Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HOŞGELDİNİZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HOŞGELDİNİZ."— Sunum transkripti:

1 HOŞGELDİNİZ

2 UŞAK ÜNİVERSİTESİ SİSTEM ODASI KURULUM TECRÜBELERİ

3 SİSTEM ODASI Soğuk Koridor Klima Sıcak Koridor Klima Soğuk Koridor
Kabinet Kabinet Kabinet Sıcak Koridor Kabinet Kabinet Kabinet Klima Soğuk Koridor Elektrik Panosu

4 YER SEÇİMİ - Bilgi İşleme yakın olması gerekmese de (artık her şey uzaktan yönetilebiliyor), uzak da olmasın. - Mümkün olduğu kadar küçük bir oda seçin. Artık her şey küçük ve hızlı. Ayrıca soğutma maliyeti için iyi. - Birleşik küçük bir oda daha olsun UPS ve Söndürme sistemi için. - Bodrum tercih edebilirsiniz (bizim öyle) ama neme dikkat. Vodafone’u hatırlayın! - Gözden ırak, kuş uçmaz kervan geçmez bir yer en iyisi. Merak konusunda bizim milletten iyisi yok.

5 PLAN-YOL HARİTASI - Sistem odası kurulumu için uzmanlaşmış ve referans sahibi firmalar var. Tecrübelerinden faydalanın. Üniversitelerin sistem odalarından örnek alın. Hatta üşenmeyin gidin gezin görün. Biz öyle yaptık. Sağ olsunlar yardımcı oluyorlar. Kurulumun her aşamasında yüklenicinin başında durun. Tarif edin. Çekinmeyin, tereciye tere satın. Sonuçta süreden ve maliyetten kaçmak isteyeceklerdir. Klima, UPS ve Elektrik sisteminin kapasite seçimleri konularında mühendislerden destek almaya çekinmeyin.

6 KABİNET - Derinliği büyük olsun. Bazı sunucular çok uzun olabiliyor.
Biz kabinetlerde IP priz kullandık. Yönetilebilir priz gerçekten işe yarıyor. Kabinetleri yükseltilmiş zeminden yere sabitleyin. Deprem durumunda yıkılma olabilir. Fazla kabinete gerek yok. Biz, sunucular için 3 kabinet kullandık, ikisi dolu. Sanallaştırmayla beraber sunucu sayısı çok düştü.

7 KLİMA - Sıcak ve Soğuk hava koridoru mutlaka olsun. Eğer makineleri değil de odayı soğutmaya çalışırsanız, çok verimsiz bir durum ortaya çıkar. Coğrafi konumunuza uygun büyüklükte klima seçmeye çalışın. Fazla büyük/küçük olmasa iyi olur. Bizimkiler biraz büyük olmuş, 2 dakikada soğutuyor.

8 KLİMA - Kullanımı konusunda kılavuza mutlaka uyun. Biz dış üniteye tente yaptık ve sorun yaşadık. En az iki klima olması şart. Birisi arızalandığında (mutlaka olur) diğeri idare edebilmeli. Sadece sıcaklık değil nem de önemli derece ve %20-50 arası nem ideal. - İyi araştırın. Yapı işlerindeki mühendislerden kapasite, konumlandırma ve marka konusunda destek alın.

9 SÖNDÜRME SİSTEMİ - FM200 sistemini A’dan Z’ye kuran firmalar var. Onlardan bilgi alabilirsiniz. Sistem hem yükseltilmiş döşeme altına hem odaya gaz verebilecek şekilde yapılmalı. Algılayıcılar, bina içindeki normal sistemlerden çok daha hassas olmalı. Sigara dumanına bile uyarı vermeli.

10 İZLEME - Yabancı ve yerli firmaların başarılı ürünleri var.
Komple çözüm içeren, görüntü alma, sıcaklık, nem gibi bilgileri tek başına sunan bir ürün tercih etmekte fayda var. Kritik durumlarda SMS gönderen bir sistem tercih etmek akıllıca olur.

11 ELEKTRİK-UPS - İyi araştırın. Yapı işlerindeki mühendislerden kapasite, konumlandırma ve marka konusunda destek alın. En az 5 saat sistemi çalıştırabilsin Klimayı UPS’ye bağlamayın. 5 saatte sistem yanmaz. Klima dahil 5 saat isterseniz de çok büyük maliyetler söz konusu olur. Tercih sizin Sunucuları farklı UPS’lerden besleyebileceğiniz gibi, bir UPS bir şebeke şeklinde de besleyebilirsiniz. Eğer şebeke önünde jeneratör varsa ikinci seçenek daha uygun. UPS ve sunucular aynı odada kesinlikle olmamalı. Zaten çalışma sıcaklıkları farklı. Kabinetlere fazladan priz çektirin. Ne olur ne olmaz.

12 KURULUM - 2010’un yaz aylarında sistem odamız kuruldu.
Kurulum esnasında ve malzeme temini sırasında sorunlar mutlaka yaşanıyor. Süreç konusunda sabırsız olmayın. Ve acele etmeyin. Biz, işi bina inşaatıyla beraber yürüttüğümüz için uzun sürdü. İyi planlamayla 1 ay gibi bir sürede tamamen bitirebilirsiniz. Bizim odamız biraz küçük ama masraftan da kaçmadık. Benzer bir oda için 150 bin TL kadar bütçe şart.

13 TEŞEKKÜRLER Şahser GÜVEN Çağman KOCABIYIK Rıza EMET


"HOŞGELDİNİZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları