Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1/20 Tamlamalar A B C D “ Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü.... Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü.” Yukarıdaki beyitte kaç tane belirtili.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1/20 Tamlamalar A B C D “ Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü.... Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü.” Yukarıdaki beyitte kaç tane belirtili."— Sunum transkripti:

1 1/20 Tamlamalar A B C D “ Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü.... Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü.” Yukarıdaki beyitte kaç tane belirtili isim tamlaması vardır? 1 2 3 4

2 2/20 Tamlamalar A B C D Belirtili isim tamlaması Sıfat tamlaması Takısız isim tamlaması Belirtisiz isim tamlaması “ Uyanık köpek, uyuyan aslandan daha iyidir.” atasözünde bulunan tamlamaların çeşidi nedir?

3 3/20 Tamlamalar A B C D El kapısı hem geç, hem de güç açılır. Deniz suyu ne içilir, ne geçilir. Keçinin eceli gelince çobanın sopasına sürtünür. Ağacı meyvesi olunca başını aşağı salar. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden çok tamlama vardır?

4 4/20 Tamlamalar A B C D Arabacı önümüzde yürüyen birine seslendi. Bu, çelimsiz, küçük bir çocuktu. Gömleğinin düğmeleri bile yoktu. Çocuk, cılız ellerini bana uzattı. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, tamlamanın çeşidi diğerlerinden farklıdır?

5 5/20 Tamlamalar A B C D Okul müdürü Sınıf başkanı Müdür yardımcısı Eğitici kollar Çeşidi yönünden farklı olan tamlama hangisidir?

6 6/20 Tamlamalar A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir ad takımı arasında, tamlananın sıfatı girmiştir? Yeni aldığı güneş gözlüğünü kaybetmiş. Mavi çizgili gömleğinin düğmesi kopmuş. Ağacın pencereye değen dallarını kesmek gerekiyor. Senin aldığın kitabı bir türlü alıp okuyamadım.

7 7/20 Tamlamalar A B C D Ağaçlı köyü sel basmaz. Yaş ağaca balta vuran el onmaz. Ağacın yemişini ye, kabuğunu soyma. Balta değmedik ağaç olmaz. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde isim tamlaması vardır?

8 8/20 Tamlamalar A B C D Arkadaşının koluna tutunarak geldi. Aşağıdaki cümlelerde bulunan tamlamalardan hangisi, çeşidi yönünden diğerlerinden farklıdır? Kitabı bulabilmek için dolabın gözüne baktı. Bütün öğrenciler geziye gidecekler. Öğrenciler okulun bahçesini temizlediler.

9 9/20 Tamlamalar A B C D Memleket isterim. Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun. Eğilmiş arza kanar, muttasıl kanar güller. Koskoca yıldızlar altında upuzun bir yol ve minnacık bir ev Akşam, yine akşam, yine akşam Göllerde bu dem bir kamış olsam Aşağıdakilerin hangisinde pekiştirmeli niteleme sıfatları vardır?

10 10/20 Tamlamalar A B C D I. Atlayıp fiil yavrusunun yanına II. Seyretsem kıpkızıl ufukları III. Biri maymunun verse bana IV. Küçük bir limana demir atsam Hangi mısralarda sıfat tamlaması vardır? I - IV II - III I - II II - IV

11 11/20 Tamlamalar A B C D Hanımeli Kuşkonmaz Aslanağzı Kuşburnu Aşağıdaki bileşik kelimelerden hangisinin yapılışı diğerlerinden farklıdır?

12 12/20 Tamlamalar A B C D Belirtili isim tamlaması “ Atatürk İnkılaplarının anlamı derindir.” cümlesinde, baştan üç kelime aşağıdakilerden hangisidir? Belirtisiz isim tamlaması Zincirleme isim tamlaması Sıfat tamlaması

13 13/20 Tamlamalar A B C D Hastayı rahatsız etmemek için, odasına girmedik. Bu sınıfın en çalışkanını tanımak isterdim. Yarlı, kazayı bütün ayrıntılarıyla ilgililere anlatmış. İyilikten etkilenmeyecek kişi yoktur. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne adlaşmış bir sıfattır?

14 14/20 Tamlamalar A B C D Sıcak yaz akşamlarında balkonda oturup geç saatlere kadar konuşurduk. Onun ne kadar terbiyeli, titiz ve çalışkan bir insan olduğunu herkes bilir. Bahar gelince köşkün büyük bahçesine güller, karanfiller, nergisler açardı. Büyük şehirlerde, yeşil alanların korunması ve çoğaltılması çalışmalarına önem veriliyor. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir ad, birden çok sıfatla nitelenmiştir?

15 15/20 Tamlamalar A B C D Ön koltuktaki ak sakallı adam uyuyordu. Burası yeşilin bin bir tonunu barındıran ağaçlı bir yoldu. Bu cümlede geçen, “yeşilin bin bir yolu” ad tamlamasında tamlayanla tamlanan arasında bir sıfat bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisinde bun benzer bir ad tamlaması vardır? Yoğun sis yüzünden trafik bir süre aksadı. Adamın kocaman eli radyonun düğmesine uzandı. Dik yokuştan aşağı doğru hızla ilerliyorduk.

16 16/20 Tamlamalar A B C D İçeriye orta yaşlı bir kişi girdi. İnsana tepeden bakan, itici biriydi. Gözü eski, cumbalı evleri arıyordu. O yıllarda çift düğmeli, dar yakalı ceketler modaydı. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir ad sözcük hem belirtme hem de niteleme sıfatı almıştır?

17 17/20 Tamlamalar A B C D O kırmızı gülleri kimin için aldığını söylemedin. Öğrenciler, fen dersinin boş geçmesinden yakınıyorlar. Ankara’nın adını yeni duyduğum semtleri var. Yeni defterini bu kağıtla kaplamalısın. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde arasına sözcük ya da sözcükler girmiş bir isim tamlaması vardır?

18 18/20 Tamlamalar A B C D Her sabah karşıdaki köprüden geçiyor. At yarışları hafta sonunda yapılıyor. Yemekten sonra meyve suyu içiyor. Ali’nin kardeşi taze fasulyeyi çok seviyor. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem isim hem de sıfat tamlaması vardır?

19 19/20 Tamlamalar A B C D “ Küçük ” kelimesi, hangi cümlede isim olarak kullanılmıştır? O, küçük bir köyde oturuyordu. Küçük çocuklarla oynamayı çok severdi. Küçük, ayaktaki yaşlı adama yerini verdi. Öğrenciler bahçedeki küçük taşları topladılar.

20 20/20 Tamlamalar A B C D Şekilde doğru, iyi çizilmemiş. Söyledikleri acaba doğru mu? Eğri oturalım, doğru konuşalım. Doğru söze ne denir. “ Doğru ” kelimesi, hangi cümlede sıfat olarak kullanılmıştır?


"1/20 Tamlamalar A B C D “ Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü.... Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü.” Yukarıdaki beyitte kaç tane belirtili." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları