Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bİlİmİn doğası ve tarİhİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bİlİmİn doğası ve tarİhİ"— Sunum transkripti:

1 Bİlİmİn doğası ve tarİhİ
JAMES WATSON VE FRANCİS CRİCK

2 JAMES WATSON 1928 yılın da Chicago da doğdu. Ailesi çok varlıklı değildi. Babası tahsildardı. Annesi Chicago Üniversitesin de sekreter olarak çalışıyordu.

3 EĞİTİM DURUMU Chicago da devlet okullarına gitti ve zekasını en baştan belli etti. 1943 yılında 15 yaşındayken biraz da annesinin üniversite de çalışıyor olması sayesinde Chicago Üniversitesine girdi. O sıralar da en büyük ilgi alanı kuşlardı. Ve ornitoloji kariyeri yapmak istiyordu. Yalnızca üç yıl sonra 1946 da Chicago Üniversitesinden Biyoloji diploması alarak zekasını gösterdi. Bir yıl sonra Michigon Üniversitesinde geçirerek ornitoloji dersi aldı.Ama çok geçmeden kuşlara olan ilgisini kaybetti.

4 Harvard da biyokimya bölümünde yüksek lisansa başvurdu ama kabul edilmedi.
California Teknoloji Enstitüsüne başvurdu fakat yine reddedildi. Sonun da Bloomington daki Indiana Üniversitesinden akademik yılı için 900 dolarlık araştırma bursu aldı. Parlak zekası nedeniyle bu bursu sona erdikten sonra da üniversite Watson’ a mali desteğini sürdürdü.

5 Biyokimya doktorasını Indiana’dan 1950’nin mayıs ayında aldı
Biyokimya doktorasını Indiana’dan 1950’nin mayıs ayında aldı. Sonra çalışmalarını sürdürebileceği bir yer aramaya koyuldu. Avrupa’ya gitmesi kararlaştırıldı. Watson çalışmalarını yürütmek için İngiltere de Cambridge deki Cavendish laboratuarının en mükemmel yer olduğuna karar verdi.

6 FRANCİS CRİCK 1916 doğmuştur. Watson dan 12 yaş büyüktür.
Crick’in aileside Watsonun ki gibi zengin değildi. Babası ayakkabı ticareti yapıyordu. Soldaki Crick abisi ile birlikte.

7 Crick ile Fransa doğumlu eşi Odile yaşadığı daire Cambridge de ki birkaç yüzyıllık bir evin çatı katıydı. Çok küçüktü ama Odile nin dekorasyon zevkiyle çok güzel bir hal almıştı.

8 Odile Crick’ in 2. eşiydi ilk evliliğinden olan oğlu Michael Crick’ in annesi ile yaşıyordu.
Odile özgür ruhlu bir kadın ve iyi bir aşcıydı Crici in hayatını renklendirmekle kalmıyor ingiliz yiyeceklerine göre çok daha lezzetli yemekler yapıyordu.

9 EĞİTİM DURUMU Crick tipik bir özel koleje gitti. Burada bilime yoğun ilgi gösterdi. Yıllar sonra yazdığına göre bu ilgi anne ve babasının ona aldığı bir çocuk ansiklopedisini okumasından kaynaklanıyordu. Bilim insanı olmaya ve bir şeyler keşfetmeye karar verdi. 10 yaşına geldiğinde evde deneyler yapıyordu.

10 Crick Londra’da ki Üniversity College’ın fizik bölümüne başladı
Crick Londra’da ki Üniversity College’ın fizik bölümüne başladı.Bugün olduğu gibi o zaman da da bilimsel bir alanda kariyer yapmak için o alanda doktora derecesi almak zorunlu bir adımdı. Crick bu dalda yüksek lisansını yaptı. Fizik doktorasını almak üzereydi ki 2. Dünya Savaşı çıktı.Bir Alman bombası laboratuarını yok etti.

11 Crick savaştan sonra1947’ de Cambridge Üniversitesine geldi
Crick savaştan sonra1947’ de Cambridge Üniversitesine geldi.31 yaşındaydı ve halen doktora derecesi yoktu. 1949 da aynı üniversitedeki Cavernish laboratuarına taşındı.

12 Watson ve Crick Cambridge deki bu laboratuarda tanıştılar.
Ortak yönleri kısmen ilgi alanlarının hayrete düşürecek kadar benzer olması, kısmen de ikisinin de gençlere özgü bir küstahlık bir katılık yarım yamalak düşüncelere karşı bir tahammülsüzlük olmasıydı.

13 DNA’nın yapısını araştırırken kendilerinden yüzyıl kadar önce DNA’ yı araştırmış olan Mendel in çalışmalarını incelemişler. İki çeşit nükleik asit olduğu keşfedildi.Birine DNA birine RNA adı verildi. Watson ve Crick DNA’ nın yapısına bakmak için X ışınlarını kullanmaya karar verdiler. Crick için DNA’yı incelemeyi karar vermek önemli bir kariyer değişikliğiydi. Son iki yıldır proteinler üzerinde çalışılıyordu ve konuya hakim olmak üzereydi.

14 Bir DNA parçasının İLK X ışını kırınım fotografı.

15 DNA nın bir biçimine ait olan X ışını kırınım kalıbı.

16 Watson ve Crick DNA üzerine can alıcı çalışmaları yaparken Cavendish laboratuarının başkanı Sir Lawrence Bragg’in ekibindeydiler.

17 Watson ve Crick DNA’nın X ışını kırınım modellerini araştırırken çok avantajlıydı.Çünkü bu dönemde X ışını kırınım donanımları çok gelişmişti. Watson günlük hayatta yaşadığı olayları araştırmalarıyla bağdaştırmış.

18 İki bilim insanı 25 Nisan 1953 yılında bilim dergisi Nature ‘ Nükleik Asitlerin Moleküler Yapısı’’ adlı bir makale yayımladı.

19 DNA’nın 3 boyutlu yapısını bulmalarından dolayı Nobel 1962 yılında Nobel ödülü aldılar.

20 . 1953 tarihli makalelerinde RNA’yi keşfetmişler.
Arkadaşlarıyla bir kutlama da RNA ipliği desenli kravatlar takip kendilerine RNA kravat kulübü adı takmışlar.

21 Crick ve Watson yılında DNA nın moleküler yapısını ilk defa açıkladıkları tarihi makalelerinin 40. yıldönümü kutlamasında çekilmiş bir fotografları.

22 Watson ikili sarmal başarısından sonra İngiltere’yi terk edip ABD ye döndü 3 yıl sonra Harvard üniversitesine gitti ve burada profesör oldu. 1968 de New York Cold Spring Harbor biyoloji laboratuarına geçti. Watson 1988 yılında 61 yaşındayken Ulusal Sağlık Enstitülerince yürütülen insan genomu projesinin yöneticiliğini üstlendi. 1990 yılında 20. YY’ın en önemli 1. Biyologu seçilmiş.

23 Crick Salk Ensitütüsü’nün daimi üyesi ve San Diego’ daki California Üniversitesinin biyokimya bölümünde profesör oldu. 8 Temmuz 2004 de ABD de yaşamını yitirmiştir.

24 Watson ise günümüzde 84 yaşında olmakta ve ABD de yaşamaktadır.


"Bİlİmİn doğası ve tarİhİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları