Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖZET Darbe yabancı bir cismin bir cisme çarpması olayıdır. Darbe bir dinamik yükleme durumudur. Mukavemet dersinden de bilindiği üzere cisimlerin statik.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖZET Darbe yabancı bir cismin bir cisme çarpması olayıdır. Darbe bir dinamik yükleme durumudur. Mukavemet dersinden de bilindiği üzere cisimlerin statik."— Sunum transkripti:

1 T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ PLAKALARDA DARBE DENEYLERİ

2 ÖZET Darbe yabancı bir cismin bir cisme çarpması olayıdır. Darbe bir dinamik yükleme durumudur. Mukavemet dersinden de bilindiği üzere cisimlerin statik yüklemelerle dinamik yüklemelere cevabı farklılıklar arz eder.

3 Charpy-Izod Uzun yıllardır malzeme seçimlerinde numunenin darbe dirençleri Charpy ve Izod deneyleri yardımı ile bulundu. Bu deneyler önceki derslerde ayrıntılı bir biçimde incelenmiştir. Bu deneylerde numuneler çentikli bir şeklide üretiliyor ve bir çekiç yardımı ile çatlak açılacak şekilde darbeye maruz kalıyordu. Basit potansiyel enerjisi bağıntısı yardımı ile numune tarafından yutulan enerji bulunabilir.

4 Plakalara darbe: Hızları bakımından darbe Yüksek hızlı darbe
Düşük hızlı darbe diye ikiye ayrılır.

5 Yüksek hızda darbe

6

7 Düşük hızda darbe A) Ankastre çubuk yardımı ile darbe

8 Düşük hızda darbe B) Sarkaç yardımı ile darbe 1-Darbe ucu, 2- Numune tutucu, 3- Numune

9 Düşük hızda darbe B) Ağırlık düşürme

10

11 Fiber takviyeli, tabakalı kompozit malzemeler
yüksek teknoloji gerektiren yerlerde: uçak yapımı ve savunma sanayiinde ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. düzlem içerisinden gelebilecek yükleme durumlarına karşı yüksek mukavemete sahip olmalarına karşın düzlem dışından gelen darbe yüklemelerine karşı zayıftırlar.

12 Darbe olayına, bakım esnasında uçağın gövdesinin üzerine düşürülen bir alet, uçağın hava alanına inip kalkması sırasında seken bir taşın kompozit yüzeye çarpması, kurşunun kompozit plakayı delmesi, şeklinde örnekler verilebilir.

13 Darbe yüküne maruz kompozit malzemelerin davranışını enerji profili metodu ile incelenebilir. Bu teknik, kompozit tabakaların nüfuziyet ve delme sınırlarını verir. Bu metod ayrıca geri sekme, nüfuziyet ve delme bölgelerini tanımlar ve kompozit malzemelerin bu bölgelerdeki enerji absorbe etme miktarlarını belirler.

14 Tipik bir kuvvet-çökme eğrisi

15 Kuvvet-çökme eğrisi

16 Şekil 5 Geri sekme, nüfuziyet ve delme bölgelerine ait fotoğraflar

17 Cam lifi-epoksi kompozitinin enerji profili


"ÖZET Darbe yabancı bir cismin bir cisme çarpması olayıdır. Darbe bir dinamik yükleme durumudur. Mukavemet dersinden de bilindiği üzere cisimlerin statik." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları