Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MATLAB’A GİRİŞ Öğr. Gör. Gökhan YENER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MATLAB’A GİRİŞ Öğr. Gör. Gökhan YENER."— Sunum transkripti:

1 MATLAB’A GİRİŞ Öğr. Gör. Gökhan YENER

2 Ders İçeriği MATLAB nedir ? MATLAB kullanım Alanları
Temel MATLAB bileşenleri MATLAB başlatılması ve Sonlandırılması MATLAB pencereleri Set Path İşlemi

3 MATLAB Nedir? MATLAB nümerik hesaplamalar ve programlama yapmak için kullanılan interaktif bir bilgisayar yazılımıdır. MATLAB ismi MATrix LABoratory sözcüklerinden gelmektedir. İlk olarak Matrix tabanlı hesaplamalar yapmak için üretilmiştir. MATLAB la çok basit nümerik hesaplamalar yapılacağı gibi, kompleks istatiksel problemler çözülebilir ve grafikleri oluşturulabilir.

4 MATLAB Nedir? MATLAB “MathWorks” adlı şirket tarafından geliştirilmiştir. İlk defa 1980 li yıllarda C.B.Moler tarafından geliştirilmiştir. İlk sürümleri “FORTRAN” diliyle hazırlanmıştır, son sürümleri ise “C” dili kullanılarak geliştirilmiştir.

5 MATLAB Kullanım Alanları
Matematik ve hesaplama işlemleri Algoritma geliştirme Modelleme, simülasyon ve prototip üretme Verilerin değerlendirilmesi,analizi ve görüntülenmesi Farklı bilim ve mühendislik dallarındaki grafik işlemleri Uygulama geliştirme ve test etme Toolboxlarla farklı mühendislik alt dallarına spesifik işlemler yapabilme (fuzzy,kontrol vs…)

6 Temel MATLAB Bileşenleri
MATLAB 5 temel bileşenden oluşmaktadır. 1- Geliştirme Ortamı: MATLAB fonksiyon ve dosyalarını kullanmanızı sağlayan araçlardır. Bu araçların birçoğu kullanıcı ara yüzleri şeklinde sunulmuştur. Bu ara yüzlerden bazıları şunlardır: MATLAB masaüstü Çalışma Alanı (Work Space) Komut Penceresi (Command Window) Komut Geçmişi (Command History) Editör ve Debugger Yardım Penceresi (Help)

7 Temel MATLAB Bileşenleri
2 - Matematiksel Fonksiyon Kütüphanesi: İçerisinde yüzlerce matematiksel hesaplama algoritmaları barındıran kütüphanedir. Toplama, sinüs, cosinüs gibi basit algoritmaları barındırdığı gibi matrix inverse , Fourier transform gibi kompleks hesaplamalarıda içerir. 3 - MATLAB Dili: Üst seviye matris ve dizi işlemlerini yapabileceğiniz, kontrol komutları, fonksiyonlar, veri yapıları, input/output işlemleri ve nesne tabanlı programlama özelliklerini barındıran bir dildir.

8 Temel MATLAB Bileşenleri
4- Grafikler : MATLAB vektörlerin ve matrislerin grafiksel olarak gösterilmesi noktasında üstün özelliklere sahiptir. İki boyutlu veya üç boyutlu veri gösterimi, resim işleme, animasyon ve sunum grafikleri hazırlayabileceğiniz üst seviye fonksiyonları barındırmaktadır. 5- Uygulama Programları Ara yüzü: MATLAB la interaktif olarak bağlantı kurabilen C ve Fortran programları yazabilmenizi sağlayan ara yüzdür.

9 MATLAB Başlatılması ve Sonlandırılması
Windows'ta masaüstündeki MATLAB ikonuna çift tıklatılarak başlatılır. Sonlandırmak için File -> Exit MATLAB seçilir yada Komut penceresine “quit” komutu girilir. Kısa yol olarak “ctrl + q” de kullanılabilir. Video Ders

10 Açılış Penceresi

11 Açılış Penceresi MATLAB açıldığında ekranda görünen halidir.
Açılış Penceresinin görünümünde değişiklikler yapmak mümkündür. Orijinal Görünümüne dönmek için Desktop - > Desktop Layout -> Default seçilir. Açılış Penceresinde kişisel değişikler yapıp bunları Layout olarak ta kaydedebilirsiniz. Desktop -> Save Layout

12 Komut Penceresi (Command Window)
MATLAB ın temel penceresidir çünkü MATLAB DOS ve UNIX gibi komut temelli bir yazılımdır. MATLAB prompt : >> MATLAB fonksiyon ve komutları harf duyarlıdır (Büyük-Küçük harf farkeder).

13 Temel MATLAB Komutları
Bazı komutlar : ver :Versiyon bilgilerini verir info :Yazılım firması bilgilerini verir whatsnew :Sürümün yeni özellikleri help :Yardım Konuları help <komut adı> : Komuta ilişkin yardım clc :Komut penceresini temizler clear all :Çalışma alanını temizler VİDEO DERS

14 Editör(editor) Editör kullanılarak M-File dosyaları oluşturulur.
File -> New yada File -> Open yoluyla yeni dosyalar oluşturulur yada eski dosyalar açılarak üzerinde değişiklik yapılır.

15 Çalışma Alanı (Workspace)
Belli bir anda geçerli olan değişkenlerin izlenebildiği penceredir. Örnek: X=30 Y=60

16 Çalışma Alanı Çalışma Alanının Temizlenmesi
Menüden Edit -> Clear Workspace Komut Penceresinde “clear all” komutu ile çalışma alanı temizlenebilir. O an tanımlı değişkenleri görmek için “Who” komutuda kullanılabilir.

17 KOMUT GEÇMİŞİ (COMMAND HİSTORY)
Komut penceresine giren komutların kaydını tutar. Daha önceden yazılan komutlar çift tıklanarak yeniden çalıştırılabilir. MATLAB kapatılsa dahi komut geçmişi silinmez.

18 Aktif Klasör (Current Directory)
Current Directory aktif çalışma dosyalarının bulunduğu ve kaydedildiği alandır. Bu pencere kullanılarak bilgisayarın farklı alanlarındaki Matlab dosyalarına ulaşılabilir.

19 Set Path Matlab ta M-Files dosyalarını yada Matlabla ilişkilendirilmiş diğer dosyaları açabilmek için dosyaların bulunduğu klasör Set Path de tanımlı olmalıdır. Çalıştığınız klasörü Set Path de tanımlı hale getirmek için adım adım ; File -> Set Path -> Add Folders -> Save işlemleri yapılır. Video Ders

20 ! Neler Öğrendik ! MATLAB ın temel özelliklerini
MATLAB ın kullanım alanlarını MATLAB pencerelerini Set Path işlemini

21 SORULAR Hazırlanma aşamasında….. Sürükle – bırak coklu secim
dogru-yanlis Siralama Bosluk doldurma Vs.


"MATLAB’A GİRİŞ Öğr. Gör. Gökhan YENER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları