Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SİMETRİK ŞİFRELEME SİSTEMLERİ VE ÖZELLİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SİMETRİK ŞİFRELEME SİSTEMLERİ VE ÖZELLİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 SİMETRİK ŞİFRELEME SİSTEMLERİ VE ÖZELLİKLERİ

2

3 *ŞİFRELEME VE DEŞİFRELEME İŞLEMİ İÇİN AYNI ANAHTARIN KULLANILDIĞI KRİPTO SİSTEMLERDİR.

4 ANAHTAR ALICIYA GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE İLETİLDİĞİ SÜRECE ASİMETRİK ŞİFRELEMEYE GÖRE DAHA AVANTAJLIDIR.

5 *1970’ten ÖNCEKİ BÜTÜN KRİPTOSİSTEMLER SİMETRİKTİR.
*SİMETRİK ALGORİTMALAR ASİMETRİK ALGORİTMALARDAN ÇOK DAHA HIZLI ÇALIŞIR. *1970’ten ÖNCEKİ BÜTÜN KRİPTOSİSTEMLER SİMETRİKTİR.

6 *Anahtar elinde olmayan kişi şifrelenmiş metni eline geçirse dahi açık metni bulması çok zordur. SİMETRİK ŞİFRELEMEDE TEK SORUN ANAHTARIN ALICIYA GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE NASIL İLETİLECEĞİDİR!!!

7 AVANTAJLARI; -Çok hızlıdır. Bir yerden başka bir yere gönderilmediği durumlarda kullanışlıdır.

8 DEZAVANTAJLARI; -Kullanıcılar farklı yerlerde ise gizli anahtarın gönderilmesi sırasında hatların güvenliğinden emin olunmalıdır. -Şifrelenmiş verinin gönderilmesi sırasında şifrenin gizli tutulması maliyeti arttıran bir durumdur.

9 Sezar, Vigenere, DES, 3DES, RC5, IDEA, Blowfish, SAFER gibi algoritmalar gizli anahtarlı şifreleme algoritmalarına örnek olarak verilebilir.

10 SEZAR ŞİFRELEMESİ İlkel şifreleme yöntemlerinden biridir. Şifrelenmek istenen metindeki her karakterin anahtar kadar kaydırılmasıyla şifrelenir. Deşifrelemede ise her karakter anahtar kadar geri kaydırılır.

11 Anahtar 4 olarak seçilir ve ‘‘baba’’ kelimesi şifrelenmek isternirse;
-Şifrelenmiş metin ‘’EDED’’ olur .

12 VİGENERE ŞİFRELEMESİ Vigenere şifrelemesi Sezar şifrelemesinin geliştirilmiş halidir. Sezar şifrelemesi için harflerin değiştirilmesi için bir tek alfabe kullanılırken Vigenere şifrelemesinde birden fazla alfabe kullanılır. Şifreleme için bir anahtar seçilir ve bu anahtara göre her harf kelime içindeki sırasına göre değişik bir alfabeyle şifrelenir.

13

14 Anahtar kelimeyi= anahtar Şifrelenecek kelime= elif olarak seçersek
Anahtar kelimeyi= anahtar Şifrelenecek kelime= elif olarak seçersek.Şifrelenmiş kelime; ‘EYİL’ olur.

15 DES (Data Encryption Standard)
DES, veri şifrelemek ve şifrelenmiş verileri açmak için geliştirilmiş bir standarttır. Kullanılan yönteme veri şifreleme algoritması denir. (DEA)

16 Kriptolojinin ve kriptoanalizin askeri olmayan çalışmalarının başlangıcı olarak DES kabul edilmektedir.

17 DES blok şifreleme örneğidir
DES blok şifreleme örneğidir. 64 Bitlik düz metin blokları üzerinde işlem yapmaktadır. 64 bitlik veri blokları, 56 bitlik bir anahtarın kontrolünde şifrelenerek yine 64 bitlik şifrelenmiş metin bloklarına dönüştürülür. Deşifrelenirken de 64 bitlik şifrelenmiş veri blokları, 56 bitlik bir anahtarın kontrolünde deşifrelenerek yine 64 bitlik deşifrelenmiş metinlere(düz metne) dönüştürülür

18 DES’ de  şifreleme ve deşifreleme yer değiştirme, permütasyon gibi bir dizi işlem yürütülerek gerçeklenmektedir

19 3DES DES’in kırılabilirliği ve algoritmasındaki eksiklikler 3DES olarak bilinen yeni bir algoritma ile düzeltilmiştir.

20 -3DES, DES şifrelemesinin 3 kere art arda yapılması ile çalışır
-3DES, DES şifrelemesinin 3 kere art arda yapılması ile çalışır. -DES şifreleme yöntemine göre 3 kat daha yavaş çalışır.

21 Kullanıldığı Yerler: -Bankacılık sistemi -Ciddi güvenlik programları -Elektronik ödeme sistemi (kredi kartıyla internetten alışveriş yapma).

22 BLOWFİSH ŞİFRELEME ALGORİTMASI Simetrik şifreleme algoritmasıdır
BLOWFİSH ŞİFRELEME ALGORİTMASI Simetrik şifreleme algoritmasıdır. Blok şifreleme yöntemi kullanılmaktadır. Blowfish’te veriler 64 bitlik bloklar halinde şifrelenir, 32 bitlik 18 adet alt anahtar vardır.Veriler basit bir fonksiyonun 16 kez kullanılmasıyla şifrelenir. Her turda anahtar bağımlı permutasyon ve veriye bağımlı yer değiştirme işlemleri yürütülür.

23

24 IDEA ALGORİTMASI -IDEA, uluslar arası şifreleme algoritması 1991 yılında tasarlanmış bir blok şifreleme algoritmasıdır. -DES’in geliştirilmiş halidir bitlik bir anahtar ile 52 adet 16 bitlik alt anahtarlar kullanılarak şifreleme işlemi gerçekleştirilmekdir. Şifrelenecek olan 64 bitlik metin 16 bitlik 4 eş parçaya bölünür .8 adımda yardımcı anahtarlar kulanılarak çarpma, toplama ve xor gibi matematiksel işlemler yardımıyla şifreleme işlemi gerçekleştirilir.

25 AVANTAJLARI; -Algoritma hızlıdır
AVANTAJLARI; -Algoritma hızlıdır. -Algoritmanın donanımla gerçeklenmesi kolaydır. -Güvenlik hizmetini yerine getirir.


"SİMETRİK ŞİFRELEME SİSTEMLERİ VE ÖZELLİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları