Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Büyük taşlar Önemli işler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Büyük taşlar Önemli işler"— Sunum transkripti:

1 Büyük taşlar Önemli işler
Prof. Dr. Sıtkı GÖKSU Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD Gaziantep

2 Profesör, sınıfa girip: “- Bugün zaman yönetimi konusunda deneyle karışık bir imtihan yapacağız.” dedi. Kürsüye yürüdü, kürsünün altından kocaman bir kavanoz çıkardı. Sonra kürsünün altından yumruk büyüklüğünde bir düzine taş aldı ve taşları büyük bir dikkatle kavanozun içine yerleştirmeye başladı.

3 Kavanozun daha başka taş almayacağına emin olduktan sonra öğrencilerine döndü ve “- Bu kavanoz doldu mu?” diye sordu. Öğrenciler hep bir ağızdan “- Doldu.” diye cevap verdiler.

4 Profesör, “- Öyle mi?” dedi ve kürsünün altına eğilerek bir kova mucur çıkardı. Mucuru kavanozun ağzından yavaş yavaş döktü. Sonra kavanozu sallayarak mucurun taşların arasına yerleşmesini sağladı. Sonra öğrencilerine dönerek bir defa daha “- Bu kavanoz doldu mu?” diye sordu.

5 Bir öğrenci “- Dolmadı herhalde. ” diye cevap verdi
Bir öğrenci “- Dolmadı herhalde.” diye cevap verdi. “- Doğru” dedi profesör ve yine kürsünün altına eğilerek bir kova kum aldı ve yavaş yavaş bütün kum taneleri taşlarla mucurların arasına nüfuz edene kadar döktü. Tekrar öğrencilerine döndü ve “- Bu kavanoz doldu mu?” diye sordu. Bütün sınıftakiler hep bir ağızdan “- Hayır!” diye bağırdılar. “

6 “- Güzel!” dedi profesör ve kürsünün altına eğilerek bir sürahi su aldı ve kavanoz ağzına kadar doluncaya dek suyu boşalttı. Sonra öğrencilerine dönerek, “- Bu deneyin gayesi neydi?” diye sordu. Uyanık bir öğrenci hemen “- Zamanımız ne kadar dolu görünürse görünsün, daha başka işlere ayırabileceğimiz zamanımız mutlaka vardır.” diye cevapladı.

7 “- Hayır, dedi profesör, bu deneyle anlatmak istediğim, büyük taşları baştan yerleştirmezsek küçükler girdikten sonra büyükleri hiçbir zaman kavanozun içine koyamayacağımız gerçeğidir.” Büyük taşları ilk koy Ömür sermayesi pek azdır. Lüzumlu işler pek çoktur. En ehem ve en elzem işler takdim edilecektir.

8 Profesör devam etti: “- Nedir hayatımızdaki büyük taşlar
Profesör devam etti: “- Nedir hayatımızdaki büyük taşlar? Çocuklarınız, eşiniz, sevdikleriniz, arkadaşlarınız, eğitiminiz, hayâlleriniz, sağlığınız, bir eser ortaya koymak, başkalarına faydalı olmak, onlara bir şey öğretmek... Büyük taşlarınız belki bunlardan birisi, belki birkaçı, belki hepsi. “ (Bkz. Başarı kılavuzu Hüseyin Tobi Güvender Yayınları Ağustos 2001 s )

9 B A Ş R I BAŞARI SANA GELMEZ SEN BAŞARIYA GİT                                                                                                                   


"Büyük taşlar Önemli işler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları