Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ADI = ALİHAN SOYADI = ESEN SINIF= 10\ D NUMARA = 450.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ADI = ALİHAN SOYADI = ESEN SINIF= 10\ D NUMARA = 450."— Sunum transkripti:

1 ADI = ALİHAN SOYADI = ESEN SINIF= 10\ D NUMARA = 450

2 Mevlevihane nedir?

3 Osmanlıca Terimi Olarak Mevlevihane : Mevlevilik tarikatına bağlı olanların, tarikat kurallarına göre toplandıkları ve içinde özel odaları ve tören yerleri bulunan bina. Sanat Terimi Olarak Mevlevihane : Mevlevilik tarikatına bağlı olanların, tarikat kurallarına göre toplandıkları ve içinde özel odaları ve tören yerleri bulunan bina

4 Mevlevilerin, tarikat kurallarına göre, toplandıkları yer. içinde özel bölümleri, tören yerleri, Mevlevi töresine göre özel odaları bulunan bina. İçinde matbah (mutfak), çilehane, misafirhane, semahane (dönülen, sema edilen yer), meydan, mutribhane, hücre (küçük oda, bin bir gün süren çileyi doldurduktan sonra «dede» olan dervişe ayrılan yer) gibi özel bölümler vardı. Mevlevihaneler, başlarında bütün yetkileri elinde bulunduran şeyhlerin yönetimindeydi.

5 Mevlevi tarikatının benimsendiği her ilde, Mevlevilerin sayısına göre bir veya birkaç Mevlevihane vardı. Türkiye'de, en çok Mevlevihane bulunan il İstanbul idi. Bunların içinde en ünlüleri Galata Mevlevihanesi, Eyüp'te Bahariye Mevlevihanesi, Yenikapı'da Yenikapı Mevlevihanesi idi.

6 Mevlevihaneler aynı zamanda Mevleviler için, birer okul niteliğindeydi. Mevleviler için gerekli bütün bilgiler, tarikat kuralları, Mevleviliğin genel ilkeleri, törenleri ve musikisi bu Mevlevihanelerde öğretilirdi. Şeyhlerin, dervişlerin, konukların özel odaları, yatacak yerleri vardı. Her Mevlevihanede kütüphane bulunurdu.

7 ÇANAKKALE\GELİBOLU MEVLEVİHANESİ

8 GALATA MEVLEVİHANESİ

9 YENİKAPI MEVLEVİHANESİ


"ADI = ALİHAN SOYADI = ESEN SINIF= 10\ D NUMARA = 450." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları