Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çeşitli Yüzeylerde Yansıma

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çeşitli Yüzeylerde Yansıma"— Sunum transkripti:

1 Çeşitli Yüzeylerde Yansıma
IŞIK ve SES Çeşitli Yüzeylerde Yansıma Mustafa ÇELİK

2 Işık, doğrusal bir şekilde yayılır.

3 Işık; ayna, durgun su, düzgün alüminyum folyo gibi yüzeylere çarptığında düzgün yansır. Bu yüzeyler, saydam, parlak ve pürüzsüzdür.

4 Yüzey ile 90 0’lik açı yapacak şekilde çizilen hayali çizgiye yansıtma yüzeyinin normali denir.
Yansıma kanunları: “Gelen ışın, yansıyan ışın ve yüzey normali aynı düzlemdedir.” “Gelme açısı yansıma açısına eşittir.”

5 Trafik levhaları ışığı yansıtıcı yüzeyler ile kaplanmıştır.
Trafik levhalarının yerden yüksekliği, araç farlarının ışığını tekrar sürücüye yansıtabilecek şekilde ayarlanır.

6 Işık, kaynağı olmayan cisimler üzerine gelen ışınları yansıtır
Işık, kaynağı olmayan cisimler üzerine gelen ışınları yansıtır. Cisme çarparak yansıyan ışık ışınları gözünüze ulaşır. Böylece etrafınızdaki cisimleri yansıttıkları ışınlar sayesinde görürsünüz. Uzay bir boşluktur. Işık, herhangi bir madde ile karşılaşmadığı müddetçe yansıyamaz. Ay, gezegenler ve Dünya ışığı yansıtabilir.

7 Yüzeyin düz ya da pürüzlü olmasına göre yansıma da farklı olur.
Işık demetleri, düz yüzeylerden yansırken yine birbirine paraleldir. Pürüzlü yüzeylerden yansıyan ışınlar ise dağınıktır.

8 Düzlem aynaya gönderilen paralel ışık ışınları, ayna yüzeyinden birbirine paralel olarak yansır. Bu tür yansımalar düzgün yansıma denir.

9 Buruşturulup açılan alüminyum folyo yüzeyi pürüzlüdür ve bu pürüzleri oluşturan her bir parça ayrı minik birer düz ayna gibi davranır. Burada ışınlar farklı yönlerdeki yüzey parçalarına çarptıkları için düzgün yansıma yerine dağınık yansıma gözlenecektir.

10 Üzerine gelen ışınları düzgün yansıtan yüzeyler daha parlak görünür
Üzerine gelen ışınları düzgün yansıtan yüzeyler daha parlak görünür. Işık ışınlarını dağınık yansıtan yüzeyler ise mat bir görünüm alır. Yeni alınmış bir araba çok parlaktır. Kullanıldıkça yüzeyinde küçük pürüzler oluşur. Bu nedenle rengi matlaşır. Işık, hem pürüzlü hem de pürüzsüz yüzeylerde yansır. Yüzeyin pürüzlü ya da pürüzsüz olması cismin parlaklığını etkiler.

11 Mustafa ÇELİK Fen ve Teknoloji Öğretmeni Türk Telekom YİBO Digor/KARS


"Çeşitli Yüzeylerde Yansıma" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları