Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İlköğretim Matematik Öğretmenliği…

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İlköğretim Matematik Öğretmenliği…"— Sunum transkripti:

1 İlköğretim Matematik Öğretmenliği…

2 Atom Bombası ve Hiroşima
6 Ağustos 1945 yılında dünya üzerinde yaşanan en büyük insanlık katliamının yıl dönümü. ABD’nin Japonya’nın Hiroşima kentine attığı atom bombasının üzerinden 65 yıl geçti. Hiroşima’ya atılan bombadan 3 gün sonra yani 9 Ağustos’ta ikinci atom bombası Nagazaki’ye atılmıştı. 360 Bin masum insanın ölümüne, on binlerce insanın yaralanmasına neden olan facianın zararları o kadarla sınırlı değildi. Radyasyondan etkilenen insanlar genetik sakatlıkları daha sonraki nesillere taşıdılar.

3 Atom bombasının Hiroşima ve Nagasaki'de yarattığı yıkımı belgeleyen bir çok fotoğraf olsa da, şimdiye dek bombanın insanlar üzerindeki etkilerini, o şehirlerdeki insanların ne durumda olduğunu gösteren çok fazla fotoğraf ortaya çıkmamıştı...

4 Patlamadan kısa bir süre sonra Hiroşima'daki insanlar.

5 Atom bombası sebebiyle ölen insan sayısı 250
Atom bombası sebebiyle ölen insan sayısı olarak tahmin ediliyor.

6 Hiroşima'da, patlama merkezinden 6-7 kilometre uzaktan çekilen bir fotoğraf.

7 Atom bombası patladıktan 30 saniye sonra bombayı bırakan uçak olan 'Enola Gay'den çekilen fotoğraf.

8 Patlama sonrası Hiroşima kenti.

9 Patlamanın yarattığı aşırı sıcaklık karşısına çıkan her şeyi yakarak yoluna devam ederken, Hiroşima'da bankanın önündeki merdivenlerde oturan bir kadının vücudundan geriye bu 'gölge' kalmıştı.

10 Yakıcı sıcakta kavrulan bir insan ve merdivenin 'gölgesi' duvarda böyle kaldı.

11 Patlamanın yakıcı sıcağı korkuluklar tarafından engellenince köprünün üzerinde sıcaklıktan etkilenmeyen bölgeler açık renkte kaldı.

12 Bölgedeki saatlerin hemen hepsi patlama anı olan 08:15'te durmuştu.

13 'Patlamadan etkilenmiş insanlar' anlamına gelen 'Hibakusha' terimiyle anılan kurbanlardan biri.

14 Patlamadan zarar gören insanlar olduğu kadar, hayvanlar da vardı.

15 Patlama merkezinden 800 metre uzakta bulunan 13 yaşındaki Nobuko Ohshita adlı kız çocuğunun üzerinde olan okul üniforması patlamadan böyle zarar görmüştü. 

16 Atom bombası kurbanlarının bir çoğunda "atom bombası kataraktı" diye adlandırılan bir rahatsızlık da oluştu. Fotoğraftaki gözbebeğinin merkeze doğru saydamlaşması bu rahatsızlığın sonucu.

17 1945 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin attığı bombalar Japonya'yı neredeyse yok etmiştir. Termonükleer bombanın bulunmasından sonra atom bombası taktik silahı olmuştur. Nükleer silahların üretimine başlanmasına neden olmuştur. İlk olarak Nazi Almanya'sına atılacaktı. Ama savaşta Almanya yenilince Japonya'ya atıldı.

18 ATOM BOMBASININ PATLAYIŞI
6 Agustos 1945 sabahi ilk atom bombasi “Enola Gay” isimli bir bombardiman uçagi ile Hirosima’ya atildi. Saniyenin onbinde biri kadar kisa bir sürede gerçeklesen patlamanin ilk etkisi gözleri kör eden bir isikti. Ardindan gelen °C’lik isi etkisi ise yaklasik 3 km çapindaki her seyin yanmasini sagladi. Daha sonra ise patlamanin etkisiyle baslayan ve saatte 1800 km ile esen alev rüzgari çevredeki her yükseltiyi dümdüz etti. Ama asil kalici etkiyi patlamadan bir kaç dakikasonra baslayan bir yagmur gerçeklestirdi. Yagmur ile tüm radyoaktif serpinti bölgeye inmis oldu. Saniyelerle ölçülebilecek bir zaman dilimi içerisinde Hirosimayi yok eden bu korkunç bombanin bilançosu yaklasik ölü ve yarali olarak belirlenmistir. 9 Agustos 1945 günü ise ikinci atom bombasi Nagazakiye atildi. Bu sehirdeki insanlarin daha önceden uyarilmasi buradaki ölümlerin daha az olmasini sagladi. Ancak, her iki sehirde de radyasyondan kaynaklanan ölümler 15 Agustos 1945’ten sonra görülmeye baslandi. Gönüllü olarak kurtarma çalismalarina katilan veya akraba ve dostlarini harabeler içinde arayan bir çok insan farkinda olmadan yüksek miktarda radyasyon almislardi. Radyasyondan kaynaklanan ölümler, bombanin patladigi anda meydana gelen sok, isi ve yikim etkisiyle gerçeklesen ölümlerden kat kat fazla olmustur. Bu sonuç; atom bombasinin insanlik için ne denli tehlikeli bir silah oldugunu ortaya koymustur.


"İlköğretim Matematik Öğretmenliği…" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları