Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Birim sistemleri Temel birimler Türev birimle

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Birim sistemleri Temel birimler Türev birimle"— Sunum transkripti:

1 Birim sistemleri Temel birimler Türev birimle
Birimler Sistemi Birim sistemleri Temel birimler Türev birimle

2 Ölçme; Ölçme; birim kullanılarak bir büyüklüğün rakamlarla ifade edilmesidir. Bir büyüklüğün ölçülmesi ise, onun kendi cinsinden birim olarak seçilen başka büyüklüklerle karşılaştırılması işlemidir. Makine elemanlarının ölçülendirilmesi ve tarım makinelerinin işletme özelliklerinin belirlenmesi yönünden, ölçü birimlerinin iyi tanınması ve doğru olarak kullanılmasına gereksinim vardır. Verilen büyüklüklerin birimsiz olması halinde, uygulamada büyük hataların ortaya çıkabileceği doğaldır. Bu nedenle, birimlerin doğru olarak kullanılması oldukça önemlidir.

3 Ölçme; Ölçülen büyüklüğün özelliğine ve ölçümde aranan duyarlılık derecesine göre çeşitli birim sistemleri kullanılmaktadır. C.G.S. (Santimetre-Gram-Saniye) M.K.S. (Metre-Kilogram-Saniye) M.Kp.S. (Metre-Kilopond-Saniye) M.N.S. (metre-Newton-Saniye) M.T.S. (Metre-Ton-Saniye)

4 Ölçme; Birimlerin, bütün dünyaya yayılmasına ve kolaylıkla kullanılmasına çaba gösterilmektedir. Uluslar arası birimler sistemi SI (Systeme International D’Unites), temel birimler olarak aşağıdaki birimleri kabul etmiştir.

5 Uluslararası Temel Birimler
Büyüklük Birimi Gösterilisi Uzunluk Metre m Kütle Kilogram kg Zaman Saniye S Akım Şiddeti Amper A Isı Kelvin K Işık Şiddeti Kandele cd

6 Elde edilen bu yeni tür birimlere türev birimler denir.
Türev Birim Sistemi Temel birimler, uygulama alanlarında kullanılan formüllere göre yeni isimler alırlar ve sembollerle ifade edilirler. Buna göre uzunluk, kuvvet ve zaman birimlerinin iki veya daha fazlası birleştirilmek suretiyle yeni birimler türetilir. Elde edilen bu yeni tür birimlere türev birimler denir.

7 Türev Birim Sistemi Örnek: Kuvvet birimi (kg), uzunluk birimi metre (m) ile birleştirildiğinde türev birime dönüşür. Birimi kgm olur Teknik alanda karşılaşılan bazı türev birimleri şunlardır.

8 Pa=(Paskal) 1 bar= 100000 Pa 1 mbar= 100 Pa 1 bar = 10N/cm2
1 bar= 1 daN/cm2

9 Pa=(Paskal)

10

11

12

13

14


"Birim sistemleri Temel birimler Türev birimle" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları