Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Muharrem Taç

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Muharrem Taç"— Sunum transkripti:

1 Muharrem Taç www.muharremtac.commtac@martisoft.com

2 Eclipse Nedir

3 Kasım 2001’de şu kurumların iştirakiyle ortaya çıkmış bir oluşum: Borland, IBM, MERANT, QNX Software Systems, Rational Software, Red Hat, SuSE, TogetherSoft, Webgain 2 Şubat 2004 yılında reorganizasyon ile ve kar amacı gütmeyen bir şirket oldu.

4 Eclipse Nedir Eclipse Platform, Java dünyasında standard diyebiliriz. Yazılım süreçlerini, yazılım araçlarını tek bir çatı altında toplama amacıyla ortaya çıktı. Açık kaynak kodludur, Tamamen Java ile yazılmıştır. Sürüm isimlerini Jupiter’in adlarından alır. Her yıl Haziran ayında yeni versiyon çıkıyor. Eclipse 3.2 Callisto 2006 Eclipse 3.3 Europa 2007 Eclipse 3.4 Ganymede 2008 Eclipse 3.5 Galileo 2009

5 Mimari

6 Mimari Kaynak : http://www.thexpot.net/2006/01/eclipse-nedir/ http://www.thexpot.net/2006/01/eclipse-nedir/ SWT : Standard Wicket Toolkit (Plugin sistemi)

7 Mimari

8 View - Perspective

9 View Adı üzerinde görünüm. Örnek : Projedeki dosyalara erişmek için Project Explorer

10 View - Perspective View Veritabanı için Data Source View

11 View - Perspective View Listesi Window -> Show View -> Other..

12 View - Perspective Perspective Aynı işi yapan View’ların bir araya gelerek oluşturduğu bütünlük. Aslında işe göre gerekli View’ların aynı kapsamda olması çok normal. Ama pekçok IDE bu özelliği desteklemiyor. Mesela veritabanı işlemleri yaparken debug view’ının ortalarda olmamasını tercih ederiz. Bir not : Debug Perspective’inde Project Explorer view’ının olmasını isteyebilirsiniz buna benzer değişikliler de mümkün. Perspective’ler özelleştirilebilir.

13 View - Perspective Perspective Örnek : Debug perspective

14 View - Perspective Perspective Tüm Perspective’ler için Window -> Open Perspective -> Other…

15 Projeler

16 Eclipse Projeleri Eclipse aynı zamanda pekçok projeye de ev sahipliği yapıyor, Eclipse tarafından doğrudan desteklenen projeler olduğu gibi bağımsız projeler de bulunuyor. Her proje sonucunda sadece plugin ortaya çıkmıyor, bazı projeler yeni bir dağıtım ile sonuçlanıyor.

17 Eclipse Projeleri Eteration’ın Lomboz Projesi (Ülkemizin gurur kaynaklarından)

18 Eclipse Projeleri Spring Source Tool Suite

19 Eclipse Projeleri En bilinen projeler GEF (Graphical Editing Framework) Görsel öğeler içeren yazılımlar oluşturmak için kullanılan çatı. WYSIWYG editör, akış diyagramları, UML tasarımı hatta Form Editör’ü yazılabilecek kadar esnek. VE (Visual Editor) Swing ve SWT için form tasarımlarını kolaylaştıran, tasarım anında gerekli kodları oluşturan plugin. GEF ve UML2 projelerini kullanır.

20 Eclipse Projeleri En bilinen projeler WTP (Web Tools Platform) Servlet Container ve Application Server’lar üzerinde doğrudan deployment yapabilen pluginler. Tüm Java serverlara destek veriyor, eksik olanları tamamlamak için download mekanizması bulunuyor. PDT (PHP Development Tools) PHP projlerde yüksek başarımlı, debugging destekli PHP IDE. CDT (C/C++ Developer Tools) C/C++ geliştirme ortamı.

21 Projeler Sayısı artan projeler http://www.eclipse.org/projects/listofprojects.php

22 Pluginler

23 Pluginler Eclipse plugin desteği ile yaygınlaştı diyebiliriz. Programlama dilleri için pluginler Yazılım süreçleri için pluginler Tümleştirme için pluginler Ticari pluginler

24 Pluginler İki şekilde plugin yüklenebiliyor: Online.Offline. Plugin Yükleme

25 Pluginler Online yüklemede Help -> Software Updates Online Plugin Yükleme

26 Pluginler Offline yüklemede Eclipse dizini altında plugins ve/veya modules dizinine gerekli kütüphaneler kopyalanıyor. Offline Plugin Yükleme

27 Dağıtımlar

28 Dağıtımlar Özgür yazılım dağıtımlar Lomboz, Aptana, Spring Source Tool Suite, Jboss Tools, Yoxos Ticari dağıtımlar IBM Rational, Borland Java Builder, MyEclipse,

29 Eteration’ın Lomboz Projesi Dağıtımlar

30 Spring Source Tool Suite Dağıtımlar

31 Jboss Tools Dağıtımlar

32 IBM Rational Dağıtımlar

33 Yoxos Dağıtımlar

34 Yoxos Download Dağıtımlar

35 Aptana Dağıtımlar

36 EclipsIST

37 EclipseIST Her yıl Nisan ayında İstanbul’da düzenleniyor. Dünyadan Eclipse commiter’ları katılıyor. Dr.Naci Dai Eteration A.Ş.

38 e4

39 e4 Eclipse 3 versiyonu pekçok projeye destek vermesi ve backward compatibility (geriye doğru uyumluluk) mecburiyeti nedeniyle yeniliğe yavaş yavaş kapanıyor. Bu sorunu aşmak için Eclipse 4 adında yeni bir major versiyon çıkarılacak ve Eclipse 3 ile eşzamanlı olarak yürüyecek. Mevut pluginlere destek yok. Yeni bir çekirdek geliştiriliyor.

40 Gerekli Adresler

41 Dağıtımlar www.eclipse.org www.myeclipse.com www.eclipseplugincentral.com http://lomboz.objectweb.org http://lomboz.objectweb.org www.eclipse-plugins.info www.eclipsist.org

42 Teşekkürler


"Muharrem Taç" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları