Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PHP Dosya İşlemleri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PHP Dosya İşlemleri."— Sunum transkripti:

1 PHP Dosya İşlemleri

2 Dosya İşlemleri Dosya Açma Dosyada İşlem Yapma Dosya Kapatma

3 Dosya İşlemleri - Dosya Açma
fopen() Fonksiyonu fopen(DosyaAdı, Açma Kipi) DosyaAdı ile belirtilen dosyayı belirtilen kipe göre kullanıma açar

4 Dosya İşlemleri - Dosya İşlemleri
Dosya Açma Kipleri 'r' dosya sadece okumak için açılır; dosya konumlayıcı dosyanın başlangıcına yerleştirilir. 'r+' dosya hem okumak hem de yazmak için açılır; dosya konumlayıcı dosyanın başlangıcına yerleştirilir. 'w' dosya sadece yazmak için açılır; dosya konumlayıcı dosyanın başlangıcına yerleştirilir ve dosya uzunluğu sıfır yapılır. Dosya mevcut değilse oluşturulmaya çalışılır. 'w+' dosya hem okumak hem de yazmak için açılır; dosya konumlayıcı dosyanın başlangıcına yerleştirilir ve dosya uzunluğu sıfır yapılır. Dosya mevcut değilse oluşturulmaya çalışılır. 'a' dosya sadece yazmak için açılır; dosya konumlayıcı dosyanın sonuna yerleştirilir. Dosya mevcut değilse oluşturulmaya çalışılır. 'a+' dosya hem okumak hem de yazmak için açılır; dosya konumlayıcı dosyanın sonuna yerleştirilir. Dosya mevcut değilse oluşturulmaya çalışılır. 'x' Dosya oluşturulur ve sadece yazmak için açılır; dosya konumlayıcı dosyanın başlangıcına yerleştirilir. Dosya zaten mevcutsa fopen() FALSE döndürürek başarısız olur. Dosya mevcut değilse oluşturulmaya çalışılır. 'x+' Dosya oluşturulur ve hem okumak hem de yazmak için açılır; dosya konumlayıcı dosyanın başlangıcına yerleştirilir. Dosya zaten mevcutsa fopen() FALSE döndürürek başarısız olur. Dosya mevcut değilse oluşturulmaya çalışılır.

5 Dosya İşlemleri Her işletim sistemi ailesinin farklı satır sonlandırma kuralları vardır. Bir metin dosyasını yazarken işletim sisteminin gerektirdiği satır sonlandırma karakterlerinin kullanılması gerekir. Unix ve türevleri satırları sonlandırmak için \n, Windows ailesi \r\n, Mac'ler ise \r karakterini kullanırlar. Dosyalar yazılırken yanlış satır sonlandırma karakterleri kullanılırsa, dosya başka uygulamalarda açıldığında tuhaf görünebilir. Windows'un \n karakterlerini şeffaf olarak \r\n karakterlerine dönüştürmesini sağlayan bir metin kipi dönüşüm seçeneği ('t') vardır. Eğer satır sonlandırma karakterlerinin değişmeden kalması isteniyorsa ikil (binnary) kipi devreye sokan 'b' seçeneği kullanılabilir. Bu seçenekler ('b' veya 't') kip değiştirgesinde daima son karakter olarak belirtilmelidir.

6 Dosya İşlemleri Öntanımlı dönüşüm kipi kullandığınız PHP sürümüne ve SAPI'ye bağlıdır. Bu bakımdan uyumluluk için daima uygun seçenek belirtilmelidir. Salt metin dosyalarla çalışılıyorsa ve betikte satır sonu karakteri olarak \n kullanılıyorsa, fakat dosyaların notepad gibi uygulamalarla da okunabilmesi isteniyorsa 't' kipinin kullanılması, diğer tüm durumlarda ise 'b' kipinin kullanılması gerekir. İkil dosyalarla çalışırken 'b' seçeneğini belirtilmezse, veri ile ilgili tuhaf sorunlarla karşılabilir (örneğin, bozuk resim dosyaları ve \r\n karakterlerine bağlı tuhaf sorunlar). Uyumluluk adına, dosyanın 't' seçeneğinin kullanılmasını gerektirmeyecek satır sonlandırma karakterleri ile yazılmasını dosyayı fopen() açarken daima 'b' seçeneğinin kullanılması tavsiye edilir.

7 Dosya İşlemleri - Dosya Kapatma
fclose() fonksiyonu fclose(DosyaTanıtıcısı) DosyaTanıtıcısı ile belirtilen dosyayı kullanıma kapatır. DosyaTanıtıcısı geçerli olmalıdır.

8 Dosya İşlemleri - Fonksiyonlar
fgets(DosyaTanıtıcısı, Uzunluk(byte)) fread(DosyaTanıtıcısı, Uzunluk(byte)) fwrite(DosyaTanıtıcısı, Metin)

9


"PHP Dosya İşlemleri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları