Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN ŞİDDETİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN ŞİDDETİ."— Sunum transkripti:

1 FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN ŞİDDETİ

2 FEN ve TEKNOLOJİ / SES Aynı diyapazona tokmak ile önce hafif ve sonra hızlı vurduğumuzda çıkan sesleri farklı işitiriz. Diyapazona hafif vurduğumuzda zayıf ses, hızlı vurduğumuzda şiddetli ses duyarız.

3 FEN ve TEKNOLOJİ / SES Bir davula tokmağı ne kadar kuvvetli vurursak çıkan ses de o derece şiddetli olur.

4 FEN ve TEKNOLOJİ / SES Alkışlama esnasında ellerimizi birbirine ne kadar kuvvetli vurursak sesin şiddeti o oranda artacaktır.

5 FEN ve TEKNOLOJİ / SES Sesleri şiddetli veya zayıf işitmemize neden olan ses özelliğine ses şiddeti denir. Aslan sesi fare sesinden daha şiddetlidir. Tavşan sesi, fil sesinden daha zayıftır.

6 FEN ve TEKNOLOJİ / SES Sesin şiddeti, ses dalgalarının enerjisine ve genliğine bağlı olup bunlarla doğru orantılıdır. Zayıf ses Şiddetli ses

7 FEN ve TEKNOLOJİ / SES Ses dalgasının genliği arttıkça sesin şiddeti de artar. Genliği fazla olan sese şiddetli ses, genliği az olan sese ise zayıf ses denir.

8 FEN ve TEKNOLOJİ / SES Şekildeki gibi bir uçları sabitlenen cetvellerin diğer uçlarından çekip bırakılarak ses oluşturuluyor.

9 FEN ve TEKNOLOJİ / SES Uçak otomobile göre daha büyük genlikli yani şiddetli ses üretir. Ses kaynağından uzaklaştıkça sesin şiddeti azalır. Genliği büyük olan ses dalgaları genliği küçük olan ses dalgalarına göre uzaktan daha iyi duyulur.

10 FEN ve TEKNOLOJİ / SES Sesleri duyup duymamamız, sesin işitme sağlığımıza zararlı olup olmaması veya bir aracın gürültülü olup olmadığı çoğu zaman ses şiddeti yerine, ses düzeyine bakarak belirlenir. Ses düzeyi ses şiddetinin bir ölçüsüdür. Ses düzeyi desibelmetre adı verilen araçla ölçülür. Ses düzeyinin birimi Desibel (dB)’dir.

11 FEN ve TEKNOLOJİ / SES İnsan kulağı 0 dB ve üzerindeki sesleri işitebilir. Konuşma sesi düzeyi dB’dir. Düzeyi 60 dB’den fazla olan sesler gürültü olarak isimlendirilir. Ses düzeyi dB aralığında olan ortamlarda uzun süre kalındığında işitme sorunlarıyla karşılaşılabilir. 120 dB ve üzerindeki sesler işitme sağlığına zarar verebilir.

12 Bazı kaynakların Desibel Olarak Ses Düzeyleri
FEN ve TEKNOLOJİ / SES Bazı kaynakların Desibel Olarak Ses Düzeyleri Yaprak hışırtısı 10 dB Caddedeki yoğun trafik 70 dB Fısıltıyla konuşma 20 dB Kaya matkabı 130 dB Sivrisinek vızıltısı 40 dB Jet uçağının kalkışı 140 dB

13 FEN ve TEKNOLOJİ / SES Enerji Genlik Ses şiddeti Şiddetli ses
Zayıf ses


"FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN ŞİDDETİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları