Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLIYANLAR MERT TETİK TAHSİN NADİR SEDA ÖZDEMİR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLIYANLAR MERT TETİK TAHSİN NADİR SEDA ÖZDEMİR."— Sunum transkripti:

1 HAZIRLIYANLAR MERT TETİK TAHSİN NADİR SEDA ÖZDEMİR

2 İŞYERİ ORTAMINDAKİ FORMALDEHİTİN HESAPLANMASI HAKKINDA GENEL BİLGİ

3 FORMALDEHİT (CH2O) Renksiz Keskin kokulu Zehirli bir gazdır.

4 Formaldehitin Kullanım Alanları
Kumaş boyalarında Tıp,hayvancılık ve balık çiftliklerinde dezenfektan amaçlı Temizlik malzemeleri imalatında Tarım Kozmetikte anti bakteriyel olarak Boya endüstrisinde bağlayıcı ajan olarak kullanılır.

5 Formaldehitin Zararları
Ani formaldehit etkilenimi ölüme neden olur. Formaldehit zehirli bir kimyasaldır. Gaz halinde solunması zehirlenmelere neden olur.

6 Koku eşiği 1 ppm civarındadır.
Uzun süreli olarak düşük dozlarda formaldehite maruziyet solunum güçlüğü, ekzema ve alerjik reaksiyonlara yol açabilir. İnsanda kanser yapıcı madde olarak sayılmaktadır.

7 Havada 0,1 ppm bulunduğunda;
Gözlerin sulanmasına Öksürüğe Nefes darlığına Hırıltılı solunuma Deri döküntülerine Alerjik tepkilere Göz, burun ve boğazda yanmaya neden olur.

8 Etkilenime bağlı olarak da kusma ve ishale de yol açar.
2 ppm konsantrasyonunda gözlerde tahriş yapar. 20 ppm de tek bir etkilenimde korneada matlaşmaya neden olur. 25 ppm üzerindeki etkilenimler öldürücü akciğer ödemi dahil çok şiddetli tepkilere yol açar.

9 Formaldehit üretiminin yapıldığı yada kullanıldığı endüstriyel alandaki meslek grupları ile anatomistler, patologlar ve tahnitçiler formaldehite ve dolayısıyla onun olumsuz etkilerine işlerinden dolayı aşırı maruz kalan kişiler üzerinde yapılan araştırmalarda Beyin Kan Kolon kanserinden ölenlerin sayısında normal popülasyona göre bir artış olduğu gözlenmiştir.

10 Formaldehit Güvenlik Tedbirleri
Maske kullanılması PVC veya lastik eldiven kullanılmalıdır. Koruyucu gözlük kullanılmalıdır. Dökülmelerde dökülen yer bol su ile yıkanmalıdır. Formaldehit ile çalışılan ortamlarda formaldehit konsantrasyonunu izin verilen sınır olan 0,3 ppm düzeyinin altında tutmak gerekmektedir.

11 Formaldehit Sınır Değerleri
OSHA TWA : 0,75 ppm STEL: 2 ppm NIOSH: TWA:0,016 ppm STEL: 0,1 ppm AGICH: C:0,3 ppm

12 NIOSH 3500 METODUN KULLANIMI NIOSH Metotları arasında;
Formaldehit ölçümleri için en hassas metot Ortam analizleri için en uygun metot METODUN UYGULANABİLİRLİĞİ 80 L hava numunesi için; 0.02 ppm - 4 ppm 1-5 L hava numunesi için; 0,1 ppm (Ceiling Level-Tavan Değeri)

13 Maruz Kalma Derişiminin Hesaplanması

14 KONSANTRASYONUN HESAPLANMASI

15 2. impingerdaki formaldehit miktarı, 1
2. impingerdaki formaldehit miktarı, 1.impingerdaki formaldehit miktarının 1/3’ünden fazlaysa, numune iptal edilir. Hesaplama excel programıyla yapılıyor ise, bir kereye mahsus hesapların elle doğrulanması yapılmalıdır.

16 Ölçüm Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Solunum düzeyinde ölçüm yapılması Ölçüm sonuçlarının STEL ve TWA cinsinden hesaplanması Ölçüm sonucu eşik değerin üstünde çıkarsa düzeltici tedbirlerden sonra tekrar ölçüm yapılması. Ortamda veya uygulanan yöntemlerde bir değişiklik olmadığı takdirde 1 kez ölçüm yapılması yeterli olabilir. Bunun için, radyologların yaka ölçüm aletleri gibi, bir nişan şeklindeki paket yakaya takılıyor, 30 dakika veya 8 saat boyunca takılı kalıyor. Süre sonunda paketlenip firmaya gönderiliyor, firma ölçümü yapıp sonucu rapor ediyor. Her bir farklı mekan için ayrı ayrı ve hem 30 dakika hem de 8 saatlik ölçümlerin yapılması gerekiyor.

17 TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ÇALIŞMA ORTAMINDA FORMALDEHİT AÇIĞA ÇIKARSA
Ekotekstil olayında formaldehit hep başrollerde yer almıştır. Klasik buruşmazlık maddelerindeki reaktif gruplar formaldehit katılarak oluşturdukları için gerek çalışma depolama sırasında gerekse daha sonra kumaş üzerinde formaldehit açığa çıkması söz konusudur.

18 Çalışma sırasında ve çalışmaortamında açıga çıkan formaldehit miktarlarının yasal sınırları vardır.
Maksimum çalışma yeri konsantrasyon değeri olarak belirlenmektedir. Ancak bu değerleri terbiye işletmelerinde çalışma ortamında tutturmak o kadar zor değildir.

19 1985 yılı çalışma ortamı maksimum formaldehit değerleri ülkelere göre şöyle idi.
Almanya, İtalya, İsveç : 1 ppm Japonya, Fransa, İngiltere: 2 ppm ABD ve Kanada : 3 ppm degerleri bulunuyordu. Şimdilerde bu değerler iyice aşağı çekilmiştir. ÖRNEĞİN :1988`de Almanya için bu değer 0,5 ppm olarak belirlenmiştir.

20 KAYITLAR VE RAPORLAMA

21 SAHADA KAYDEDİLECEK BİLGİLER
a. Numune alınan kişinin adı ve yaptığı işler b. Numune alınan işyeri bölümü c. Numune alma tarihi ve saati (başlangıç ve bitiş saati) d. Vardiya-mola süreleri e. Yapılan iş esnasında kullanılan diğer kimyasallar f. Çalışanın KKD kullanım durumu g. Ölçüm öncesi ve sonrası akış hızları h. Ortam sıcaklık ve basıncı (çevre şartları) i. Kullanılan cihazların cihaz kodları veya seri numaraları j. Numune alma sırasında görülen ekstra durumlar (havalandırma sisteminin çalışıp çalışmadığı, atölye kapılarının açık/kapalı olma durumu )

22 RAPORLAMA a. Ölçüm/Deney Personelinin Adı
b. Numune alınan kişinin adı ve yaptığı işler c. Numune alınan işyeri bölümü d. Numune alma tarihi e. Kullanılan metodun açık adı f. Kullanılan cihazların cihaz kodları veya seri numaraları. g. Numune alma stratejisi (TWA/STEL numunesi) h. Sınır değerler

23


"HAZIRLIYANLAR MERT TETİK TAHSİN NADİR SEDA ÖZDEMİR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları