Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSLAM MEDENİYETİNDE TIP

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSLAM MEDENİYETİNDE TIP"— Sunum transkripti:

1 İSLAM MEDENİYETİNDE TIP
Yrd.Doç.Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD

2

3 İslam Medeniyetinde Tıp
İslam diğer tek Tanrılı dinler gibi ortadoğuda ortaya çıkmış ve yakın doğu, Afrika, İspanya’ya kadar yayılmıştır. Çoğu Yunan ve Roma eserleri Arapçaya çevrilmiş. Daha sonraki yüzyıllarda bu eserler Latinceye çevrilmiş ve Avrupa’da Rönesansın ana kaynağı olmuştur.

4 Gazanhan / Çinli Filozoflar

5 Nabız kontrolü

6

7 Gebe kadın

8 İSLAM MEDENİYETİNDE TIP
Yunan ve Roma bilimsel çalışmalarının Avrupa’da kaybı Bu eserlerin İslam medeniyetinde çevirisinin yapılması

9 İbni Sina / Galen

10 İSLAM MEDENİYETİNDE TIP
Rahip Nastorius ve cemaati Pers bölgesinde Gandişapur Okulu’nu başlatmıştır. Bu durum özellikle Antik Yunan eserlerinin Süryaniceye ve sonra Arapçaya çevrilmesine neden olmuştur.

11 İSLAM MEDENİYETİNDE TIP
Uyuz Mediastinit Tüberküloz Perikardit

12 İSLAM MEDENİYETİNDE TIP
Müslüman hekimler klinik gözleme büyük önem vermiş. Hastanelerin kurulması önemsenmiş. Hastalıklar hastaların damgalanması için değildi. Göz hastalıklarına özel ilgi mevcuttu.

13

14

15

16 Tedavi Koterizasyon Anestezi Bitkisel tedavi

17 Lepra / Koterizasyon

18 Ünlü Hekimler Razi (865-925) Abul Kasım Zahravi (936-1013)
İbni Sina ( )

19 Ünlü Hekimler Razi ( ) Sadece yatak başında eğitim vermemiş aynı zamanda bağımsız bir düşünür. (İranlı) Gözlemlerini yazmaktan korkmamıştır. Al-Hawi adlı kitabıyla dönemin tıbbi ve cerrahi bilgilerini özetlemiştir.

20 Ünlü Hekimler Abul Kasım Zahravi ( ) Daha çok cerrahi üzerine yazdığı kitabı al-Tasrif adlı eseriyle Batı Hristiyan dünyası üzerinde etkili olmuş.

21 Ünlü Hekimler İbni Sina (970-1037 AD) (Arap)
Sadece İslam dünyasında değil, tıp tarihinde çok etkili olmuş yüzyıllar boyunca bilinen en önemli üç hekimden biridir. Diğer ikisi: Hipokrat ve Galen. “Kanun” adlı kitabı diğer dillere çevrilmiş olup birçok öğrenci ve hekimin tıp bilgisinin temelini oluşturmuştur. Hatta batıdaki tıp okullarında 17. yüzyılın ortalarına kadar eğitim kitabı olarak kullanılmıştır.

22 Ünlü Hekimler Farabi ( ): Hekim ve Filozof.

23 Ünlü Hekimler Biruni ( ) Matematikçi, hekim. “Kitap al saydala” bir farmakoloji kitabı, Asurca’dan diğer dillere çevrilmiştir.

24 Ünlü Hekimler İbni Rüşd ( ) (kordoba) Hekim ve filozof

25 Ünlü Hekimler İbn al-Nefis
( ): Pulmoner dolaşımı tanımlamış ve Galen’e ait anatomi bilgilerini sorgulamıştır.

26 Hatırlanması Gerekenler
İslam medeniyetinde özellikle bir dönem özel bir süreçtir. Arapça tıbbın ve bilimin dili olmuştur. Çoğu Yunan ve Roma eserleri Arapçaya çevrilmiştir. İbni Sina ! Dönemin önemli hekim/bilim insanları Razi, Zahravi, İbni Sina, Farabi, Biruni vd.

27 Konuyla İlgili SORU/CEVAP
İslam medeniyetindeki ünlü tıp hekimlerine örnek hangileridir? Cevap 1: İbni Sina, Zahravi, Razi Soru 2: İbni Sina’nın ünlü eserinin adı nedir? Cevap 2: Kanun

28 Kaynaklar A. Selim ATAY, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, çeviri
Tolga GÜVEN, Marmara Üniversitesi Tıp Tarihi ve Etik AD ders notları Ali Haydar BAYAT, Tıp Tarihi Emine ATABEK, Şefik GÖRKEY, Başlangıcından Rönesansa Kadar Tıp Tarihi Çağlar Boyu Tıp, Roche Yayınları


"İSLAM MEDENİYETİNDE TIP" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları