Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dns Nedir? Nerelerde Kullanılır? Nasıl Çalışır?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dns Nedir? Nerelerde Kullanılır? Nasıl Çalışır?"— Sunum transkripti:

1 Dns Nedir? Nerelerde Kullanılır? Nasıl Çalışır?
Beykent Üniversitesi Yazilim Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağlari Dersi Slayt Sunumu Alkan Çor Çağri Kaçmaz erman demir Dns Nedir? Nerelerde Kullanılır? Nasıl Çalışır?

2 Dns nedİr? İngilizcesi(Domain Name System) yani Alan Adı Sistemi olan, internet yapısını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yarayan bir sistemdir. İnternet ağını oluşturan her birim sadece kendine ait bir IP adresine sahiptir. Bu IP adresleri kullanıcıların kullanımı için gibi kolay hatırlanır adreslere karşılık düşürülür. DNS sunucuları, internet adreslerinin IP adresi karşılığını kayıtlı tutmaktadır.

3 Dns’in tarİHİ Bilgisayar ağları üzerindeki isimlendirme sorunu ilk olarak internetin başı sayılan Arpanet zamanında ortaya çıkmıştır. 1970’lerde ArpaNet günümüz ağları ile karşılaştırılamayacak kadar küçük durumdaydı ve yalnızca birkaç yüz ile ifade edilebilen sisteme hizmet veriyordu. Bu tarihlerde isimlendirme için tek noktada tutulan bir dosyanın bulunması ve diğer tüm sistemlerin bu dosyayı belli aralıklarla kendi taraflarında güncellemesi isimlendirme sorununu çözmüştü. Arpanet üzerinde TCP/IP kullanımına paralel olarak ortaya çıkan bağlantı patlaması, isim çözümü için birçok sunucuda ve her bilgisayara özgün bir isim atanmasında problemler yaşanmaktaydı Bu durumun ortaya çıkmasından sonra Arpanet daha ölçeklenebilir bir isim çözümleme yapısı için araştırmalara başladı. . Mockapetris 1984 yılında Domain Name System (DNS)’i tanımlayan RCF 882 ve RCF 883’ü yayınladı. Bunlar daha sonra halen geçerli olan RFC 1034 ve RFC 1035 tarafından güncellendiler.

4 AMAÇLARI NELERDİR? İnternette bulunan her nesnenin, etkileşime giren her sunucu ve ucun bir internet adresi olması gerekir. Bu adres, protokol seviyesinin IPv4 ve IPv6 olmasına göre 32 bit ya da 128 bit uzunluğundadır. Alan adı, bu 32 ya da 128 bit uzunluğundaki sayı yerine insanların anlayacağı, akılda tutacağı, kurumsal kimlik ve marka ile özdeşleştirebileceği isimlerin kullanılmasını sağlar. Örneğin cagrikacmaz.com alan adı ile şeklindeki IP nosu ile bağlantıyı Alan Adı Sistemi sağlar. Alan Adı Sistemi'nin yarattığı ilişkiler bire bir ilişki olmak zorunda değildir. Bir alan adına birden fazla IP adresi atanabilir. Bu yoğun talep olan hallerde geçerlidir. facebook.com google.com gibi adreslerde bu çok olur. Ama daha yaygını, birçok alan adı tek bir IP'ye atanabilir. Buna da «Sanal Evsahipliği» (Virtual Hosting) denir.

5 Yenİ Bİr Web Sİtesİnİn İnşa Edİlmesİ
DNS yeni bir web sitesi inşa ederken veya var olanı başka bir sunucuya taşırken önemli olmaktadır. Yeni bir web sitesinin oluşturulması sırasında DNS ile ilgili işlemler nispeten daha kolaydır: Ns1. Ns2. ile gösterilenler yetkili alan adı sunucularıdır. Tüm Registerlar DNS sunucularının değişmesine olanak sağlar.

6 Alan AdI KayItlarInIn Girilmesi
Bu aşamada DNS sunucusunun yönetim sistemi aracılığı ile alfanümerik adreslere karşılık gelen IP adresleri tanımlanmaktadır. Bir site adresinin IP adresine yönlendirilmesi için, domain isminin etki alanı altında bir A (Adres) kaydı girilmesini gerektirir. Bu alan adına gelecek e-postalar için bir MX (Mail eXchanger) kaydı da girilmelidir. Bazı DNS sunucuları, sunucu adı olarak * girip, sunucu ismi ne olursa olsun aynı IP adresli sisteme yönlendirmesini sağlarlar. Sunucu adı girilmeden alan adı ile erişim talep edilirse, belirttiğiniz IP adresine yönlendirme yapılır. Eğer kendi DNS sunucunuzu işletmiyorsanız DNS üzerinde yaptığınız değişiklikler firma politikasına göre birkaç dakika ile 24 saati bulabilecek zaman aralığında işlem görebilir.

7 DNS NasIl ÇalIşIr? Web tarayıcınızla bir web sitesini ziyaret etmek, ping ile bir sunucuya erişimi kontrol ettiğinizde, FTP veya telnet ile bir sunucuya ulaşmak istediğinizde bilgisayarınız belirttiğiniz adrese karşılık gelen IP adresinin çözümlenmesine ihtiyaç duyar. Örneklerde işletilecek komutlar için MacOS ve Linux için bir terminal, Windows için ise bir komut penceresinin açılması gerekmektedir. MacOS’da, Applications / Utilities / Terminal Ubuntu Linux’da Applications / Accessories / Terminal Windows’da Başlat / Programlar / Donatılar /Komut Satırı.

8 Dns çaLIŞMA ÖRNEĞİ

9

10 Yerel Sunucunun SorgulanmasI
Bir internet adresini ziyaret etmek istediğimizi varsayalım. Ağ ayarlarında tanımlı DNS sunucusuna bu adrese karışlık gelen IP adresi sorulur ve cevabı beklenir. UNIX, Linux ve MacOS işletim sistemlerinde tanımlı DNS sunucusunu aşağıdaki komutu komut satırında işleterek öğrenebilirsiniz: cat /etc/resolv.conf Windows işletim sistemi için işletilebilecek komut: ipconfig /all

11 Bir Sonraki Sefer için Hafizaya Kayit
Yerel TCP/IP sistemi aynı alan adı için yukarıdaki işlemlerin tümünü her seferinde yerine getirmek zorunda değildir. Öğrenilen tüm IP adresleri, TLD sunucuları ve hafızaya kaydedilir. Böylelikle, com etki alanında, gibi, bir alan adı sorgulandığında doğrudan hafızadaki IP adresi geri döndürülecektir. Ancak kaydedilen çevrimler sonsuza kadar hafızada tutulmazlar. Hafızadaki kayıtların ne kadar bir süre hafızada saklandığını dig komutunu işleterek öğrenebilirsiniz. Windows komut isteminde olmayıp, sonradan istenildiği takdirde yüklenebilen bir komuttur.

12 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"Dns Nedir? Nerelerde Kullanılır? Nasıl Çalışır?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları