Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SODYUM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SODYUM."— Sunum transkripti:

1 SODYUM

2 Sodyum, mikro besin elementleri ve mobil elementler sınıfındadır.

3

4 Bitkiler sodyumu Na+ iyonu şekline alırlar.
Sodyum içerikleri ve sodyuma tepkimeleri yönünden bitkiler iki grup altında toplanır. Bunlara : -Natrofilik Bitkiler -Natrofobik bitkiler denir. Natrofilik bitkiler sodyum seven bitkiler olup sodyumu kolaylıkla alırlar. Natrofobik bitkiler ise sodyum sevmeyen bitkilerdir.

5 BİTKİLERDE SODYUMUN ÖNEMİ
Sodyum kurak dönemlerde bitkilerin solmalarını geriletir ve su ekonomisine olumlu etki yapar. Bitki öz suyunda donma noktasını düşürmek suretiyle kışın ve erken ilkbaharda bitkilerin dondan zarar görmelerini büyük ölçüde azaltır. Bitkilerde okzalik asit birikimine neden olduğu kadar gözeneklerin açılıp kapanmasında ve Nitrat Redüktaz enzim aktivitesinin düzenlenmesinde de etkilidir.

6 C4 bitkilerinde Fosfoenolpirüvat(PEP) Karboksilaz enzim aktivitesini arttırmak suretiyle fotosentez miktarı üzerinde olumlu ve önemli etki yapar. Lahana ve benzeri bitkilerin renk ve kokuları üzerine olumlu etki yapar. Hastalıklara karşı dayanıklılık kazanılmasında önemli rol oynar.

7

8 BAZI BİTKİLERDEKİ SODYUM MİKTARI
Maydanoz 50, Patates 5, Ispanak 75, Marul 30, Domates 3,

9 Portakal 2, Muz 2, Lahana 25, Patlıcan 3, Havuç 50, Elma 2 mg’dır.

10 SODYUM NOKSANLIĞI Sodyum noksanlığı genelde bitkilerde görülmez. Tarım topraklarının yeteri kadar Na içermeleri ve çeşitli yollarla toprağa sodyumun karışması bunun temel nedenidir. Sodyum noksanlığında şeker pancarı bitkisinde yapraklar olağanüstü incelir, metalik yeşil renk alır ve yaprak altları pembemsi görünüm kazanır.

11 Yaprak kenarları yukarı doğru kıvrılırken ana damar boyunca kırışık ve koyu kahverengi nekrotik lekeler oluşur. Sıcak havalarda bitki çok kolaylıkla solma gösterir. Normaline göre yapraklar küçülür, bitkinin gelişmesi tümüyle etkilenir.


"SODYUM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları