Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SELANİK Thessaloniki Cem Yurtsev

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SELANİK Thessaloniki Cem Yurtsev"— Sunum transkripti:

1 SELANİK Thessaloniki Cem Yurtsev cyurtsev@yahoo.com

2 Yunanistan’ın 1 milyon nüfuslu 2
Yunanistan’ın 1 milyon nüfuslu 2. en büyük şehri, Avrupa’nın en eski şehirlerinden biri, biz Türkler için de çok şey ifade eden bir şehir Selanik... Söylenecek çok şeyin olduğu bir şehir... Kahvenizi alın, arkanıza yaslanın ve zaman ayırın kendinize, Rum müziği eşliğinde hazır mısınız ? Bu Türk ama Rum şehrine...

3 Yunanistan’ın kuzeyinde yer alan, İzmir’in Kordon’una benzer bir sahil şeridine sahip, şirin bir sahil kenti...

4

5

6 İ.Ö. 316 yılında kurulan Thessaloniki, Büyük İskender’in kız kardeşinin adını almıştır. Yaklaşık 500 yıl Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır.

7

8 1922 yılında nüfus mübadelesinde Anadolu’daki Rumların çoğunun göç ettiği yer olmuştur Selanik.

9 Şehrin sembolü deniz kıyısında bulunan “Leukos Pirgos" (beyaz kale) olarak adlandırılan Bizans döneminde, Türklerin Yunanlıları esir aldıkları ve hapishane olarak kullanılan, o zamanlar “Kokkinos Pirgos" (kırmızı kale) adıyla anılan bir kaledir.

10 İşte kalenin içindekiler...

11 Cıvıl cıvıl üniversite gençliği ile dolu, sahilindeki cafeleri her daim dolu olan, bir meyhanede içerken bir Türk olduğunuz anlaşılırsa hele bir de İstanbul ya da İzmir’li olduğunuzu söylerseniz olağanüstü yakınlık göreceğiniz, cafelerinde duble Türk Kahvesi gelen bir şehir Selanik !!!

12 AMA BİZİM İÇİN ANLAMI DAHA DA BÜYÜKTÜR SELANİK’İN !!!
Birçoğumuzun sadece kitaplarda ve Miniatürk’te gördüğümüz yer, Ata’mızın doğduğu ev de Selaniktedir... Miniatürk

13 İŞTE ZÜBEYDE HANIM’IN 1881 YILINDA MUSTAFA’YI DÜNYAYA GETİRDİĞİ EV...
1887 YILINDA ATATÜRK’ÜN BABASININ ÖLÜMÜNDEN SONRA ANNESİYLE DAHA UCUZ BİR EVE TAŞINDI ATAMIZ. BİR KAÇ YIL SONRA DA ISTANBUL’A TAŞINDILAR DE ATATÜRK VE VENİZELOS BİR ANTLAŞMA İMZALADILAR VE EV ATA’NIN DOĞDUĞU EV OLARAK ONAYLANDI DE YUNANİSTAN EVİ, TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE ATATÜRK MÜZESİ HALİNE GETİRMESİ İÇİN İZİN VERDİ.

14 Agiou Dimitriou Caddesindeki ev, Türk Konsolosluğunun yanındadır.
İşte o merak ettiğimiz Ata’nın doğduğu evin içi !!!

15 Evin ilk katı, arka planda annesinin yatak odası !

16 Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu oda !

17 Mutfaktaki eşyalar aynen korunmuş...

18 Oturma odası !

19 AMA BU İSTEĞİNİ NE YAZIK Kİ GERÇEKLEŞTİREMEDİ.
MUSTAFA KEMAL SELANİK İÇİN :“”Allah nasip eder, ömrüm vefa ederse Musul, Kerkük ve Adaları geri alacağım. Selanik de dahil Batı Trakya'yı Türkiye hudutları içine katacağım“ DEMİŞTİ. Türk Silahlı Kuvvetleri Dergisi, (Temmuz 1992, Sayı: 333, s.26 AMA BU İSTEĞİNİ NE YAZIK Kİ GERÇEKLEŞTİREMEDİ.

20 Nazım Hikmet’in de doğduğu şehirdir Selanik...

21 Sergun Ağar’ın Can Yayınlarından çıkan bir kitabı İstanbul ve Selanik’te geçmektedir.
KİTABIN ÖZETİNİ OKUMAK İÇİN BUTONA TIKLAYABİLİRSİNİZ. Sunuya özeti okumadan devam etmek için tıklayın

22 Aşkın Samatya'sı Selanik'te Kaldı, genç yaşında dul kalmış bir Rum kadınıyla yakışıklı bir Türk komiserinin arasındaki aşkı anlatıyor. Aşkın kahramanları Hasan ile Efrosini, aşkın mekânı ise Samatya. Yirminci yüzyılın ilk yarısında azınlıkların çokça yerleştiği, sahil yolu geçmeden önce kıyılarında denizle iç içe yaşanan Samatya; şimdinin Kocamustafapaşa'sı. Komiser Hasan'ın doğduğu ve atalarının mezarlarının bulunduğu yer Selanik'tir. Efrosini'nin doğduğu ve atalarının mezarlarının bulunduğu yer ise İstanbul. Bu iki kişi, ilk karşılaşmada birbirlerine vurulurlar ve erkeğin evli olmasına aldırmadan birleşirler. Ne dinleri ayırabilir onları, ne kültürleri, ne de aileleri. Öte yandan 1655 yılı Eylül'ünde patlak veren 6/7 Eylül Olayları'ndan sonra İstanbul'da yaşayan azınlıkların yaşamı alt üst olur. Selanik'te Atatürk'ün evinin bombalandığı haberiyle İstanbul'da başlayan olaylar, yüzyıllardır kültürümüze damgasını vurmuş bir grup insanın yerini yurdunu bırakıp Yunanistan'a göç etmesiyle sonuçlanır. Yıllar sonra Komiser Hasan'ın torunu, Samatya'da ve Selanik'te bu müthiş aşkın izini sürer. Büyüsüne kapıldığı ve kendisini başka dünyalara sürükleyen bu sıradışı aşk, acaba kendi sevgilisiyle arasına girecek midir? Aşkın Samatya'sı Selanik'te Kaldı, edebiyata bu kitapla adım atan Sergun Ağar'dan başarılı bir ilk roman.

23 BİR BAŞKA YERDE BULUŞMAK ÜZERE...
Cem Yurtsev


"SELANİK Thessaloniki Cem Yurtsev" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları