Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

“KAHRAMAN” BEKLEME MANTIĞI Aslı DİNÇMAN Aslı DİNÇMAN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "“KAHRAMAN” BEKLEME MANTIĞI Aslı DİNÇMAN Aslı DİNÇMAN."— Sunum transkripti:

1

2 “KAHRAMAN” BEKLEME MANTIĞI

3 Aslı DİNÇMAN Aslı DİNÇMAN

4 Çevresindeki / ülkesindeki olaylara ilgi duyan her vatandaş, TÜRKİYE’mizdeki güncel sorunlar için endişeleniyor... Çevresindeki / ülkesindeki olaylara ilgi duyan her vatandaş, TÜRKİYE’mizdeki güncel sorunlar için endişeleniyor...

5 Endişelenmek; kişiyi çözüme el koymaya ya da çözüm yolunda somut ve pratik düşünce üretmeye sevk ediyorsa, pasif bir duygu olmaktan çıkıyor. Aksi takdirde sonuçsuz ve yararsız endişe girdaplarında boğulan birey, özellikle de endişe duyduğu konuda konuşup/yazıyorsa, ne yazık ki, ait olduğu toplumu da umutsuzluk ve çözümsüzlüğe sürüklüyor. Endişelenmek; kişiyi çözüme el koymaya ya da çözüm yolunda somut ve pratik düşünce üretmeye sevk ediyorsa, pasif bir duygu olmaktan çıkıyor. Aksi takdirde sonuçsuz ve yararsız endişe girdaplarında boğulan birey, özellikle de endişe duyduğu konuda konuşup/yazıyorsa, ne yazık ki, ait olduğu toplumu da umutsuzluk ve çözümsüzlüğe sürüklüyor.

6 Benim “PASİF ENDİŞE” diye adlandırdığım bu tür duygulanımların KİŞİSEL VE TOPLUMSAL BOYUTTAKİ KAÇINILMAZ SONUCU İSE, Benim “PASİF ENDİŞE” diye adlandırdığım bu tür duygulanımların KİŞİSEL VE TOPLUMSAL BOYUTTAKİ KAÇINILMAZ SONUCU İSE, “KAHRAMAN” BEKLEME MANTIĞI OLUYOR. “KAHRAMAN” BEKLEME MANTIĞI OLUYOR.

7 “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI”nda birey ve toplum, pasiftir. Adı üstünde; biri ya da birilerinin çıkıp, kendisi adına kahramanlık yapmasını, “LİDER” olmasını bekler... Söz konusu kahramanlar, olağanüstü, hatta insanüstü özelliklere sahip olacaklardır. Bu nedenle, “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI”nda, kendi gerçeklerini keşfederek, ait olduğu topluma lider olan kişilerle özdeşleşme çok zordur. Tam tersine, anlama ve benimseme yerine, onları ilahlaştırma eğilimi gözlenir. “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI”nda birey ve toplum, pasiftir. Adı üstünde; biri ya da birilerinin çıkıp, kendisi adına kahramanlık yapmasını, “LİDER” olmasını bekler... Söz konusu kahramanlar, olağanüstü, hatta insanüstü özelliklere sahip olacaklardır. Bu nedenle, “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI”nda, kendi gerçeklerini keşfederek, ait olduğu topluma lider olan kişilerle özdeşleşme çok zordur. Tam tersine, anlama ve benimseme yerine, onları ilahlaştırma eğilimi gözlenir.

8 “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI”nın etkisindekilerin, çoğunlukla kendilerine az güvenen kişiler olmaları da doğaldır. Eğer çıkarsa, beklenen kahramana koşulsuz ve tam itaat edilecek; “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI”ndaki örtülü boyun eğme gereksinimini de bu itaat karşılayacaktır. “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI”nın etkisindekilerin, çoğunlukla kendilerine az güvenen kişiler olmaları da doğaldır. Eğer çıkarsa, beklenen kahramana koşulsuz ve tam itaat edilecek; “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI”ndaki örtülü boyun eğme gereksinimini de bu itaat karşılayacaktır.

9 Diğer taraftan, ne kadar çelişkili olsa da, “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI”nda güçlü görünme gereksinimi de vardır. Çünkü güçlü görünmek, gücünün bilincinde olmayanların YEGÂNE AVUNTUSU, SOSYAL TATMİN VASITASIDIR. Diğer taraftan, ne kadar çelişkili olsa da, “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI”nda güçlü görünme gereksinimi de vardır. Çünkü güçlü görünmek, gücünün bilincinde olmayanların YEGÂNE AVUNTUSU, SOSYAL TATMİN VASITASIDIR.

10 “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI”nda bu gereksinim, söz kirliliği/kalabalıklığı ile karşılanır. Bu mantıkta açıklık ve yalınlık, özellikle kaçınılması gereken kavramlardır. Ne kadar uzun konuşup/yazar ve özellikle de herkesin anlamayacağı ifadeler kullanırsanız, o kadar bilgili/güçlü görünür, dolayısıyla da “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI”nın arkasına sığınabilirsiniz. “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI”nda bu gereksinim, söz kirliliği/kalabalıklığı ile karşılanır. Bu mantıkta açıklık ve yalınlık, özellikle kaçınılması gereken kavramlardır. Ne kadar uzun konuşup/yazar ve özellikle de herkesin anlamayacağı ifadeler kullanırsanız, o kadar bilgili/güçlü görünür, dolayısıyla da “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI”nın arkasına sığınabilirsiniz.

11 PEKİ, ya “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI”nın etkisindekilere, “KAHRAMAN OL !” diyen birileri çıkarsa ?... PEKİ, ya “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI”nın etkisindekilere, “KAHRAMAN OL !” diyen birileri çıkarsa ?...

12 Söz kalabalıklığında başkahraman olsalar da, taşın altına el koymaları istendiğinde, çok geçerli mazeretlerle ÇARK EDEN KİŞİLERDİR ONLAR... Öyle ki, “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI”nı bile gizleyecek bahanelerle, kahraman olamayacaklarını örtülü biçimde dile getirirler. Söz kalabalıklığında başkahraman olsalar da, taşın altına el koymaları istendiğinde, çok geçerli mazeretlerle ÇARK EDEN KİŞİLERDİR ONLAR... Öyle ki, “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI”nı bile gizleyecek bahanelerle, kahraman olamayacaklarını örtülü biçimde dile getirirler.

13 “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI”nı bilmeyenler bu bahanelere inanır, bilenler ise genellikle göz yumar. Çünkü “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI” alışılmış bir kalıptır ve alışılmış kalıplara başkaldırmak, başlı başına kahramanlıktır(!)... “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI”nı bilmeyenler bu bahanelere inanır, bilenler ise genellikle göz yumar. Çünkü “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI” alışılmış bir kalıptır ve alışılmış kalıplara başkaldırmak, başlı başına kahramanlıktır(!)...

14 Ya, büyük önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK de “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI”nın etkisinde olsaydı ?... Ya, büyük önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK de “KAHRAMAN BEKLEME MANTIĞI”nın etkisinde olsaydı ?... Şimdi düşünüyorum:

15

16 Demek ki, kahraman beklemek yerine, her birimiz yüreğimizi koyduğumuz konuda LİDER OLMA SORUMLULUĞUNU ÜSTLENMEYE, GÖNÜLLÜ OLMALIYIZ. Demek ki, kahraman beklemek yerine, her birimiz yüreğimizi koyduğumuz konuda LİDER OLMA SORUMLULUĞUNU ÜSTLENMEYE, GÖNÜLLÜ OLMALIYIZ.

17 DOĞALDIR Kİ, “BİR” DEĞİL, “YETMİŞ MİLYON” KAHRAMANIN YAŞADIĞI BİR ÜLKENİN GELECEĞİ, ÇOK DAHA AYDINLIK VE GÜVEN DOLU OLACAKTIR... DOĞALDIR Kİ, “BİR” DEĞİL, “YETMİŞ MİLYON” KAHRAMANIN YAŞADIĞI BİR ÜLKENİN GELECEĞİ, ÇOK DAHA AYDINLIK VE GÜVEN DOLU OLACAKTIR...

18

19 İnönü Cd. No:402 Petek Apt. D-20 35290 Göztepe - İZMİR -TÜRKİYE TEL:+90 (232) 244 42 96 İnönü Cd. No:402 Petek Apt. D-20 35290 Göztepe - İZMİR -TÜRKİYE TEL:+90 (232) 244 42 96 aslidincman@mynet.com www.aslidincman.wordpress.com


"“KAHRAMAN” BEKLEME MANTIĞI Aslı DİNÇMAN Aslı DİNÇMAN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları