Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKÇE’Yİ GENÇLER ????????? ALGILAYABİLİYOR MU ? Aslı DİNÇMAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKÇE’Yİ GENÇLER ????????? ALGILAYABİLİYOR MU ? Aslı DİNÇMAN"— Sunum transkripti:

1

2 TÜRKÇE’Yİ GENÇLER ????????? ALGILAYABİLİYOR MU ? Aslı DİNÇMAN
İzmir, 18 Şubat 2007

3 “TÜRK GENÇLİĞİNDE, “TÜRK GENÇLİĞİ, BİLİNÇLİ BİR YAŞAM SÜRDÜRÜYOR MU?”
tarihi 1400 yıl öncesine uzanan bir dili konuşmanın bilinci var mı?” Bu sorudan önce belki de, “TÜRK GENÇLİĞİ, BİLİNÇLİ BİR YAŞAM SÜRDÜRÜYOR MU?” sorusuna yönelmek zorundayız. Ancak bu soru bizi, dünyanın en zengin dilini, bu kadar şuursuzca konuşan bir gençliğin çıkış noktasına götürebilir.

4 BİREYSEL, TOPLUMSAL, ÜLKESEL VE EVRENSEL DEĞERLERİN
Burada, “BİLİNÇLİ YAŞAM”dan neyi kastettiğimi özetlemek istiyorum: BİREYSEL, TOPLUMSAL, ÜLKESEL VE EVRENSEL DEĞERLERİN FARKINDA OLARAK YAŞAMAK... KENDİNİN FARKINDA OLARAK YAŞAMAK..

5 çok önemli ve yaşamsal bir değerdir.
TÜRKÇE, bizim için çok önemli ve yaşamsal bir değerdir. Çünkü KENDİMİZİ, KENDİ DEĞERLERİMİZİ İFADE EDEBİLMEMİZİN TEK ANAHTARIDIR.

6 dil, kültür ve ülkü birliği ile
ATATÜRK, bakın bu konuda ne diyor: “MİLLET; dil, kültür ve ülkü birliği ile birbirine bağlı vatandaşların oluşturduğu bir siyasi ve sosyal toplumdur...“

7 Büyük önderin bu sözünde milleti tanımlarken
İLK SIRADA DİLE YER VERMESİ, DÜŞÜNDÜRÜCÜDÜR. Demek ki, bizi birbirimize dilimiz bağlıyor. Öyleyse, tersini de göz önünde bulundurmak zorundayız; BİZİ BİRBİRİMİZDEN ÖNCELİKLE DİL AYIRABİLİR...

8 zihin ve davranışlarında şekillendirilebilir?
Bu bölünme, en kolay kimlerin zihin ve davranışlarında şekillendirilebilir? Elbette ki GENÇLERİN...

9 GENÇLER; BİR SORUN VAR DEMEKTİR. yabancı dil bilmedikleri için değil,
tıpkı Avrupalılar gibi, anadillerini sevdikleri için Türkçe konuştuklarında, KENDİLERİNİ DAHA AZ ENTELEKTÜEL HİSSEDİYORLARSA, ORTADA BİR SORUN VAR DEMEKTİR.

10 “GÜNEŞ DİL TEORİSİ”Nİ Bu önemli sorun, Mustafa Kemal ATATÜRK’ün de,
aşmamız için hayatı boyunca büyük çaba sarf ettiği, “KOMPLEKS”tir. Bunun içindir ki, ölümsüz önderimiz, “GÜNEŞ DİL TEORİSİ”Nİ bizzat geliştirmiştir.

11 Bakın ATATÜRK ne diyor:
“Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki, bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk Milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.”

12 Oysa büyük önder hayatımızdan çıkıp, yüreklerimize girdikten sonra
dilimize duyduğumuz inancı yitirmeye başladık. Son zamanlarda da, Türkçe dururken, 1500 sözcüğünü Türkçe’den alan İngilizce vb. dilleri yarım yamalak da olsa konuşmak için birbirimizle yarışır olduk. Türkçe’nin bilim dili olmadığına inandırıldık. İstisnalar dışında, aydınlarımız ve sanatçılarımız zaten kozmopolit bir dil geliştirmiş durumdalar.

13 Türkçeye sahip çıkabilecek tek güç olarak, HALK var.
Aslında o, en büyük güç. Ancak, çoğunluğu genç nüfus olan halkın da, TÜRKÇE’YE sahip çıkma konusunda, ne yazık ki çok çeşitli yöntemlerle beyni yıkanmaya çalışılıyor.

14 radikal tepkilere yol açar. OYSA DİLİ BOZMAK HEM DAHA KOLAYDIR,
Dili yasaklamak, radikal tepkilere yol açar. OYSA DİLİ BOZMAK HEM DAHA KOLAYDIR, hem de bilinçli yetiştirilmemiş kitlelerde RAHATSIZLIK YARATMAZ.

15 Okullarda öğretilen TÜRKÇE, okullarda bırakılmaktadır...
Bu yolda çaba harcayanların ne kadar hain ve derin projeler yaptıklarını anlamak, hiç de zor değildir. (Gençlerin konuşmalarına, yazışmalarına kulak kabartmak/gözatmak yeterlidir.) Okullarda öğretilen TÜRKÇE, ne yazık ki, çoğu genç tarafından okullarda bırakılmaktadır...

16 yabancı sözcüklerle iletişim kurmanın özendirildiği bir ortamda,
Çünkü TÜRKÇE yerine, yabancı sözcüklerle iletişim kurmanın özendirildiği bir ortamda, milli benliğiniz yeterince gelişmemişse, DİLİNİZİN EVRENSELLİĞİNİ UNUTMANIZ ve BAŞKA DİLLERE ÖYKÜNMENİZ, OLAĞANDIR.

17 dilimizi hakkıyla algılayabilmek ve onu en üst düzeyde kullanarak
Bu koşullarda, dilimizi hakkıyla algılayabilmek ve onu en üst düzeyde kullanarak nitelikli iletişim kurabilmek için:

18 YOZLAŞMAKTAN KURTARMALI, KORUMALIYIZ.
ÖNCELİKLE BİZ GENÇLER, BİZİ BİRBİRİMİZE KENETLEYEN TÜRKÇE’MİZİN GÜCÜNÜ, GÜZELLİĞİNİ VE EVRENSELLİĞİNİ KEŞFEDEREK, ONU YABANCI DİLLERİN BASKILARINDAN VE YOZLAŞMAKTAN KURTARMALI, KORUMALIYIZ. BUNUN DA EN GÜVENİLİR YOLU, OKUMAKTIR...

19 ÜLKEMİZİ SAVUNMAMIZIN İLK ADIMI, DİLİMİZE SAHİP ÇIKMAKTIR...
Hatırlamalıyız ki, ÜLKEMİZİ SAVUNMAMIZIN İLK ADIMI, DİLİMİZE SAHİP ÇIKMAKTIR...

20 www.aslidincman.wordpress.com aslidincman@mynet.com
İnönü Cad. No:402 Petek Apt. D-20 35290 Göztepe / İZMİR /TÜRKİYE TEL:+90 (232)


"TÜRKÇE’Yİ GENÇLER ????????? ALGILAYABİLİYOR MU ? Aslı DİNÇMAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları