Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AES (Advanced Encryption Standart)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AES (Advanced Encryption Standart)"— Sunum transkripti:

1 AES (Advanced Encryption Standart)

2 AES AES, John Daemen ve Vincent Rijmen tarafından Rijndael adıyla geliştirilmiş ve 2002 yılında standart haline gelmiştir. AES uzunluğu 128 bitte sabit olan blok ile uzunluğu 128, 192 ya da 256 bit olan anahtar kullanır. Kullanılan tekniklerden bazıları baytların yer değiştirmesi, 4x4’ lük matrisler üzerine yayılmış metin parçalarının satırlarına uygulanan kaydırma işlemleridir. 2010 yılı itibariyle en popüler simetrik algoritmalardan biridir.

3 Algoritmanın Genel Yapısı
AES algoritmasında giriş, çıkış ve matrisler 128 bitliktir. Matris 4 satır, 4 sütun (4×4), 16 bölmeden oluşur. Bu matrise ‘durum’ denmektedir. Durumun her bölmesine bir baytlık veri düşer. Her satırda 32 bitlik bir kelimeyi meydana getirir.

4 AES algoritması, 128 bit veri bloklarını 128, 192 veya 256 bit anahtar seçenekleri ile şifreleyen bir blok şifre algoritmasıdır. Anahtar uzunluğu bit sayıları arasındaki farklılık AES tur döngülerinin sayısını değiştirmektedir. Kelime Uzunluğu Tur Sayısı AES-128 4 10 AES-192 6 12 AES-256 8 14

5 NASIL ÇALIŞIR ?

6 Döngü Yapısı Her döngü tersi alınabilir dönüşümler kullanır.
Her döngü, son döngü hariç, 4 dönüşüm kullanır: SubBytes, ShiftRows, MixColumns ve AddRoundKey. Son döngüde MixColumns dönüşümü göz ardı edilir. Her döngüde farklı anahtar materyali kullanılır. Farklı anahtar materyalleri anahtar planlama evresinde gelen anahtarlardır. Master anahtardan farklı anahtarlar elde edilerek şifrede kullanılır. Deşifreleme kısmında ters dönüşümler kullanılır: InvSubByte, InvShiftRows, InvMixColumns ve AddRounKey (tersi kendisidir- XOR işlemi).

7 Şifreli Metinin Oluşumu
Girişten gelen metin 128 bitlik parçalara bölünür. Her parça durum matrisine yerleştirilir. Durum matrisi oluşturulduktan sonra, artık üzerinde tüm işlemler yapılabilir duruma gelmiş demektir. Aynı şekilde önceden alınan 128 bitlik anahtarda bu durum matrisi halinde işlem görür. Giriş metninin yazıldığı durum matrisi ilk olarak anahtar ile toplanır. Bayt Değiştirme İlk işlem algoritmanın tek doğrusal olmayan işlemi olan bayt değiştirmedir. Durum matrisinin her elemanı, değerleri önceden hesaplanarak oluşturulmuş S-kutusundaki değerlerle değiştirilir.

8

9 Satır Kaydırma Satır kaydırma işleminde satırlar sırasıyla çevrimsel şekilde kaydırılırlar. Yani ilk satır değiştirilmez, ikinci satır da sola 1 ötelenir, üçüncü satır sola 2 ötelenir ve son satır sola 3 ötelenir. Taşan bölmeler kaydırmanın başına eklenir.

10 Sütun Karıştırma Bu işlemde eski sütunun elemanları kullanılarak yeni sütun elde edilmektedir. Bu yapılırken yeni sütunun elemanları eski sütunun her elemanı hesaba katılarak tek tek hesaplanır. Yapılan hesap çarpma ve toplama işleminden oluşur. Çarpma işleminde belirli bir sabit sayı (a(x)) kullanılır. Tur Anahtarıyla Toplama Her turda daha önce saydığımız işlemlerle birlikte bir de tur anahtarı oluşturma işlemi yapılmaktadır ve her turda sonuçta oluşan durum ile o tur için hazırlanmış olan yeni anahtar toplama işlemine tabi tutulur. Bu işlem sonlu alanlarda yapılan toplama işlemidir ve bit mertebesinde özel veya (XOR) işlemine karşılık düşer. 128 bitlik durum matrisi ile 128 bitlik ara anahtar değeri bit bit özel veya elamanı ile toplanır.

11

12 Anahtar Oluşumu Şekilde de görüldüğü üzere, yeni anahtarın oluşmasındaki temel işlem bir önceki sütun ile dört önceki sütunun toplanmasıdır. Ancak bir istisna nokta var ki o da her 4′ün katı olan sütunda toplamadan önce bir dizi işlemden (T İşlemi) daha geçirilir. Bu işlemler öteleme, S kutusundan geçirme ve Rc(x) vektörü ile toplama işlemidir.

13 AES ANİMASYONU


"AES (Advanced Encryption Standart)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları