Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BOŞALTIM VE SU DENGESİ. Collembola ve Aphidoidea’da bulunmamakla beraber böceklerdeki esas boşaltım organı MALPİGİ TÜPLERİ. Collembola ve Aphidoidea’da.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BOŞALTIM VE SU DENGESİ. Collembola ve Aphidoidea’da bulunmamakla beraber böceklerdeki esas boşaltım organı MALPİGİ TÜPLERİ. Collembola ve Aphidoidea’da."— Sunum transkripti:

1 BOŞALTIM VE SU DENGESİ

2 Collembola ve Aphidoidea’da bulunmamakla beraber böceklerdeki esas boşaltım organı MALPİGİ TÜPLERİ. Collembola ve Aphidoidea’da bulunmamakla beraber böceklerdeki esas boşaltım organı MALPİGİ TÜPLERİ. Hemosöl içinde uzanan malpigi tüpleri,orta bağırsak ile son barsağın birleştiği bölgeye açılırlar.Serbest uçları genellikle kapalıdır.Malpigi tüplerinin sayısı2(Coccidae)ile 250 arasında degişir.Sadece birkaç tüp içeren türlerde tüpler ince,uzun ve helezon şeklinde kıvrık olurlar.Tüp sayısı fazla olanlar ise kısa ve demetler halinde bulunurlar.Tüplerin çeperlerinin histolojik yapısı orta barsağınkine benzerlik gösterir Hemosöl içinde uzanan malpigi tüpleri,orta bağırsak ile son barsağın birleştiği bölgeye açılırlar.Serbest uçları genellikle kapalıdır.Malpigi tüplerinin sayısı2(Coccidae)ile 250 arasında degişir.Sadece birkaç tüp içeren türlerde tüpler ince,uzun ve helezon şeklinde kıvrık olurlar.Tüp sayısı fazla olanlar ise kısa ve demetler halinde bulunurlar.Tüplerin çeperlerinin histolojik yapısı orta barsağınkine benzerlik gösterir

3 İç yüzleri kübik epitelyum hücreleriyle astarlanmıştır. İç yüzleri kübik epitelyum hücreleriyle astarlanmıştır. Hemosölle temas halinde olan dış yüzey ise elastik konnektif doku ve kas fibrillerinden meydana gelmiştir.Tüpler peritaltik hareketleri yapabilme özelliğindedirler. Hemosölle temas halinde olan dış yüzey ise elastik konnektif doku ve kas fibrillerinden meydana gelmiştir.Tüpler peritaltik hareketleri yapabilme özelliğindedirler.

4 Dokularda oluşan hemolenf içinde iletilen ürik asitle birlikte vücut için gerekli olan amino asitleri,su ve çözünmemiş tuzlar da malpigi tüpleri aracılığı ile son barsağa boşaltılır. Bir miktar su ile bazı inorganik iyonların hemolenfe geri dönüşü tüplerin kaide kısmında gerçekleşmekle beraber,böceklerin büyük çoğunlunda bazı tuzlar ile su diğer besin maddeleri Rektum epiteli tarafından emilerek tekrar hemolenf içine iletilirler.Dolayısıyla böceklerde su ve tuz dengesinin sağlanmasında rektumun rolü büyüktür. Dokularda oluşan hemolenf içinde iletilen ürik asitle birlikte vücut için gerekli olan amino asitleri,su ve çözünmemiş tuzlar da malpigi tüpleri aracılığı ile son barsağa boşaltılır. Bir miktar su ile bazı inorganik iyonların hemolenfe geri dönüşü tüplerin kaide kısmında gerçekleşmekle beraber,böceklerin büyük çoğunlunda bazı tuzlar ile su diğer besin maddeleri Rektum epiteli tarafından emilerek tekrar hemolenf içine iletilirler.Dolayısıyla böceklerde su ve tuz dengesinin sağlanmasında rektumun rolü büyüktür.

5 Böceklerde artık maddelerin tümü malpigi tüpleriyle atılmaz.Bunlardan bir kısmının boşaltımı veya zararsız hale sokulması aşağıdaki şekillerde gerçekleşir. Böceklerde artık maddelerin tümü malpigi tüpleriyle atılmaz.Bunlardan bir kısmının boşaltımı veya zararsız hale sokulması aşağıdaki şekillerde gerçekleşir. Hücreler aralarındaki artık madde partikülleri kalbin üzerinde yer alan nefsit hücreleri veya perikardial hücreler tarafından indirgenirler. Hücreler aralarındaki artık madde partikülleri kalbin üzerinde yer alan nefsit hücreleri veya perikardial hücreler tarafından indirgenirler. Tuzlar ve bazı maddeleri kutikula içine biriktirilir ve deri değiştirilirken atılır. Tuzlar ve bazı maddeleri kutikula içine biriktirilir ve deri değiştirilirken atılır. Bir miktar kalsiyum ve ürik asit bağırsak çeperinden emilerek atılır. Bir miktar kalsiyum ve ürik asit bağırsak çeperinden emilerek atılır. Bir miktar ürik asit yağ dokusu içinde depo edilir. Bir miktar ürik asit yağ dokusu içinde depo edilir. Collembola gibi malpiği tüpleri bulunmayan bazı ilkel böceklerdeki boşaltım, labrumun üzerinden dışarı açılan,tüp şeklindeki sefalik bezlerle sağlanır. Collembola gibi malpiği tüpleri bulunmayan bazı ilkel böceklerdeki boşaltım, labrumun üzerinden dışarı açılan,tüp şeklindeki sefalik bezlerle sağlanır.

6 Karada yaşayan Eklembacaklılar içerisinde su kaybını önleme mekanizması bakımından böcekler en mükemmel adaptasyona sahiptirler.Bu adaptasyonun üç ana unsuru vardır. Karada yaşayan Eklembacaklılar içerisinde su kaybını önleme mekanizması bakımından böcekler en mükemmel adaptasyona sahiptirler.Bu adaptasyonun üç ana unsuru vardır.

7 Böceklerde epikutükula mumlu bileşikler içerdiginde yüzeyden buharlaşma yoluyla su kaybı önlenmiştir. Böceklerde epikutükula mumlu bileşikler içerdiginde yüzeyden buharlaşma yoluyla su kaybı önlenmiştir. Protein metabolizmaları nedeniyle üre yerine ürik asit halinde boşaltım yapmaları yine su kaybını azaltmaktadır. Protein metabolizmaları nedeniyle üre yerine ürik asit halinde boşaltım yapmaları yine su kaybını azaltmaktadır. Boşaltım ve dışkıyla kaybedilecek olan suyun rektum tarafından geri emilmesinde yine su kaybını önlemektedir. Boşaltım ve dışkıyla kaybedilecek olan suyun rektum tarafından geri emilmesinde yine su kaybını önlemektedir.

8 Rektum (arka barsak): En önemli görevi suyun rektal papillerce emilimini ve dışkının kuvvetli kaslarla sıkıştırılmasını sağlamaktır. Burası doğrudan anüsle birleşir. Çok defa kaslı bir kese şeklinde büyümüştür. Sineklerde peritrofik zarın parçalanmasına da katkıları olur. Rektum (arka barsak): En önemli görevi suyun rektal papillerce emilimini ve dışkının kuvvetli kaslarla sıkıştırılmasını sağlamaktır. Burası doğrudan anüsle birleşir. Çok defa kaslı bir kese şeklinde büyümüştür. Sineklerde peritrofik zarın parçalanmasına da katkıları olur.


"BOŞALTIM VE SU DENGESİ. Collembola ve Aphidoidea’da bulunmamakla beraber böceklerdeki esas boşaltım organı MALPİGİ TÜPLERİ. Collembola ve Aphidoidea’da." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları