Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM"— Sunum transkripti:

1 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM

2 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ

3 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
BİR ŞİRKETİN AR-GE BÖLÜMÜNDE YENİ BİR ALAŞIM GELİŞTİRİLMESİ İLE İLGİLİ BİR PROJEDE PROJE LİDERİ OLARAK ÇALIŞIYORSUNUZ. PROJEDE X VEYA Y İSİMLİ İKİ ELEMENTTEN BİRİSİNİN KULLANILMASI GEREKİYOR . X ELEMENTİNİ A FİRMASI, Y ELEMENTİNİ İSE B FİRMASI SATMAKTADIR. PROJE OLDUKÇA BÜYÜK VE ELEMENTİN YILLIK ALIM TUTARI YAKLAŞIK USD DİR.

4 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
SİZ PROJE ÇALIŞMALARI ÇERÇEVESİNDE X ELEMENTİNİ SATAN A FİRMA YETKİLİSİ İLE TELEFONDA İRTİBAT KURARAK GÖRÜŞMEK ÜZERE DAVET EDİYORSUNUZ. A FİRMA YETKİLİSİ GÖRÜŞMEYE GELİYOR VE SİZE X ELEMENTİ İLE İLGİLİ TEKNİK BİLGİ, TEDARİK ŞARTLARI BİLGİSİ VE FİYAT BİLGİSİ ,VB BİLGİLER AKTARIYOR.

5 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
TOPLANTI SONUNDA A FİRMA YETKİLİSİ SİZE BİR AJANDA VE METAL BİR KALEM SETİ HEDİYE EDİYOR VE SİZİNLE İŞBİRLİĞİ YAPMAKTAN DUYACAĞI MEMNUNİYETİ BELİRTİYOR.

6 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
BİR KAÇ GÜN SONRA Y ELEMENTİNİ SATAN B FİRMASININ FİRMA YETKİLİSİ İLE TOPLANTI YAPIYORSUNUZ. TOPLANTI ESNASINDA A FİRMASININ SİZE HEDİYE ETTİĞİ AJANDAYI KULLANARAK NOT TUTUYORSUNUZ.

7 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
SİZ TOPLANTI SONRASI HER İKİ FİRMA YETKİLİSİNE DE BİR MAİL GÖNDEREREK İLGİLERİ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYOR VE BU KONUDAKİ KARARIN 15 ARALIK GÜNÜ YAPILACAK TOPLANTIDA VERİLECEĞİNİ BELİRTİYORSUNUZ.

8 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
10 ARALIK GÜNÜ SEKRETER SİZE BİR ZARF GETİRİYOR. ZARFIN İÇERİSİNDEN MART TARİHİNDE ANTALYA’DA DÜZENLENECEK BİR MALZEME SEMİNERİ İLE İLGİLİ İKİ KİŞİLİK DAVETİYE VE İKİ ADET UÇAK BİLETİ ÇIKIYOR. SEMİNER ANTALYA’DA 5 YILDIZLI BİR OTELDE VE HER ŞEY DAHİL KONSEPTİYLE DÜZENLENİYOR. SEMİNERİ Y ELEMENTİNİ SATAN B FİRMASI DÜZENLEMEKTEDİR.

9 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
DAVETİYE İLE İLGİLİ NASIL KARAR VERİRSİNİZ ? 15 ARALIK GÜNÜ YAPILACAK TOPLANTIDA NASIL BİR KARAR VERİRSİNİZ ?

10 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
BİR BAŞKA ÖRNEK : BİR SATIŞ TEMSİLCİSİ SİZE BİR KAHVE KUPASI HEDİYE EDİYOR.KUPANIN DEĞERİ 10 TL. KABUL EDER MİSİNİZ ? PEKİ YA KUPA 1000 TL DEĞERİNDE KRİSTAL BİR KUPA OLSA ?

11 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
SİZE A FİRMASININ VERDİĞİ AJANDA VE KALEM SETİ HEDİYE MİDİR ? SİZE B FİRMASININ TEKLİF ETTİĞİ SEMİNER RÜŞVET MİDİR ? ALACAĞINIZ 10 TL LİK KUPA HEDİYE MİDİR ? ALACAĞINIZ 1000 TL LİK KUPA HEDİYE MİDİR ?

12 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
BİR BAŞKA ÖRNEK….

13 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
Çevre mühendisisiniz. Bir büyük sanayi kuruluşunun atıksu arıtma tesisinin işletilmesinden sorumlusunuz. Arıtma tesisi 5 yıl önce yapılmış, tasarımından da fabrikanın atık sularının organik kirlilik yükü (BOI5) yıllık ortalama değer üzerinden hesaplanmış.

14 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
Fabrikada son bir iki yılda artan nüfus ve üretim dolayısıyla bu ortalamalar değilse bile maksimum yükler sık sık fazlaca artış gösteriyor ve arıtmanın çıkışında organik kirlilik belediyenin izin verdiği sınırı aşabiliyor.

15 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
Bu yüzden Belediye yetkililerinden son günlerde uyarı ve ceza tehditleri gelmeye başladı. Siz de işe başladığınız günden beri bu tasarım değerinin fiili duruma uygun olmadığının farkındasınız ve sorun çıkmasını bekliyordunuz, hatta müdürünüze bu konuyu iletmiş ve kendisine ek yatırım yapmak gerekeceğini söylemiştiniz.

16 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
İşte söylediğiniz oldu, şimdi yatırım yapmak gerek. Ama müdürünüzün şimdilerde böyle bir niyeti yok, bir şekilde bir süre daha böyle gitmesinden yana.. Sıkıntılı günler yaşıyorsunuz, çünkü belediye yetkilileri sizi muhatap alıyorlar, gerçekten de tesisin sorumluluğu size ait.

17 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
Bu durumu bilen bir arkadaşınız size bir çıkış yolu öneriyor, bir tanıdık firmada satılan bir kimyasalın eklendiğinde atık su içerisindeki bakterilerin metabolizmasını yavaşlatarak gerçek organik yükü düşük gösteren bir BOI5 ölçümü yapılmasını sağlamaktadır.

18 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
Belediye denetimleri öncesinde bu kimyasalı fabrikadan gelen atıksu kanalına eklersen, BOI5 parametresi sınırları aşmayacaktır. Sen de bu sıkıntıdan kurtulursun diyor. Siz de itiraz ediyorsunuz, biliyorsunuz ki, bu madde aslında kirlilik yükünü azaltmadığından sadece ölçüm yöntemini aldattığından dolayı, İzmir kanalizasyonuna protokolünüzde öngörülenden daha fazla yük göndererek kenti zarara sokacaksınız. Bu açılardan bakınca bu bir tür sahtekarlık..

19 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
NE YAPACAKSINIZ ?

20 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
BU GİBİ DURUMLAR MÜHENDİSLERİN MESLEK HAYATLARINDA ZAMAN ZAMAN KARŞILAŞTIKLARI DURUMLARDIR. PEKİ BÖYLE DURUMLARDA NE YAPACAĞIZ ? NASIL KARAR VERECEĞİZ ?

21 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
ÖNCELİKLE BELİRTMEK GEREKİR Kİ KONU OLDUKÇA KARMAŞIK VE TARTIŞMALI BİR KONUDUR. ZİRA YAPILACAK DEĞERLENDİRMELER ÇOĞU ZAMAN SÜBJEKTİF YANİ KİŞİYE BAĞLI DEĞERLENDİRMELER OLMAK ZORUNDADIR. BU DURUMDA DA KİŞİNİN KENDİ DEĞER YARGILARI DA İŞİN İÇERİSİNE GİRER Kİ SORUN DA BU NOKTADAN SONRA BAŞLAR.

22 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
ANCAK YİNE DE SORUNU DAHA OBJEKTİF YOLLARLA ÇÖZEBİLMEK İÇİN BAZI PROBLEM ÇÖZME YÖNTEMLERİ GELİŞTİRİLMİŞTİR.

23 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
TEKLİ ÇİZGİSEL ÖRNEKLEME YÖNTEMİ ÇOKLU ÇİZGİSEL ÖRNEKLEME YÖNTEMİ

24 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
TEKLİ ÇİZGİSEL ÖRNEKLEME YÖNTEMİ

25 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
POZİTİF MODEL NEGATİF MODEL

26 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
POZİTİF MODEL : Hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde, ahlâki açıdan kabul edilebilir tipik bir örnektir. NEGATİF MODEL : Hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde, ahlâki açıdan kabul edilemez tipik bir örnektir.

27 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
Çizgisel ölçek üzerinde çeşitli örnekler veya varsayımsal durumlar yerleştirilir. Örnekler, bu iki uç duruma yakınlık derecelerine göre ölçek üzerinde konumlandırıldıktan sonra, göz önünde bulundurulan etik sorun çizgi üzerinde uygun bir yere yerleştirilmeye çalışılır. Yakın olduğu uca yakınlık derecesine göre de kabul edilip edilemeyeceğine karar verilir.

28 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
ÖRNEK : Çalıştığınız madencilik firması, hafifçe zehirli olan cevher hazırlama tesisi atık suyunu, yakındaki bir kasabanın içme suyunun temin edildiği, civardaki bir göle dökmek istemektedir.

29 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
Yapılan araştırmalar göstermiştir ki sizin atık suyunuz nedeniyle göldeki zararlı madde konsantrasyonu 5 ppm (parts per million) veya milyonda 5 olacaktır. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO: World Health Organization) göre, söz konusu zararlı maddenin içme suyundaki üst sınırı 10 ppm’dir. Yani 5 ppm seviyesinde hiçbir önemli sağlık sorunu olmayacak ve tüketiciler içme sularındaki bu atık maddeyi fark etmeyeceklerdir.

30 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM

31 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
Şimdi de bu iki uç değer arasında bazı varsayımsal durumları göz önünde bulunduralım:

32 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
1-)Firma atık suyu göle döküyor. 5 ppm konsantrasyonda kimyasal madde zararsız; ancak, kasabanın suyunun tadı biraz farklı oluyor. 2-)Kimyasal madde, şehrin mevcut su işleme tesisi sayesinde içme suyundan etkin olarak uzaklaştırılabilmektedir. 3-)Kimyasal madde, madencilik firması tarafından satın alınacak ve su işleme tesisine kurulacak yeni donanımlar ve sistemlerle içme suyundan etkin bir şekilde uzaklaştırılabilecektir.

33 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
4-)Kimyasal madde, halktan alınan vergilerle satın alınacak olan yeni donanımla içme suyundan uzaklaştırılabilecektir. 5-)Kimyasal madde yüzünden, arada sırada, az sayıda da olsa bazı insanlar bir saatten fazla sürmeyen hastalık (fenalık) geçirebilmektedir. 6-)5 ppm konsantrasyonda bazı kişiler oldukça ciddi şekilde hastalanmaktaysa da; hastalık, yaklaşık bir hafta sonra ve kalıcı bir zarar bırakmadan sona ermektedir. 7-)Su işleme tesisine yeni donanımlar eklenerek, kimyasal madde konsantrasyonu 1 ppm’e düşürülebilecektir. Masrafların bir kısmı vergilerle karşılanacak, geri kalanı firma tarafından ödenecektir. Suyun tadı normal olacaktır.

34 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
Şimdi bu durumları, yaklaşık olarak, çizgi ölçeğimize yerleştirelim:

35 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM

36 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
Dikkat edilirse, noktaların yerlerinin subjektif (kişiye özgü) olması kaçınılmazdır. Doğal olarak, daha fazla sayıda örnek oluşturularak başka noktalar da bulunabilir.

37 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
Başlangıçta belirtilen problemimizi (P), bu varsayımsal durumlara göre çizgisel ölçekte uygun bir noktaya koyalım

38 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM

39 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
Aslında, bu seçilen nokta da tamamen subjektif niteliktedir. Buna göre; hiçbir kimse zarar görmeyeceği ve kimyasal atık seviyesi zarar verebilecek sınır değerin altında olduğu için, kimyasal maddenin göle dökülmesi etik açıdan sakıncalı değildir.

40 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
Ancak, yine de bizim durumumuz “pozitif model ” durumundan uzak olduğu için, muhtemelen daha iyi seçimler vardır ve firma bu seçenekleri araştırmalıdır.

41 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
Ayrıca, etik olarak kabul edilebilir bu durumla ilgili en son kararı etkileyecek başka hususları da göz önünde bulundurmak gerekir. Örneğin; konunun “politik” yönleri de düşünülmelidir: Bölgede oturanların çoğu, seviyesi ne olursa olsun göle kimyasal madde dökülmesine karşı çıkacaklardır. Firmanın bölgede yaşayanlarla iyi geçinebilmesi için de başka yolları araması gerekir.

42 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
Görüldüğü gibi, çizgisel ölçek yöntemi, sorunun etik yönlerini çözmüş görünse de, politik veya halkla ilişkiler açısından en iyi çözüm olmayabilir. Bu yöntemin, problemin çözülmesine ve bir sonuca ulaşılmasına yardımcı olabileceği kadar, kullanımında da bazı gizli tuzaklar vardır. Doğru kullanılmazsa, yöntem hatalı sonuçlar verebilir. Üstelik bu yöntemle “yanlış” bir seçim doğruymuş gibi gösterilebilir. Örnekleri nereye yerleştireceğiniz ve modelleri nasıl belirleyeceğiniz bu yüzden çok önemlidir.

43 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
ÇOKLU ÇİZGİSEL ÖRNEKLEME YÖNTEMİ

44 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
Ali, bir madencilik firmasında çalışan maden mühendisidir; görevi, madenin yeraltı ocaklarındaki galerilerinde kullanılacak olan kaya perçinlerinin özelliklerini belirlemektir. Ali, biraz araştırma ve deneme yaptıktan sonra, “B” firmasının perçinlerinin , oldukça yüksek maliyetlerine karşın, çok iyi seçim olacağına karar veriyor.

45 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
“B” firmasına sipariş verildikten 1 gün sonra, firmanın satış temsilcisi Ali’yi ziyaret ederek, Haziran ayında Antalya’da yapılacak olan Madencilik Kongresi’ne iki kişilik delege kayıt belgesi (her türlü konaklama, yemek ve teknik geziler dahil) ve İstanbul – Antalya, gidiş-dönüş uçak biletleri veriyor.

46 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
Ali bunları kabul ederse, rüşvet mi almış olur?

47 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
Öncelikle, konunun rüşvetle ilgili özelliklerini ve rüşveti kesinleştiren olumsuz modellemeleri inceleyelim

48 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM

49 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
Şimdi bu örneği biraz faklı şekilde çizgisel ölçekte değerlendirelim

50 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM

51 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
Sizce sonuç ne olmalıdır ?

52 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
İncelediğimiz problemin verilen hediyeyi “rüşvet” olarak gösteren yönleri ağır basmaktadır.

53 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
Ancak, hediyeyi zararsız bir davranış olarak da gösteren unsurlar vardır. Bu durumda bazı soruların sorulması gerekecektir. Örneğin; Perçinlere ileride yeniden ihtiyaç duyulabileceği düşünülürse, verilen “hediye” ileriye dönük bir yatırım mıdır? Verilen hediyenin Ali tarafından kabul edilmeyip; kendi yerine, madencilik firmasında çalışan genç mühendislerin bilgi ve görgülerinin artırılması için kullanılmasını önermesi durumunda, “rüşvet” kararı hâlâ geçerli olacak mıdır? Bu öneri; çok sayıda olası çözümlerden yalnızca biri olup, “verilme nedeni” çizgisel ölçeğinde “rüşvet değil örnekseminin” ağır basmasını ve “sorumluluk” özelliğinin ortadan kalkmasını sağlamaktadır. Hediye, tek kişilik ve yalnızca kongre oturumlarına katılmaya izin veren bir belge olsaydı, yine de “rüşvet” sayılacak mıydı?

54 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
BİR DİĞER PROBLEM ÇÖZME TEKNİĞİ

55 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
DİĞER İKİ ÖNTEM KADAR YAYGIN KULLANILMASA DA AKIŞ DİYAGRAMI TEKNİĞİ DE ZAMAN ZAMAN ETİK PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜNDE KULLANILIR.

56 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM

57 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
O R T A Y O L Ç Ö Z Ü M Ü

58 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
ABD’Lİ MÜHENDİS JOHN, BİR ÜLKEDE X FİRMASININ ÜLKE TEMSİLCİSİ OLARAK ÇALIŞMAKTADIR. ÜLKEDE RÜŞVET ÇOK YAYGINDIR VE HEMEN HER İŞ RÜŞVETLE DÖNMEKTEDİR. JOHN NE YAPACAKTIR ?

59 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
EĞER RÜŞVET VERİRSE SAHİP OLDUĞU ETİK DEĞERLERE İHANET EDECEK VE VİCDANEN RAHATSIZ OLACAKTIR. EĞER RÜŞVET VERMEZSE DE HİÇ BİR İŞİNİ GERÇEKLEŞTİRME ŞANSI YOKTUR VEYA ÇOK ÇOK ZORDUR.

60 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
BU NOKTADA BAZI UZMANLAR YARDIM (HİBE) STRATEJİSİ DİYE BİR ÇÖZÜM ÖNERMEKTEDİRLER. BU STRATEJİDE PARA-HEDİYE-VB KAZANIMLAR KİŞİLERE DEĞİL BELİRLİ BİR TOPLUM VEYA TOPLULUĞA VERİLMEKTEDİR.

61 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
ÖRNEĞİN İŞ YAPTIĞINIZ FİRMAYA BİR LABORATUVAR CİHAZI HEDİYE ETMEK…. VEYA BİR ŞEHRE HASTANE-OKUL-VB YAPTIRMAK…

62 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
COCA COLA FİRMASI 1980 LERDE MISIR’DA YÜZLERCE İNSANI ÇÖLE PORTAKAL AĞACI DİKME KAMPANYASINA KATILMAYA İKNA ETMİŞ VE KAMPANYAYA KATILANLARA PARA DAĞITMIŞTIR. 1990 LARDA İSE BP TANZANYA’DA BEDAVA OTO PARÇALARI VE TAMİR TAKIMLARI DAĞITMIŞ, KARŞILIĞINDA DA ÜLKEDEKİ EKONOMİK KRİZ DOLAYISI İLE DURDURULAN TABİAT PARKI BAKIM FAALİYETLERİNE KATILIM TALEBİNDE BULUNMUŞTUR.

63 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
BUGÜN ARTIK AB VE ABD’DEKİ PEK ÇOK BÜYÜK FİRMA ÇALIŞANLARI İÇİN ETİK KURALLAR BELİRLEYEREK ONLARA İMZALATMAKTADIRLAR. HATTA BAZI FİRMALAR SADECE ÇALIŞANLARINA DEĞİL AMA ÇALIŞANLARIN TEMASTA OLDUKLARI TEDARİKÇİ FİRMALARA DA BU TARZ SÖZLEŞMELERİ İMZALATMAKTADIRLAR.

64 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
VİZE SINAV SORULARININ CEVAPLARI

65 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
1-) Yalan söylemek, adam öldürmek, sözünü tutmamak, hırsızlık yapmak, vb. davranışlar hangi etik çeşidine ait davranışlardır ?(5p) a-)kişisel etik b-)toplumsal etik c-)genel etik d-)mesleki etik

66 2-)Aşağıdakilerden hangisi günümüz etik teorileri arasında yer almaz
2-)Aşağıdakilerden hangisi günümüz etik teorileri arasında yer almaz ? (5p) a-)Faydacılık etiği b-)Görev etiği c-)Haklar etiği d-)Profesyonel etik

67 3-)Aşağıdakilerden hangisi etik çeşitleri arasında yer almaz ? (5p)
a-) Genel etik b- )Meslek etiği c- )Görev etiği d-)Sosyal etik

68 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
4-)Aşağıdakilerden hangisi Plato'nun tanımladığı 4 ana erdem arasında yer almaz ? (5p) a-)Akıl b-)Sadakat c-)Duygusal akıl d-)Adalet

69 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
5-) Fayda-Risk ve Fayda-Maliyet analizlerinin de çıkış noktası olan olan etik teori hangisidir ? (5p) a-)Faydacılık etiği b-)Görev etiği c-)Haklar etiği d-)Erdem etiği

70 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
6-)Aşağıdakilerden hangisi mühendisin doğru karar vermesinin önündeki engellerden birisidir ? (5p) a-)İşin detayını bilmemek b-)Yönetici ile arasının iyi olması c-)Yönetim otoritesi d-)Elemanlarına işi öğretmemek

71 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
7-)Araştırma etiğine aykırı 5 davranışın 2 tanesini yazınız. (10p) 1 Disiplinsiz (Dikkatsiz veya Özensiz) Araştırma 2 Yinelenen Yayın (Duplication) 3 Sahtecilik, Saptırma veya Aldatmaca (Falsification) 4 Uydurmacılık (Fabrication) 5 Aşırmacılık(İntihal) (Plagiarism)

72 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
8-)Akademik etik konusunu oluşturan iki alt başlık nelerdir ? (10p) Eğitim etiği Araştırma etiği

73 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
9-)Öğretim elemanlarının etik kurallarını oluşturan 4 başlıktan ikisini yazınız. (10p) ÖĞRENCİLERE KARŞI DAVRANIŞLAR MESLEKDAŞLARINA KARŞI DAVRANIŞLAR MESLEKLERİNE KARŞI DAVRANIŞLAR TOPLUMA KARŞI DAVRANIŞLAR

74 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
10-)VAKA SORUSU (40 P) Hasan, orta ölçekli bir inşaat firmasında proje sorumlusu inşaat mühendis olarak çalışmaktadır. Tamir atölyesi yapımı ile ilgili bir iş alırlar. Hasan patronuna, aldıkları iş ile ilgili olarak inşaatın yapılacağı zemin deneyleri kullanılarak yaptığı hesaplarda, temel ve yapı çerçevesi ile ilgili olarak TL lik bir maliyet çıkartır. Patronu ise “ne pahasına olursa olsun” bu rakamı TL’ye indirmesini ister.

75 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
Hasan için, etik açıdan hangi iki davranış doğru davranışlardır ? A)Zemin analizlerini ve bina özelliklerini istenilen maliyete indirecek şekilde ayarlayabilir B)Patronu ile konuşup , hesapları gözden geçirdikten sonra karar vereceğini söyleyebilir. C) Patronunu, yerel makamlara, kendisini doğru olmayan yola zorladığı için şikayet edebilir. D) Yapı çerçevesi dizaynını, güvenlik şartlarını sağlamak koşulu ile, malzeme maliyetlerini aşağıya çekecek şekilde yeniden tasarlayabilir. E-)Patronuna bu işi yapamayacağını söyleyebilir ve işi bırakabilir. F-) Konuyla ilgili belediye fen işlerinden görüş sorabilir

76 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
ÖDEV GRUPLARI SON DURUM

77 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
UMUT ÇİÇEK EZGİ SEVGİ LEYLA GÜNAY BUSE GÜNER EMRE AKSOY ADNAN TOSUNOĞLU BİLGİHAN KOÇAK GÜNEŞ DÖNE MURAT AKBULUT DENİZ ÇELEBİ GRUP A (Ö.Ö.) CHALLENGER

78 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
IŞIL CEMRE DAŞCÜRCÜ MERVE DAĞTAŞ AYSUN YOLACAN SİBEL CAN CELAL BERKE KESKİNER ERDEM SOYBELLİ MÜNEVVER KADIOĞLU HANDE HABİBOĞULLARI BURAK BULUT KEREM TOKACI MUHAMMET M MENGİLLİ GRUP B (Ö.Ö.) TTANIC

79 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
DEMET ÖZMEN ESRA ZERİNA APPAVURAVTHER GÜVEN HASBAY ABDULKADİR AYDIN RUTKAY İNALBAY SÜLEYMAN DEMİRDAL ÖMER KÖSEOĞLU EMRE ÖZTÜRK ÇAĞLAR İNAN SEÇİL ÖNDER ??? MUSTAFA ULUCAN ONUR K ÇELİK GRUP C (Ö.Ö.) FORD PINTO

80 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
FURKAN AKGÜN CELAL CAN BERKAY SERHAT BARDAKÇI BURAK KIVRAK MERT ÇABUK MAHMUT ALİ ÖZTÜRK ALİ ERTUNÇ YILMAZ Şadi Okan GÜNGÖR Koray BALTALI Sertaç Solay Anıl AYDIN GRUP D (Ö.Ö.) H REGENCY

81 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
KARDELEN İMREN SAFFET YILDIZ AHMET YILDIZ YAVUZ OKTAY BESİM BURAK ŞENSOY SAİT CAN BAYDOĞAN BORA KUNÇ Emre Yağiz DUYMAZ Burak HIZLI GRUP E (Ö.Ö.) DC10

82 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
EMRE YÜCEL TAYFUN ÇAKMAK KAAN MENDEŞ ENES DALGIÇ BEKTAŞ BARAN BEHLÜL DEFEKTAŞ EMİR BİLGAN BURAK ÖZGÜN SEMIH AŞUT GRUP A (İ.Ö.) CHALLENGER

83 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
MELDA BESTE UZUNKAYA AYŞE ECE PARLAYICI SEYYARE GÜLHAN YALKIN BARIŞ AYDOĞDU ??? FURKAN NALÇAKAN BERTAY SİPAHİ GÜÇHAN ÇELİK Ismail Tuncay ONUR GRUP B (İ.Ö.) TITANIC

84 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
OZAN GELE İBRAHİM BAĞCI SELDA KUVAN NAZLIGÜL OK MAHMUT ARACI ÖMER TAŞCI MEHMET GÖK GÖKHAN DOĞAN Burak KAHRAMAN Mehmet DOĞAN GRUP C (İ.Ö.) FORD PINTO

85 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
AYHAN AFŞİN VOLKAN GÖRÜŞ KADİR YALÇINKAYA TURHAN DEMİRKOL EMRE ÇAVAŞ MEHMET GEZER MUSTAFA PAYLAN MELİKE BUĞDAY AYLİN GİRİNCİ YILMAZ TORBACIOĞLU GRUP D (İ.Ö.) H REGENCY

86 MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM
RÜMEYSA DEMİRSÜZEN GÖZDE KOÇAK AYŞENUR HIZ GÖKHAN TÜTÜNCÜ SADIK FAZLILAR CAN AYDINDAĞ Onur Bacaksız Cemilhan KOCABEY Barış Öz Alphan SARIDOĞAN GRUP E (İ.Ö.) DC10

87


"MÜHENDİSLİK ETİĞİ VE KİŞİSEL İLETİŞİM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları