Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir."— Sunum transkripti:

1 Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir.
M. Kemal ATATÜRK

2 YENİ NESLİN MİMARI OLACAK ÖĞRETMENLERDEN NELER BEKLENİLMELİDİR
YENİ NESLİN MİMARI OLACAK ÖĞRETMENLERDEN NELER BEKLENİLMELİDİR? BİLGİ VE TEKNOLOJİ TOPLUMUNDA ÖĞRETMENİN VİZYON VE MİSYONU NASIL OLMALIDIR?

3 Öğretmenlik Sevgi Şefkat ve Sabır Mesleğidir
Öğretmen önce öğrencilerini sevmeli ve sonra kendini sevdirmelidir. Her zaman çevresine sevgiyle, şefkatle muamelede bulunmalıdır. Çünkü bu mesleğin mayasında sevgi ve şefkat vardır, korku ve ceza değil. Korku ve ceza öğrencinin öğrenme isteğini kırar, öğrenciyi yalan söylemeye yönlendirebilir.

4 Öğretmen önce kendi alanında uzman olmalıdır
Öğretmen önce kendi alanında uzman olmalıdır. Ama; alanında uzman olmak tek başına yeterli değildir. Sahip olduğu bilgileri öğrencilerine aktarabilmesi için, yeterli pedagojik formasyona sahip olmalı ve bu konuda sürekli kişisel gelişimini sağlamalıdır.

5 Öğretmen çok sabırlı ve müsamahalı olmalıdır
Öğretmen çok sabırlı ve müsamahalı olmalıdır. Aynı zamanda dikkatli hareket etmek zorundadır. Öğrencileri arasındaki zeka farklılıklarını keşfedip onları ilgi, istidat ve kabiliyetleri doğrultusunda yetiştirmeye özen göstermelidir.

6 Öğretmen özverili olmalıdır
Öğretmen özverili olmalıdır. Mesleğini severek, maddi bir karşılık beklemeden yapmalıdır. Yaptığı işte maddi karşılık beklemek öğrenciye tesiri azaltır. Bu kadar paraya bu kadar eğitim anlayışı ve fırsatçı yaklaşım, toplumda öğretmene olan saygıyı zedeler.

7 Öğretmen güler yüzlü ve mütevazi olmalıdır, asla kibirli olmamalıdır
Öğretmen güler yüzlü ve mütevazi olmalıdır, asla kibirli olmamalıdır. Tebessüm karşılıklı iletişim için en önemli araçtır. Yüzü tebessüm etmeyen bir satıcı, bir doktor, bir öğretmen muhataplarına hiçbir şey veremez.

8 Saygı değer öğretmen arkadaşlarım..
Öğretmen öğrencilerin motivesini engelleyen davranış ve söylemlerden kaçınmalıdır. Çocuğun olumsuz davranışlarını eleştirmek yerine, olumlu davranışlarını öne çıkarmak öğrenciyi öğrenmeye daha çok teşvik edecektir.

9 Günümüzün en çok eleştirilen konularından birisi de gençliğin bir kısmının toplum kurallarına aykırı davranış sergiledikleri konusudur. Öğrencilerden beklediğimiz davranışların elde edilebilmesi için, sadece öğretim etkinlikleri tek başına yeterli değildir. Milletimizin kültürünü benimsemiş, milli ve manevi değerlerimize saygılı bir nesil yetiştirmek istiyorsak; öğretim çalışmalarının yanında eğitim rehberliğinin de en iyi bir şekilde yapılması gerekmektedir.

10 ABD’de bir idarecinin, her yıl okulların açılışında öğretmenlerine söylediği şu hitabı oldukça düşündürücüdür. “Bir toplama kampından sağ kurtulanlardan biriyim. Gözlerim hiçbir insanın görmemesi gerekenleri gördü. İyi eğitilmiş mühendislerin inşa ettiği gaz odaları, iyi yetiştirilmiş doktorların zehirlediği çocuklar, işini iyi bilen hemşirelerin öldürdüğü bebekler, lise ve üniversite mezunu insanların vurduğu, yaktığı kadın ve çocuklar... Bu gördüğüm, yaşadığım insanlık dışı olaylardan dolayı eğitimden şüphe duyuyorum. Sizlerden isteğim şudur: Her türlü aşırılığa şiddete ve bağımlılığa saplanan öğrencilerin, insan olmaları için gayret gösterin. Çabalarınız bilgili canavarlar, becerikli psikopatlar üretmesin. Şefkatsiz, merhametsiz, adaletsiz ve idealsiz yığınların öğretmeni olmayın. Okuma yazma, sosyal bilgiler, matematik, bilgisayar, internet, yabancı dil vs. Bütün bunlar, çocuklarımızın daha fazla insani değerler taşımasına yardımcı olursa, bu öğrettiklerimiz yalnız o zaman önem taşır.” diyor ve ekliyor. “Ne olur! Göz pınarları kuruyan, ağlamasını, gülmesini, üzülmesini ve sevinmesini unutan insanlar yetiştirmeyin.” diyor.

11 Öğretmenin öğrencilerine örnek bir rol model olabilmesi için, anlattıkları ile davranışları arasında uyum olmalıdır. Öğretmenlik temsiliyet mesleğidir öğretmen her zaman çevresine örnek bir rol model olmak zorundadır.

12 Hayatımızın sonuna kadar bu mesleğin izzetini korumak zorundayız
Hayatımızın sonuna kadar bu mesleğin izzetini korumak zorundayız . Yani öğretmenlik mesleğine yakışmayan her türlü davranıştan uzak durmalıyız. Ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine çıkmasında ve tarihteki kaybettiğimiz yerimizi tekrar kazanmak için ,bu ülke insanının aydınlanmasında, sizlerinde kaybolmayan bir iziniz olabilmesi için; Her şeye rağmen mesleğimizi en iyi şekilde yapmalıyız. Bazı izler vardır ki; yürüyenlerle birlikte kaybolur. Bazı izler vardır ki zaman ve zemin onu asla aşındıramaz…

13 Günümüz dünyasında teknolojinin de etkisiyle bilgiye ulaşım kolaylaştırmıştır. Yani “bilgi sadece öğretmenden alınır” yaklaşımı eskimiştir. Bunun yerine “Öğretmen öğrenciye bilgiyi veren değil, bilgiye ulaşmada yol gösteren bir rehber olma” anlayışı gelişmiştir . Bu nedenle öğretmen sürekli kendini geliştirip yenilemeli, bulunduğu çağın gereksinimlerine cevap verecek donamıma sahip olmalıdır

14 Küreselleşen dünyada rekabetin birçok değerlerin önüne geçtiği bilinmektedir. Bu nedenle küresel rekabet ortamında diğer toplumların kültür anlayışlarının empozeleri ile eriyip kaybolan bir gençlik değil; kendi kültür ve değerleriyle tüm dünya ya örnek teşkil edecek bir gençlik yetiştirmek zorundayız

15 Hepinizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyor
Hepinizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyor. Ebediyete intikal etmiş, şehit olmuş, bütün öğretmen ve eğitimcileri rahmetle anıyor, aileniz, çalışma arkadaşlarınız ve öğrencilerinizle mutlu, başarılı ve huzurlu olmanızı temenni ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum, hürmetlerimi sunarım.

16 Beni sabırla dinlediğiniz için hepinize ayrı ayrı Teşekkür ederim
Mehmet SARAÇ MEB Personel Genel Müdürlüğü Daire Başkanı


"Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları