Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNFAZ HUKUKUNDA: ŞARTLA TAHLİYE (KOŞULLUSALIVERİLME)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNFAZ HUKUKUNDA: ŞARTLA TAHLİYE (KOŞULLUSALIVERİLME)"— Sunum transkripti:

1

2 İNFAZ HUKUKUNDA: ŞARTLA TAHLİYE (KOŞULLUSALIVERİLME)

3 CEZALARIN İNFAZI : CEZALAR : (TCK 45. md.si) Hapis ve Adli Para Cezası olarak 2 ye ayrılır, ayrıca güvenlik tedbirleri vardır. CEZALAR : (TCK 45. md.si) Hapis ve Adli Para Cezası olarak 2 ye ayrılır, ayrıca güvenlik tedbirleri vardır. Hapis ve Adli Para Cezasının infazı, infaz C.Savcılığınca, Denetimli Serbestliğin infazı Denetimli Serbestlik Müdürlüklerince yapılır. Hapis ve Adli Para Cezasının infazı, infaz C.Savcılığınca, Denetimli Serbestliğin infazı Denetimli Serbestlik Müdürlüklerince yapılır. CEZALARIN İNFAZI : Ceza mahkemelerince verilen kesinleşmiş mahkumiyet kararlarının yerine getirilmesidir. CEZALARIN İNFAZI : Ceza mahkemelerince verilen kesinleşmiş mahkumiyet kararlarının yerine getirilmesidir. İNFAZ, Kesinleşmiş İlâmın Ceza Mahkemesince, Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesiyle başlar. İNFAZ, Kesinleşmiş İlâmın Ceza Mahkemesince, Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesiyle başlar. İnfaz hukuku neticelerini, hükümlünün cezaevine alınmasıyla gösterir. İnfaz hukuku neticelerini, hükümlünün cezaevine alınmasıyla gösterir. Hükümlünün cezaevine alınmasından tahliyesine kadar geçen süre, hükümlünün ıslahına yönelik bir çalışma sürecidir. Bu süreç tamamlandığında infazdan beklenen amaç gerçekleşir. Hükümlünün cezaevine alınmasından tahliyesine kadar geçen süre, hükümlünün ıslahına yönelik bir çalışma sürecidir. Bu süreç tamamlandığında infazdan beklenen amaç gerçekleşir.

4 CEZALARIN İNFAZINDA AMAÇ: Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı ile ulaşılmak istenilen temel amaç; Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı ile ulaşılmak istenilen temel amaç; Öncelikle genel ve özel önlemeyi sağlamak, Öncelikle genel ve özel önlemeyi sağlamak, Hükümlünün yeniden suç işlemesini engelleyici etkenleri güçlendirmek, Hükümlünün yeniden suç işlemesini engelleyici etkenleri güçlendirmek, Toplumu suça karşı korumak, Toplumu suça karşı korumak, Hükümlünün; Hükümlünün; - Yeniden sosyalleşmesini teşvik etmek, - Yeniden sosyalleşmesini teşvik etmek, - Üretken, - Üretken, - Kanunlara, nizamlara ve toplumsal kurallara saygılı, - Kanunlara, nizamlara ve toplumsal kurallara saygılı, - Sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimine, uyumunu kolaylaştırmaktır. - Sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimine, uyumunu kolaylaştırmaktır.

5 Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin kurallar: Hükümlülerin ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, doğum, felsefi inanç, milli veya sosyal köken ve siyasi veya diğer fikir yahut düşünceleri ile ekonomik güçleri ve diğer toplumsal konumları yönünden ayrım yapılmaksızın ve hiçbir kimseye ayrıcalık tanınmaksızın uygulanır. Hükümlülerin ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, doğum, felsefi inanç, milli veya sosyal köken ve siyasi veya diğer fikir yahut düşünceleri ile ekonomik güçleri ve diğer toplumsal konumları yönünden ayrım yapılmaksızın ve hiçbir kimseye ayrıcalık tanınmaksızın uygulanır.

6 Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazında: HİÇ BİR HÜKÜMLÜYE; Zalimane, Zalimane, İnsanlık dışı, İnsanlık dışı, Aşağılayıcı, Aşağılayıcı, Onur kırıcı, Onur kırıcı, Ayrıcalıklı, Ayrıcalıklı, davranışlarda bulunulamaz. davranışlarda bulunulamaz.

7 HAPİS CEZALARININ İNFAZINDA GÖZETİLECEK İLKELER 1) Kurumlarda, hükümlülerin düzenli bir yaşam sürdürmeleri sağlanır. Hürriyeti bağlayıcı cezanın zorunlu kıldığı hürriyetten yoksunluk, insan onuruna saygının korunmasını sağlayan maddî ve manevî şartlara dikkat edilerek çektirilir. 1) Kurumlarda, hükümlülerin düzenli bir yaşam sürdürmeleri sağlanır. Hürriyeti bağlayıcı cezanın zorunlu kıldığı hürriyetten yoksunluk, insan onuruna saygının korunmasını sağlayan maddî ve manevî şartlara dikkat edilerek çektirilir. 2) Cezanın infazında hükümlünün iyileştirilmesi hususunda mümkün olan araç ve imkanlar kullanılır. Hükümlünün kanun, tüzük ve yönetmeliklerle tanınmış haklarının dokunulmazlığını sağlamak üzere cezanın infazında ve iyileştirme çabalarında kanunîlik ve hukuka uygunluk ilkeleri esas alınır, 2) Cezanın infazında hükümlünün iyileştirilmesi hususunda mümkün olan araç ve imkanlar kullanılır. Hükümlünün kanun, tüzük ve yönetmeliklerle tanınmış haklarının dokunulmazlığını sağlamak üzere cezanın infazında ve iyileştirme çabalarında kanunîlik ve hukuka uygunluk ilkeleri esas alınır, 3) İyileştirmeye gereksinimleri olmadığı saptanan hükümlülere ilişkin infaz rejiminde, bu hükümlülerin kişilikleriyle orantılı bireyselleştirilmiş programlara yer verilmesine özen gösterilir ve bu hususlar yönetmeliklerde düzenlenir, 3) İyileştirmeye gereksinimleri olmadığı saptanan hükümlülere ilişkin infaz rejiminde, bu hükümlülerin kişilikleriyle orantılı bireyselleştirilmiş programlara yer verilmesine özen gösterilir ve bu hususlar yönetmeliklerde düzenlenir,

8 HAPİS CEZALARININ İNFAZINDA GÖZETİLECEK İLKELER 4) Cezanın infazında adalet esaslarına uygun hareket edilir. Bu maksatla kurumlar, kanun, tüzük ve yönetmeliklerin verdiği yetkilere dayanarak nitelikli elemanlarca denetlenir, 4) Cezanın infazında adalet esaslarına uygun hareket edilir. Bu maksatla kurumlar, kanun, tüzük ve yönetmeliklerin verdiği yetkilere dayanarak nitelikli elemanlarca denetlenir, 5) Kurumlarda, hükümlülerin yaşam hakları ile beden ve ruh bütünlüklerini korumak üzere her türlü koruyucu tedbirin alınması zorunludur, 5) Kurumlarda, hükümlülerin yaşam hakları ile beden ve ruh bütünlüklerini korumak üzere her türlü koruyucu tedbirin alınması zorunludur,

9 CEZALARIN İNFAZINDA ŞARTLA TAHLİYE CEZALARIN İNFAZINDA ŞARTLA TAHLİYE Cezaların İnfazında ŞARTLA TAHLİYEDEN yararlanmak için, Cezaların İnfazında ŞARTLA TAHLİYEDEN yararlanmak için, - 5275 sk.nun 107/1. md.sinde belirtildiği üzere, - 5275 sk.nun 107/1. md.sinde belirtildiği üzere, - Şartla (Koşullu) Salıverilmeden yaralanabilmek için mahkumun cezaevindeki infaz süresini, iyi halli olarak geçirmesi gereklidir. - Şartla (Koşullu) Salıverilmeden yaralanabilmek için mahkumun cezaevindeki infaz süresini, iyi halli olarak geçirmesi gereklidir.

10 ŞARTLA SALIVERİLME: Şartla salıverilme, cezanın çektirilmesinin kişileştirilmesidir. Şartla salıverilme, cezanın çektirilmesinin kişileştirilmesidir. Şartla salıverilme, cezaevindeki tutum ve davranışlarıyla topluma uyum sağlayabileceği izlenimi veren hükümlünün ödüllendirilmesidir. Şartla salıverilme, cezaevindeki tutum ve davranışlarıyla topluma uyum sağlayabileceği izlenimi veren hükümlünün ödüllendirilmesidir. Şartla salıverilmenin en önemli unsurları, İnfaz kurumunda, cezanın kanununda belirtilen sürelerinin çekilmiş olması, hükümlünün bu süre içerisinde iyi halliliğini göstermesi gerekir. Şartla salıverilmenin en önemli unsurları, İnfaz kurumunda, cezanın kanununda belirtilen sürelerinin çekilmiş olması, hükümlünün bu süre içerisinde iyi halliliğini göstermesi gerekir. Şartla salıverildikten sonra da, hükümlünün şartla salıvermenin gereklerine uyması gerekir. Uymaması durumunda şartla salıverilme kararının geri alınabilmesi söz konusudur. Şartla salıverildikten sonra da, hükümlünün şartla salıvermenin gereklerine uyması gerekir. Uymaması durumunda şartla salıverilme kararının geri alınabilmesi söz konusudur.

11 Şartla Tahliyeden yararlanabilmek için cezadaki indirim süreleri:  1- Suç tarihi 01.06.2005 tarihinden önce ise: Hapis Cezalarında 647 sk.nın 19. md.si ve 2148 sk. Gereği, cezada (1/2 ve Ayda 6 gün) indirim uygulanır.  2-Suç tarihi 01.06.2005 tarihinden sonra ise: Hapis Cezalarında 5275 sk.nın 107/2. md.si gereği, cezada (1/3) indirim uygulanır. Cezanın (2/3) ünü yatar.  3- Suç tarihi 01.07.2016 tarihinden önce ise: Hapis Cezalarında 17.08.2016 tarihinde R.G. Yayınla- narak yürürlüğe giren 671 s.KHK nin 32. md.si gereği, cezada (1/2 ) indirim uygulanır.(671 s. KHK kapsa- mına giren suçlar ve 3713 sayılı TMK. girenler hariç)

12 Şartla Tahliyeden yararlanabilmek için infaz kurumunda geçirilmesi gereken süre: 1-)Suç tarihi 01/06/2005 tarihinden önce ise, 100 Gün Hapis Cezasına mahkum bir hükümlü, Cezaevinde 44 Gün Yattıktan sonra cezaevinden tahliye olabilecektir. Yani Cezanın % 44 ünü çektikten sonra tahliye olabilecektir. 1-)Suç tarihi 01/06/2005 tarihinden önce ise, 100 Gün Hapis Cezasına mahkum bir hükümlü, Cezaevinde 44 Gün Yattıktan sonra cezaevinden tahliye olabilecektir. Yani Cezanın % 44 ünü çektikten sonra tahliye olabilecektir. 2-)Suç tarihi 01/06/2005 tarihinden sonra ise, 100 Gün Hapis Cezasına mahkum bir hükümlü, Cezaevinde 66 Gün Yattıktan sonra cezaevinden tahliye olabilecektir. Yani Cezanın % 66 sını çektikten sonra tahliye olabilecektir. 3- Suç tarihi 01.07.2016 tarihinden önce ise: 100 Gün Hapis Cezasına mahkum bir hükümlü, Cezaevinde 50 Gün Yattıktan sonra cezaevinden tahliye olabilecektir. Yani Cezanın % 50 sını çektikten sonra tahliye olabilecektir.

13 Şartla Tahliyeden yararlanabilmek için infaz kurumunda geçirilmesi gereken süre: Bir başka örnekte 10 AY Hapis Cezası almış bir Hükümlü: Bir başka örnekte 10 AY Hapis Cezası almış bir Hükümlü: 1-Suç tarihi 01/06/2005 tarihinden önce ise, Cezaevinde 120 Gün Yattıktan sonra cezaevinden tahliye olabilecektir. Cezaevinde 120 Gün Yattıktan sonra cezaevinden tahliye olabilecektir. 2-Suç tarihi 01/06/2005 tarihinden sonra ise, Cezaevinde 200 Gün Yattıktan sonra cezaevinden tahliye olabilecektir. Cezaevinde 200 Gün Yattıktan sonra cezaevinden tahliye olabilecektir. 3- Suç tarihi 01.07.2016 tarihinden önce ise: Cezaevinde 150 Gün Yattıktan sonra cezaevinden tahliye olabilecektir.

14 Şartla Tahliyeden yararlanabilmek için infaz kurumunda geçirilmesi gereken süreler: 5275 Sayılı Kanunun 107/2. maddesinde belirtildiği üzere: 5275 Sayılı Kanunun 107/2. maddesinde belirtildiği üzere: 1- Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilenler 30 yılını, 2- Müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş olanlar 24 yılını, 3- Diğer mahkumlar cezalarının üçte ikisini (2/3) infaz kurumunda çektikleri takdirde şartla salıvermeden yararlanabilirler.

15 Şartla Tahliyeden yararlanabilmek için infaz kurumunda geçirilmesi gereken süreler: Şartla salıverilme için infaz kurumunda geçirilmesi gereken süre; 5275 Sayılı Kanunun 107/3. maddesinde belirtildiği üzere: 1-Birden fazla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile müebbet hapis cezasına mahkumiyet halinde, 36 yıldır, 2-Birden fazla müebbet hapis cezasına mahkumiyet halinde, 30 yıldır, 3-Bir ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkumiyet halinde en fazla 36 yıldır, 4-Bir müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkumiyet halinde en fazla 30 yıldır, 5-Birden fazla süreli hapis cezasına mahkumiyet halinde en fazla 28 yıldır.

16 Şartla Tahliyeden yararlanabilmek için infaz kurumunda geçirilmesi gereken süreler: Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçtan dolayı mahkumiyet halinde; Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçtan dolayı mahkumiyet halinde; 5275 Sayılı Kanunun 107/4. maddesinde belirtildiği üzere: 5275 Sayılı Kanunun 107/4. maddesinde belirtildiği üzere: 1-Hükümlü mahkum olduğu ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının 36 yılını, 2-Müebbet hapis cezasının 30 yılını, 3-Süreli hapis cezasının ise dörtte üçünü (3/4) infaz kurumunda iyi halli olarak çektiği halde şartla salıverilebilecektir.

17 Şartla Tahliyeden yararlanabilmek için infaz kurumunda geçirilmesi gereken süreler: Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçtan dolayı mahkumiyet halinde; 5275 Sayılı Kanunun 107/4. maddesinde belirtildiği üzere: Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçtan dolayı mahkumiyet halinde; 5275 Sayılı Kanunun 107/4. maddesinde belirtildiği üzere: Ancak, bu süreler; Ancak, bu süreler; 1-Birden fazla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile müebbet hapis cezasına mahkumiyet halinde 40 yıldır, 2-Birden fazla müebbet hapis cezasına mahkumiyet halinde 34 yıldır, 3-Bir ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkumiyet halinde en fazla 40 yıldır, 4-Bir müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkumiyet halinde en fazla 34 yıldır, 5-Birden fazla süreli hapis cezasına mahkumiyet halinde en fazla 32 yıldır.

18 Şartla Tahliyede Çocuk Hükümlüler açısından infaz kurumunda geçirilmesi gereken süre: -Eski infaz yasamızda çocuklar için şartla tahliye yönünden bir ayrıcalık yok iken, -5275 Sayılı yeni infaz kanununun 107/5 md.si gereği; -Hükümlü çocuğunun 18 yaşından küçük olarak infaz kurumunda geçirdiği 1 gün 2 indirim olarak hesaplanır. -5560 sayılı kanunun 28.md.si gereği, (suç tarihi 19/12/2006 dan sonra ise) 18 yaş indirimi, 15 yaşa indirilmiştir. -Ayrıca 6008 sayılı (Taş Atan Çocuklar) Yasası ile Çocuklar hakkında Terör Müddetnamesi değil, Normal müddetname düzenlenecektir.

19 Şartla Tahliyede Mükerrir Hükümlüler açısından infaz kurumunda geçirilmesi gereken süre: -Eski 765 Sayılı TCK’da mükerrirlik cezada artırım nedeni olduğu için, infazda şartla tahliyede dikkate alınmaz idi. - Eski 765 Sayılı TCK’da mükerrirlik cezada artırım nedeni olduğu için, infazda şartla tahliyede dikkate alınmaz idi. - Yeni 5237 Sayılı TCK’nın 58/6-7. md.sinde ise, Mükerrirlere Özgü infaz Rejimi ve infazından sonra Denetimli Serbestlik Tedbiri getirilmiştir. İnfazı ise 5275 Sayılı infaz kanununun 108. md.sine göre yapılacaktır. -Buna göre mükerrilerde cezada süreli hapiste şartla tahliye indirim oranı 1/4 dir. (Ancak 1/3 ve tekerrüre esas cezanın en ağırından fazla artırım yapılamaz.) Mükerrir hükümlüler için 2 müddetname yapılacak, lehine olan müddetnameye göre cezasını infaz edecektir. -Ayrıca mükerrir hükümlü hakkında, mutlaka Denetim Serbestlik Tedbiri uygulanacaktır.

20 Şartla Salıvermeye Karar verecek Cezaevi Kurulu: İDARE VE GÖZLEM KURULUDUR. İDARE VE GÖZLEM KURULUDUR. İdare ve gözlem kurulu; kurum müdürünün başkanlığında, gözlem ve sınıflandırmadan sorumlu ikinci müdür, idare memuru, cezaevi tabibi, psikiyatrist, psikolog, sosyal çalışmacı, öğretmen, infaz ve koruma başmemuru ile kurum müdürü tarafından teknik personel arasından seçilen bir görevliden oluşur. İdare ve gözlem kurulu; kurum müdürünün başkanlığında, gözlem ve sınıflandırmadan sorumlu ikinci müdür, idare memuru, cezaevi tabibi, psikiyatrist, psikolog, sosyal çalışmacı, öğretmen, infaz ve koruma başmemuru ile kurum müdürü tarafından teknik personel arasından seçilen bir görevliden oluşur. - Kurullar mevcut üyelerinin çoğunluğuyla toplanır ve toplantıya katılanların çoğunluğu ile karar verir. - Kurullar mevcut üyelerinin çoğunluğuyla toplanır ve toplantıya katılanların çoğunluğu ile karar verir. - Koşullu salıvermeye ve uygulanacak infaz rejimine esas teşkil edecek iyi hâl kararını almakla görevlidir. - Koşullu salıvermeye ve uygulanacak infaz rejimine esas teşkil edecek iyi hâl kararını almakla görevlidir.

21 Şartla Salıvermeye Karar verecek Mahkeme: 5275 Sayılı Kanunun 107/11. maddesinde belirtildiği üzere: 5275 Sayılı Kanunun 107/11. maddesinde belirtildiği üzere: - Bir hükümlünün koşullu salıverilmesi hakkında ceza infaz kurumu idaresi tarafından hazırlanan gerekçeli rapor, hükmü veren mahkemeye; hükümlü başka bir yerde bulunuyorsa o yerde bulunan aynı derecedeki mahkemeye verilir. - Mahkeme, bu raporu uygun bulursa hükümlünün koşullu salıverilmesine dosya üzerinden karar verir. - Mahkeme, raporu uygun bulmadığı takdirde gerekçesini kararında gösterir. Bu kararlara karşı itiraz yoluna gidilebilir.

22 Şartla salıverilen hükümlünün tabi tutulacağı Denetim Süresi: 5275 Sayılı Kanunun 107/6,7,8,9,10, maddesinde belirtildiği üzere: -(6) Koşullu salıverilen hükümlünün tâbi tutulacağı denetim süresi, infaz kurumunda geçirilmesi gereken sürenin yarısı kadardır. Ancak süreli hapislerde hakederek tahliye tarihini geçemez. -(7) Hükümlü, denetim süresinde, infaz kurumunda öğrendiği meslek veya sanatı icra etmek üzere, bir kamu kurumunda veya özel olarak aynı meslek veya sanatı icra eden bir başkasının gözetimi altında, ücret karşılığında çalıştırılabilir. -(8) Onsekiz yaşından küçük olan hükümlüler, denetim süresinde eğitimlerine, gerektiğinde barınma imkânı da bulunan bir kurumda devam ederler.

23 Şartla salıverilen hükümlünün tabi tutulacağı Denetim Süresi: -(9) Hâkim, denetim süresinde hükümlüye rehberlik edecek bir uzman kişiyi görevlendirebilir. Bu kişi, kötü alışkanlıklar edinebileceği çevrelerden uzak kalması ve sorumluluk bilinciyle iyi bir hayat sürmesini temin hususunda hükümlüye öğütte bulunur; eğitim gördüğü kurum yetkilileri veya yanında çalıştığı kişilerle görüşerek, istişarelerde bulunur; hükümlünün davranışları, sosyal uyumu ve sorumluluk bilincindeki gelişme hakkında üçer aylık sürelerle rapor düzenleyerek hâkime verir. -(10) Hâkim, koşullu salıverilen hükümlünün kişiliğini ve topluma uyumdaki başarısını göz önünde bulundurarak; denetim süresinin, denetimli serbestlik tedbiri uygulanmadan veya herhangi bir yükümlülük belirlemeden geçirilmesine karar verebileceği gibi, denetimli serbestlik tedbiri uygulanmasını veya belirlenen yükümlülükleri denetim süresi içinde kaldırabilir.

24 Şartla Salıvermenin Geri Alınması: 5275 Sayılı Kanunun 107/12,13. maddesinde belirtildiği üzere: 5275 Sayılı Kanunun 107/12,13. maddesinde belirtildiği üzere: -(12) Koşullu salıverilen hükümlünün, denetim süresinde hapis cezasını gerektiren kasıtlı bir suç işlemesi veya kendisine yüklenen yükümlülüklere, hâkimin uyarısına rağmen, uymamakta ısrar etmesi hâlinde koşullu salıverilme kararı geri alınır. -(13) Koşullu salıverilme kararının geri alınması hâlinde hükümlünün; a) Sonraki suçu işlediği tarihten itibaren kalan cezasının aynen, b) (Değişik bend: 25/05/2005-5351 S.K./8.mad) Yükümlülüklerine aykırı davranması hâlinde, bu yükümlülüklere uymama tarihi ile hak ederek salıverilme tarihi arasındaki süreyi geçmemek koşuluyla takdir edilecek bir sürenin, - Ceza infaz kurumunda çektirilmesine karar verilir. Koşullu salıverilme kararının geri alınmasından sonra aynı hükmün infazı ile ilgili bir daha koşullu salıverilme kararı verilmez. -(14) Denetim süresi yükümlülüklere uygun ve iyi hâlli olarak geçirildiği takdirde, ceza infaz edilmiş sayılır.

25 Şartla Salıvermenin Geri Alınması: -(15) Koşullu salıverilme kararının geri alınmasına; a) Hükümlü geri kalan süre içinde işlediği kasıtlı bir suçtan dolayı hapis cezasına mahkûm edilirse, hükmü veren ilk derece mahkemesi veya bölge adliye mahkemesi tarafından, b) Hükümlünün bağlı tutulduğu yükümlülükleri yerine getirmemesi hâlinde koşullu salıverilme kararına esas teşkil eden hükmü veren ilk derece mahkemesi veya bölge adliye mahkemesi veya koşullu salıverilme kararını vermiş olan mahkeme tarafından, -Dosya üzerinden karar verilir. -Bu kararlara karşı itiraz yolu açıktır.

26 Sorunlar ve Çözüm önerileri: - İnfaz ile ilgili yasalar, uygulamalar ve kararlar açık ve net olmalıdır. Bunun için infazla ilgili yasal düzenlemeler yapılırken mutlaka uygulayıcıların görüşleri alınmalıdır. - İnfaz ile ilgili yasalar, uygulamalar ve kararlar açık ve net olmalıdır. Bunun için infazla ilgili yasal düzenlemeler yapılırken mutlaka uygulayıcıların görüşleri alınmalıdır. - Öncelikle infaz konusunda, İnfaz Hakimliği güçlendirilmelidir. - Öncelikle infaz konusunda, İnfaz Hakimliği güçlendirilmelidir. - 5275 sayılı İnfaz Kanunu ile İnfaz Tüzüğündeki eksikler ve çelişkiler yanlış uygulamaya yol açacak durumlar yeniden gözden geçirilmelidir. - 5275 sayılı İnfaz Kanunu ile İnfaz Tüzüğündeki eksikler ve çelişkiler yanlış uygulamaya yol açacak durumlar yeniden gözden geçirilmelidir. - 4675 sk. İnfaz Hakimliği kanunu değiştirilmeli, İnfaz hakiminin görev ve yetkileri geliştirilmelidir. - 4675 sk. İnfaz Hakimliği kanunu değiştirilmeli, İnfaz hakiminin görev ve yetkileri geliştirilmelidir. - Her il ve büyük ilçeler bünyesinde, Cezaevi olan yerlerde müstakil infaz hakimlikleri kurulmalıdır. Bu hakimliklerin görevi sadece infaz, şartla tahliye ve denetimli serbestlik işlemlerinin denetlenmesi olmalıdır. Normal Ceza Mahkemeleri karar kesinleşince dosyadan el çekmeli, tüm infaz işlemleri konusunda İnfaz Hakimliğince karar verilmelidir. - Her il ve büyük ilçeler bünyesinde, Cezaevi olan yerlerde müstakil infaz hakimlikleri kurulmalıdır. Bu hakimliklerin görevi sadece infaz, şartla tahliye ve denetimli serbestlik işlemlerinin denetlenmesi olmalıdır. Normal Ceza Mahkemeleri karar kesinleşince dosyadan el çekmeli, tüm infaz işlemleri konusunda İnfaz Hakimliğince karar verilmelidir.

27 Sorunlar ve Çözüm önerileri: - Şartla tahliye süresi önceden belli olunca ve müddetname hükümlüye verilince, hükümlü önceden cezaevi kurallarına uymayıp, şartla tahliyesine yakın sürelerde cezaevi kurallarına uyuyor, bunu engellemek için 6 Ayda bir Cezaevi İdare Kurulu toplanarak, hükümlünün şartla tahliyesi ve uyumu, topluma yeniden kazandırılması konusunda bir karar verebilir. - Şartla tahliye süresi önceden belli olunca ve müddetname hükümlüye verilince, hükümlü önceden cezaevi kurallarına uymayıp, şartla tahliyesine yakın sürelerde cezaevi kurallarına uyuyor, bunu engellemek için 6 Ayda bir Cezaevi İdare Kurulu toplanarak, hükümlünün şartla tahliyesi ve uyumu, topluma yeniden kazandırılması konusunda bir karar verebilir. - Hükümlünün Ceza İnfaz Kurumundaki uyumu ve çalışmaları kurul tarafından değerlendirilerek hükümlünün daha öncede şartla tahliyesine karar verilebilmelidir. - Hükümlünün Ceza İnfaz Kurumundaki uyumu ve çalışmaları kurul tarafından değerlendirilerek hükümlünün daha öncede şartla tahliyesine karar verilebilmelidir. - Şartla tahliyeden sonra hakimlerce mutlaka 5275 sk.106 md. deki denetimli serbestliğe karar verilmeli, yükümlülük ve uzman görevlendirilmelidir. - Şartla tahliyeden sonra hakimlerce mutlaka 5275 sk.106 md. deki denetimli serbestliğe karar verilmeli, yükümlülük ve uzman görevlendirilmelidir.

28 TEŞEKKÜRLER TEŞEKKÜRLER Osman Atalay Osman Atalay Yargıtay 3.C.Dairesi Yargıtay 3.C.Dairesi


"İNFAZ HUKUKUNDA: ŞARTLA TAHLİYE (KOŞULLUSALIVERİLME)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları