçme Araçları
Isı Ölçme Aracı Kalorimetre kabı 1. 2. Sıcaklık Ölçme Araçları 3. Metal termometre Duvar termometre Laboratuar termometresi Hasta termometresi 4.

6 Sıcaklığın Ölçülmesi (Termometreler)
Sıcaklık ölçmek için kullanılan araçlara termometre denir. Maddelerin boyutlarında meydana gelen değişim, sıcaklıktaki değişim olarak kabul edilebilir. Termometreler bu esasa göre düzenlenmişlerdir.

7 Termometreler Termometrelerde 76 cm-Hg basıncında sabit iki sıcaklık değeri seçilir. Birisi suyun donma sıcaklığı diğeri ise suyun kaynama sıcaklığıdır. Sıcaklık T ile sembolize edilir. Celcius (Santigrad °C) termometrelerinde, suyun donma sıcaklığı 0 °C , kaynama sıcaklığı 100 °C alınarak, 100 eşit bölme yapılmıştır. Kelvin suyun donma sıcaklığını 273 °K, kaynama sıcaklığını ise 373 °K alarak 100 eşit bölme yapmıştır.

8 Isınmak İçin Kullanılan Araçlar
Isınmada kullanılan yakıt çeşitleri üç ana grupta sıralanır. İşte o yakıtlar ve oluşumlarını anlatan tanımlamalar. 1-Katı yakıtlar a)Odun b)Madem kömürleri (linyit, kok kömürü gibi) 2- Sıvı Yakıtlar a)fuel oil b)gazyağı 3- Gaz yakıtlar a)doğalgaz b)havagazı Yakıtların oluşumu

9 Yakıtların Oluşumu 1.Kömürlerin Oluşumu Kömür bataklıklarda uygun nem ve sıcaklığın oluşması, ortamın asit miktarının artması, gerekli organik maddelerin ortamda bulunmasıyla bozulmuş, çürüyen bitkilerin su altına inmesi ve bataklığın zamanla üstünün örtülmesi gibi olaylar sonucu oluşur.

10

11

12 Yakıtların Oluşumu 2. Odunun Oluşumu Odun ağaçların gövdelerini ve dallarını meydana getiren sert bir maddedir.Kesilen ağaçlar toplanır ve yakıt yapımında kullanılır. Evlerde sobalarda ısınma amacıyla yakılır.

13

14 Yakıtların Oluşumu 3. Fuel Oil ve gazyağının oluşumu Ham petrolün kuyulardan çıkarılması ve rafinerilerde tasfiye edilmesi sırasında ham petrolden ayrıştırılarak elde edilen yakıt türüdür. burada yer altında bulunan yakıt görülmektedir. Bu yakıtlar aşağıdaki rafineri merkezlerinde işlenerek gaz yağı ve fuel oil gibi ısınma amacıyla hizmete sunulur. 4. Doğal gazın oluşumu organik maddelerin yeryüzünün alt katmanlarında milyonlarca yıl süren doğal dönüşümü sonucunda oluşur.

15


"ISI VE SICAKLIK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları