Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜÇ KAYNAĞI VE FANLAR UTKU KAMALI İçerik Güç Kaynağı Nedir? Güç Kaynağı Tarihçesi Güç Kaynağının İç Yapısı Güç Kaynağı Kablo Bağlantıları Güç.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜÇ KAYNAĞI VE FANLAR UTKU KAMALI İçerik Güç Kaynağı Nedir? Güç Kaynağı Tarihçesi Güç Kaynağının İç Yapısı Güç Kaynağı Kablo Bağlantıları Güç."— Sunum transkripti:

1 GÜÇ KAYNAĞI VE FANLAR UTKU KAMALI 165511045

2 İçerik Güç Kaynağı Nedir? Güç Kaynağı Tarihçesi Güç Kaynağının İç Yapısı Güç Kaynağı Kablo Bağlantıları Güç Kaynağı Üreticileri Güç Kaynağı Fiyatları Fan Nedir Fan Fiyatları

3 Güç Kaynağı (PSU) Tüm donanım birimlerinin elektrik enerjisini sağlayan cihazdır. Üzerinde anakart, sürücülerin ve kasa içi fanların elektrik enerjisini karşılamak üzere kablo konnektörleri vardır. Diğer donanım birimleri enerjisini anakarttan alır.

4 PSU: Tam açılımı Power Supply Unit'dir. Güç Sağlama Birimi(Ünitesi)

5 Güç Kaynağının Tarihçesi IBM PC, 1981 yılında piyasaya ilk sürüldüğünde yaklaşık 60 watt gücünde bir güç kaynağına sahipti, oysa bugün 600 watt gücünde bir güç kaynağı son derece normal karşılanıyor.

6 Güç Kaynağının İç Yapısı Gerilim düşürücü (transformatör)doğrultu cu(köprü diyot), akım(bobin) ve gerilim(kondansatör) düzenleyici görevlerini gören çeşitli elektronik ve elektrik bileşenlerden oluşur.

7 Güç Kaynağının İç Yapısı A – Köprü bağlantılı diyot B – Kondansatörler C – Çıkış voltajını üreten yüksek frekanslı transformatör D – Çıkış voltajını düzenleyen filtre bobini E – Kondansatörler

8 Güç Kaynağı Çeşitleri Standby(Off-Line)UPS Line-Interactive UPS On-line UPS

9 Standby(Off-Line)UPS Elektrik kesik olduğu sürece aktif olan, elektrik varken de temel yüksek voltaj korumasının haricinde voltaj dalgalanmalarında herhangi bir ayarlama ve düzenleme yapmadan elektrik prizinin takılı olduğu duvardan çıkan elektrik akımının direk olarak PC ve çevre birimlere ulaşmasına izin veren pasif sistemlerdir.

10 Line-Interactive UPS Line Interactive UPS’ler şehir gerilimi kabul edilebilir aralıktayken Standby UPS’ler gibi ofline modunda çalışmasnı sürdürür. Off-Line sistemlerden farklı olarak gerilimdeki dalgalanmaları engellemek için kontrol mekanizmasına sahiptirler. Yani elektrik varken oluşabilecek voltaj dalgalanmaları Standby UPS’lerde kontrol edilmezken Line-Interactive sistemlerde bu dengesizlikler regulation işlemine tabii tutulurlar.

11 On-Line UPS Bu tür UPS’lerin dönüştürücüleri her zaman aktiftir. Sistemin ihtiyaç duyduğu elektrik akımı duvardaki elektrik hattından gelen akımla sürekli beslenen aküler ile sağlanır. On-line UPS’ler daha çok endüstryel alanda daha büyük sistemleri kesintisiz ve düzenli enerji sağlama amaçlı kullanılırlar.

12 Güç Kaynağı Kablo Bağlantıları Harddisk ide bağlantılı ise:2x Çevresel 4Pin Konnektör Sata çıkışlı HDD varsa elektrik girişi olarak bu ucu kullanacaksınız. 4+4pin cpu 12v konnektör CPU için gerekli güç bu konnektör üzerinden sağlanmaktadır.

13 Güç Kaynağı Kablo Bağlantıları 24 Pin Ana Güç Konnektörü 24 pin ana güç konektörü PCI Express yuvaları için gerekli ekstra güç sağlar. 4 Pinli Floppy Konnektör Floppy disket sürücülere güç sağlayan kablolardır.

14 Güç Kaynağı Kablo Bağlantıları Pcı Express Güç Konnektörü Yeni nesil üst seviye ekran kartlarında PCI Express portundan aldıkları güç yetersiz olacağı için ekstra güç girişi bulunmaktadır. (giriş düzeyi ekran kartlarında bu güç girişi bulunmayabilir.)

15 Güç Kaynağı Üreticileri Corsaır Everest Zalman Fsp Cooler Master Frisby

16 Güç Kaynağı Fiyatları

17 Fan Nedir? Bilgisayarların temel donanımlarını soğutmaya ve hızlandırmasını sağlayan pervane şeklinde olan ekipmana fan denir. 8cm,12cm,14cm ve daha büyük boyutlu olanları da vardır. Bir bilgisayarda en çok ısınan parçalar işlemci ve ekran kartı olduğundan bu parçalar üzerinde fan bulunur.

18 Fanlar Fanlar kasa arkasına, kasa önüne, kasanın açılabilen kenarına, kasanın üstüne ve kasanın altına takılabilir. Tüm kasalarda yukarıda saydığımız fan yerleri olmayabilir, ama tüm kasalarda arka kısımda fan yeri vardır. Bazı kasalarda ön tarafta da fan yeri vardır, bazılarında ise kasa altında bile fan yeri vardır.

19 Fan Üreticileri COOLER MASTER CORSAIR THERMALTAKE XIGMATEK ZALMAN

20 Fan Fiyatları

21 Sorular 1)Aşağıdakilerden hangisi güc kaynagidir? A) Cpu B) AGP C) PSU D) USB


"GÜÇ KAYNAĞI VE FANLAR UTKU KAMALI İçerik Güç Kaynağı Nedir? Güç Kaynağı Tarihçesi Güç Kaynağının İç Yapısı Güç Kaynağı Kablo Bağlantıları Güç." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları