Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSİM VE İSİM TAMLAMALARI TEST SORULARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSİM VE İSİM TAMLAMALARI TEST SORULARI"— Sunum transkripti:

1 İSİM VE İSİM TAMLAMALARI TEST SORULARI

2 1. ”Ada”kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir isim tamlaması oluşturmuştur? A) Garson bize iki ada çayı yapar mısın? B) Siz hiç ada tavşanı yediniz mi? C) Balıkçılar adanın öteki kıyısına geçtiler. D) Ada soğanını çok sevdiğini söylüyordu.

3 1. SORU CEVAP: C

4 2. Aşağıdaki cümlelerde geçen tamlamaların hangisi farklı bir tamlamadır? A) Çocukların oyuncağını ellerinden aldı. B) Zeyneplerin okulu buraya oldukça yakındır. C) Bunu insanların çoğu bilmez D) Nişan günü bu adam nereye gitmiş

5 2. SORU CEVAP: D

6 3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtili isim tamlaması kullanılmıştır? A) Vişne suyunu ananesine uzattı. B) Cam vazoyu temizlerken kırdı. C) Dükkânın kirasını vermiyordu. D) Yolcu vapuru limana girdi.

7 3. SORU CEVAP: C

8 4. ”İsim tamlamasında tamlayan önce tamlanan sonra gelir
4.”İsim tamlamasında tamlayan önce tamlanan sonra gelir.” Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uymayan bir kullanım vardır? A) Türkçe kitabını evinde unutmuştu çocuk. B) Türkçülüğün Esasları Ziya Gökalp’ın bir eserdir. C) Türkçe ağzımda annemin sütü gibidir. D) Karanlığında yalnızlığımın seni düşündüm.

9 4. SORU CEVAP: D

10 5. Tamlayanı sıfat tamlaması olan belirtili isim tamlaması aşağıdakilerden hangisidir? A) Tahta kapının boyası oldukça solmuş. B) Bu sorunun cevabını bir türlü bulamadık. C) Sınıf başkanı yoklama listesini kaybetmiş. D) Merdivenleri silen hizmetçi bir miktar para bulmuştu.

11 5. SORU CEVAP: B

12 6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir tamlama kullanılmıştır
6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir tamlama kullanılmıştır? A) Sarışın adam daha cesaretliydi. B) Zor soruları kimse çözemiyor. C) Korkusundan küçük çocuk da kaçmış. D) Altın madalya almak için çalışıyor.

13 6. SORU CEVAP: D

14 7. Aşağıdaki cümlelerde geçen bileşik isimlerden hangisi farklı bir tamlamadır? A) Adapazarı güzel bir şehirdir. B) Gelecek yaz Kuşadası’na yerleşiyoruz. C) Kepçekulak çam ağacına çıkmış. D) Hanımeli sulanmayınca buruşmuş.

15 7. SORU CEVAP: C

16 8. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili tamlamaların hangisi ötekilerden farklıdır? A) İyi adam her halinden belli olur. B) Askerde çelik süngüler dağıtılmış. C) Kendine bir mermer köşk yaptırmıştı. D) Bu taş köprü iki yüz yıl önce yapılmış

17 8. SORU CEVAP: A

18 9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması farklıdır
9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması farklıdır? A) Yol üzerinde açık bayi varsa alırız. B) Futbolcunun şutu kalenin direklerini sarstı. C) Yine de suyun tadını hiçbir şey tutmuyor. D) Çocuğun paltosu çok eskimişti.

19 9. SORU CEVAP: A

20 10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayan ve tamlananı yer değiştirmiş bir belirtili isim tamlaması vardır? A) Sonunda kırılmıştı kalbi köşede oturan kızın. B) Eski müdür alınmıştı adamın sözlerine. C) Onarılmamıştı maalesef masanın ayağı. D) Sigardan yanmıştı arabanın döşemeleri.

21 10. SORU CEVAP: A

22 11. “Mermer merdiven” tamlamasının özdeşi aşağıdakilerin hangisinde vardır? A) Altın saçları güneşte parlıyor. B) Altın yüzüklerin hapsi çok güzeldi. C) Demir bilekli adam herkesi yendi. D) Altın kitaplar serisi ne güzel.

23 11. SORU CEVAP: B

24 12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlamasının tamlayanını niteleyen bir sözcük vardır? A) Kitaplığın eski vidalarını arabada unutmuş. B) Daktilonun eski şeritlerini neden atıyorsun. C) Yeni öğretmenin acemiliği bizi de etkiliyor. D) Fencinin soruları oldukça zordu.

25 12. SORU CEVAP: C

26 13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlamasının tamlayanını niteleyen bir sözcük vardır? A) Evin odalarının birinde saklanıyormuş. B) Yeni dükkanın masaları gittikçe arttı. C) Arabanın motorunu yıkatmaya gitmiştik. D) Kalemin ucu yine bitti bıktım artık.

27 13. SORU CEVAP: B

28 14. Aşağıdakilerin hangisinde belirtisiz isim tamlaması sıfat görevinde kullanılmıştır?
A) Eski Milli Eğitim binasının önünde beni bekle. B) Sağlık ocağı yeni binasına taşındı. C) Kestane rengi saçlar sahipti kadın. D) Gözlüğünün camını neden silmiyorsun?

29 14. SORU CEVAP:C

30 15. Aşağıdakilerin hangisinde isim tamlaması kullanılmamıştır
15.Aşağıdakilerin hangisinde isim tamlaması kullanılmamıştır? A) Halıda adamın ayak izleri kalmıştı. B) Dershanenin kapısı önünde öğrenciler vardı. C) Kazadan sonra yolun üzerinde kan lekeleri kaldı. D) Martılar batıya doğru uçuşuyorlardı.

31 16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlananı takısız ad tamlaması olan zincirleme ad tamlaması kullanılmıştır? A) Çocuğun deri montu gerçekten de güzelmiş. B) Taş duvarın üstünden atlayıp kayboldu. C) Babamın eski ceketini ona verelim. D) Kentin sorunları için çözüm önerileri sundu.

32 16. SORU CEVAP: A

33 17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması kullanılmamıştır
17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması kullanılmamıştır? A) Kitabın sayfalarını arkadaşının suratına fırlattı. B) Ayak ağrılarım bir dinse diyordu. C) Yaralı yüreğini dinlemeye karar vermişti. D) Çay bardakları temizlenemiyordu susuzluktan.

34 17. SORU CEVAP:C

35 18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtisiz isim tamlaması farklı öğedir? A) Gün boyu kaldırımlarda yürüdüm. B) Her yeri örümcek ağı kaplamıştı. C) İnsan emeği kutsaldır. D) Öğretmenler günü kutlandı.

36 18. SORU CEVAP:A

37 19. ”Toprağı bile kurumamıştı merhumun
19. ”Toprağı bile kurumamıştı merhumun.” cümlesindeki tamlamanın özelliği aşağıdakilerin hangisinde aynıdır? A) Gözbebekleri çakmak çakmaktı adamların. B) Artık duygularımın çoğunu anlatamıyorum. C) Onlar babamın gençliğini bilirlermiş. D) Adamı okuma tutkusu sarmıştı bu yaşta.

38 19. SORU CEVAP:A

39 20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayan ile tamlananı yer değiştirmiş bir isim tamlaması vardır? A) Burası tellal pazarıdır eski eşyalar satılır. B) Vurdum tellerine seni sazımın. C) Büyüyen avucumda ter boncuk boncuk. D) Nice canın boğulduğu zindan burası.

40 20. SORU CEVAP:B

41 21. Aşağıdakilerin hangisinde”-den” hâl eki ile kurulmuş bir isim tamlaması vardır? A) Uzaktan gelmişim yorgunum hancı. B) Damdan düşer gibi lafa girilmez. C) Bu soruları hangi kitaptan aldınız? D) Şarkılardan birini çok beğendim.

42 21. SORU CEVAP:D

43 22. Aşağıdakilerin hangisinde isim tamlamasının tamlayan ve tamlananı zamirdir? A) Şunun şurasında ne kaldı tatile. B) Burada hangi kapıyı çalsan kapalı. C) Kaçının işine son verildi? D) Kimin şarkısıydı dinlediğin.

44 22. SORU CEVAP: A

45 23. Aşağıdakilerin hangisinde zincirleme isim tamlaması vardır
23. Aşağıdakilerin hangisinde zincirleme isim tamlaması vardır? A) Gam günlerinin üstüne akşam gelecek. B) Açık denizin yolcusu bu gemi. C) Elindeki kalemin rengi nasıl? D) Genzimde çam kokusu var.

46 23. SORU CEVAP:B

47 24. Aşağıdakilerin hangisine tamlama zıt kelimelerden oluşmuştur
24. Aşağıdakilerin hangisine tamlama zıt kelimelerden oluşmuştur? A) İlkbaharı geldi Anadolu’nun B) Her tarafı yeşillendi Bolu’nun C) Zor gelmez yokuşun inişi. D) Eğri yollar yaylaların kuşağı

48 24. SORU CEVAP:C

49 25. Çekiç sesleri geliyor doklardan Güzelim bahar rüzgarında ter kokuları İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı Yukarıdaki dizelerde kullanılan ad tamlamalarının çeşidi nedir? A) Belirtisiz ad tamlaması B) Belirtili ad tamlaması C) Zincirleme ad tamlaması D) Takısız ad tamlaması

50 25. SORU CEVAP:A

51 26. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması nesne görevindedir
26. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması nesne görevindedir? A) Önüne adamın ceketini getirdiler. B) İşin içyüzü bize ilginç geldi. C) Onu burada tutan tarlanın verimidir. D) Sınıfın üstünde bir şeyler dolaşıyordu.

52 26. SORU CEVAP: A

53 27. “Unkapanı köprüsünden mavnaları seyreder parklarda avareliklerden hoşlanır macera filmlerini sever şehrin geniş caddelerinde dolaşarak vakit geçirirdi.” Yukarıdaki cümlede kaç isim tamlaması vardır? A) 2 B) 3 C) 4 D) 5

54 27. SORU CEVAP: A

55 28. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin nesnesi belirtili isim tamlamasıdır? A) Saçının rengini iki ayda bir değiştirir. B) Çizgili elbisenin rengi de beyazlaştı. C) Çam ağaçları bile bu rüzgâra dayamadı. D) Caddenin ortasında insanlar birikmişti.

56 28. SORU CEVAP: A

57 29. ”Kültürün sürekliliğini bir yazboz tahtası olmamasını sağlayan gelenektir.”cümlesindeki altı çizili tamlamaların özdeşi aşağıdakilerin hangisinde vardır? A) Yolcu gemisi iki saat önce limandan çıktı. B) Veda partisi otelin bahçesinde yapıldı. C) Tepsiye çarpınca çay bardakları kırıldı. D) Tül perdeleri makineye atmadan önce suya ıslat.

58 29. SORU CEVAP:B

59 30. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde “Yalancının evi yanmış kimse inanmamış.”atasözündekiyle özdeş tamlama yoktur? A) Terzi kendi söküğünü dikemez. B) Sevenin kuluyum sevmeyenin sultanı. C) Gençliğin kıymeti ihtiyarlıkta bilinir. D) Kırlangıcın zararını biberciden sor.

60 30. SORU CEVAP:A

61 Son


"İSİM VE İSİM TAMLAMALARI TEST SORULARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları