Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KRİPTOLOJİ VE KRİPTO SİSTEMLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KRİPTOLOJİ VE KRİPTO SİSTEMLER"— Sunum transkripti:

1 KRİPTOLOJİ VE KRİPTO SİSTEMLER

2 KRİPTOLOJİ NEDİR Kriptografi, veriyi yalnızca okuması istenen şahısların okuyabileceği bir şekilde saklamak ve göndermek amacıyla kullanılan bir teknolojidir. Kriptografi’de veri, matematiksel yöntemler kullanılarak kodlanır ve başkalarının okuyamayacağı hale getirilir. Bu matematiksel kodlamaya  “kripto algoritması” adı verilir. İlk bilinen kripto algoritmaları 4000 yıl kadar önce ortaya çıkmıştır. Zaman geçtikçe, kullanılan teknikler ve cihazlar gelişmiş ve her geçen gün yeni teknikler kullanılır ve yeni algoritmalar üretilir olmuştur. Bu teknoloji şu anda bilişim güvenliğinin vazgeçilmez bir parçasıdır.

3 Günümüz teknolojisinin baş döndürücü hızı göz önünde alındığında, teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan güvenlik açığının da taşıdığı önem ortaya çıkmaktadır. Kriptoloji; askerî kurumlardan, kişiler arası veya özel devlet kurumları arasındaki iletişimlerden, sistemlerin oluşumunda ve işleyişindeki güvenlik boşluklarına kadar her türlü dalla alakalıdır.  Kriptoloji bilmi kendi içerisinde iki farklı branşa ayrılır:  Kriptografi; şifreleri yazmak Kriptoanaliz; şifreleri çözmek ya da analiz etmek Kriptoloji, çok eski ve renkli bir geçmişe sahiptir. Tarihten günümüze kadar, bazı şifreleme teknikleri şunlardır: Sezar şifrelemesi Rotor makinesi (Enigma) Açık anahtarlı şifreleme Çırpı fonksiyonları Veri gizleme teknikleri

4 Şekilde bir saldırganın hattı dinleyerek mesajı ele geçirmesi gösterilmiştir. Ancak saldırgan mesaja sahip olsa bile, mesaj kriptolu olduğundan içeriği konusunda bilgi sahibi olamaz. 

5 SAYISAL İMZA Bir sayısal imza, şifrelenmiş bir özet (hash) değeridir. Sayısal imzalar yardımıyla, alıcı taraf göndericinin kimliğinin sınamasını yapar ve göndericinin kim olduğundan tam olarak emin olur. Bunun yanında, sayısal imza teknolojisi, gönderilen verilerin bütünlük sınamasında da kullanılabilir. Sayısal imzalar, gerçek hayatta kullanılan ve elle atılan imzanın (ıslak imzanın) bilişim dünyasındaki karşılığı olarak görülebilir. Bir sayısal imza, imzaladığı içeriğin, imzalandığı andan itibaren değişmediğinin kanıtlanmasında kullanılabilir.

6 KTİPTOLOJİNİN AMAÇLARI
 Gizlilik : Bilgiyi görme yetkisi olanlar dışındaki herkesten gizli tutmak. Kimlik Denetimi : İletimi gerçekleştirilen mesajın göndericisinin gerçekten mesajda adı geçen kişi olduğunun garantisi. Bütünlük : Ojinal mesajın gönderildiği gibi olduğunu, üzerinde hiçbir değişiklik, ekleme, yeniden düzenleme yapılmadığını garanti altına almak.

7 KTİPTOLOJİNİN AMAÇLARI
Reddedilmezlik : Göndericinin mesajı gönderdiğini, alıcının ise mesajı aldığını inkar edememesi. Erişim Kontrolü : İzinsiz kişi ya da uygulamaların erişmemeleri gereken kaynaklara erişmelerinin engellenmesi.

8 Günümüzde kriptografinin çok daha yoğun bir şekilde kullanılıyor
Günümüzde kriptografinin çok daha yoğun bir şekilde kullanılıyor. Pek çoğumuz haberdar olmasak da internette şifrelenmemiş metinler sunucuya ulaşana kadar aracı network cihazlarının sistem yöneticileri gibi kişilerce rahatlıkla izlenebilir ve hatta üzerinde değişiklikler yapılabilir. Kişisel veya kurumsal açıdan hassas ve gizlilik arzeden bilgilerin iletiminde bize yardımcı olmak üzere tasarlanmış şifreleme algoritmaları mevcuttur. Örnek; kısaltması ile başlayan sitelere girdiğimiz zaman farkında olmasak da internet tarayıcılarımızdaki SSL protokolünü kullanmaktayız. SSL (Secure Sockets Layer), tarayıcı ve bağlanılan sunucu arasında şifrelenmiş haberleşme sağlayan bir standartdır.(e-posta,bankacılık işlemleri... vb.)

9 Google

10 windowlive

11 twitter

12 facebook

13

14

15 DÜNYADA KRİPTOLOJİ Kriptoloji alanında önemli bir kurum olan NSA (National Security Agency), ABD’’in çıkarlarını gözetmek üzere n dijital güvenlik alanında faaliyet göstermektedir ve kuruluşu 1952 yılına dayanır. Dünyada en fazla sayıda matematikçiye iş olanağı tanımasıyla ünlenen NSA, önemli miktarda kriptografik ar-ge yatırımı yapmaktadır. ABD hükümeti kriptografik yazılım ve donanımlara silah gözüyle bakmaktadır.Bu sanal veya fiziksel techizatların ülke dışına ithaline kısıtlamalar getirmektedir.

16 NSA

17 TÜRKİYE’DE KRİPTOLOJİ
 Türkiye’de ise bu görevi «Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü» yürütür. UEKAEnin Görevi»Bilgi güvenliği, haberleşme ve ileri elektronik alanlarında Türkiyenin teknolojik bağımsızlığını sağlamak ve sürdürmek için nitelikli insan gücü ve uluslararası düzeyde kabul görmüş altyapısı ile, bilimsel ve teknolojik çözümler üretmek ve uygulamaktır

18 Kamu kuruluşlarına elektronik imza sertifikası dağıtacak olan Kamu Sertifikasyon Merkezi de bu enstitüde bulunmaktadır. UEKAE bünyesindeki optoelektronik grubu, laser ve sensör uygulamaları, sayısal/akıllı kamera tasarımı, görüntü işleme, tekstil ve cam endüstrisi için endüstriyel kalite kontrol otomasyonu, evrak inceleme cihazları, DPL projeksiyon sistemleri gibi proje ve ürünler geliştirmektedir.

19

20 TEŞEKKÜRKER… FATMA SÜTLÜ


"KRİPTOLOJİ VE KRİPTO SİSTEMLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları