Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FATİH MERCAN GÖKSU İ.Ö.O 5/B SINIFI ÖĞRENCİSİ SİLİFKE/MERSİN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FATİH MERCAN GÖKSU İ.Ö.O 5/B SINIFI ÖĞRENCİSİ SİLİFKE/MERSİN"— Sunum transkripti:

1 FATİH MERCAN GÖKSU İ.Ö.O 5/B SINIFI ÖĞRENCİSİ SİLİFKE/MERSİN
KUVVET VE HAREKET FATİH MERCAN GÖKSU İ.Ö.O 5/B SINIFI ÖĞRENCİSİ SİLİFKE/MERSİN

2 SARMAL YAYLAR Yaylar esneklik özelliğine sahip bir maddedir.
Yayların esnekliğinden yararlanarak yapılmış bir çok eşyalar vardır.

3 YAYLARDA UZAMA Yaylarda uzama miktarı yayın cinsine, kalınlığına ve boyuna bağlıdır Aynı cinste olmalarına rağmen bir ince yay kalın yaya göre daha kolay uzar.

4 YAYLARDA UZAMA 2 Yaylarda uzama, yaya asılan ağırlıkla veya uygulanan kuvvetle doğru orantılıdır.

5 DİNAMOMETRELER Dinamometreler yayın esnekliğinden yararlanılarak yapılan bir alettir Dinamometrenin görevi kuvvetleri ölçmektir.

6 İŞ Bir cisme uygulanan kuvvetle cismin hareket yönü aynı doğrultuda olursa fiziksel anlamda iş yapmış oluru Kitap okumak,bulaşık yıkamak,arkadaşına konu anlatmak,soru çözmek,1 kilometre yürümek bile fiziksel anlamda iş değildir.Yani iş fiziksel bir kavram olarak bilinebililmektedir.İş her

7 ENERJİ Bildiğiniz gibi çevremizde bir çok enerji kaynağı vardır.
Enerji kaynakları: güneş,rüzgar,ışık,elektrik,potansiyel ve kinetik enerji …. gibi. Bu tür enerjiler bir birine dönüşebilir.

8 POTANSİYEL ENERJİ Cisimlerin ağırlığına ve konumuna bağlı olduğu enerji türüdür. Potansiyel enerji: esneklik potansiyel enerjisi ve çekim potansiyel enerjisi olarak ikiye ayrılır.

9 ESNEKLİK POTANSİYEL ENERJİ
Esneklik potansiyel enerjisi cisimlerin esnekliğinde dolayı sahip olduğu enerjidir.

10 ÇEKİM POTANSİYEL ENERJİSİ
Potansiyel enerji , cisimlerin bir alanda bulundukları fiziksel durumlardan ötürü depoladığı kabul edilen enerjidir. Örneğin yükseğe kaldırılan bir cisim, barajlarda biriken su, sıkıştırılan veya gerilen yay potansiyel enerji depolar. Potansiyel enerji yerden yüksekliğe veya cisimdeki.

11 ÇEKİM POTANSİYEL ENERJİ
Çekim potansiyel enerjisine örnek görseller;

12 BASİT MAKİNELER Basit makineler en az iki parçadan oluşan işimizi kolaylaştıran aletlerdir. Basit makinelerde kuvvetten ve ya yoldan kazanç olabilir fakat işten kazanç sağlanamaz. Basit makinelerin bir çok türü vardır: kaldıraçlar,makaralar,vida,çıkrık,eğik düzlem… gibi.

13 ÇİFT TARAFLI KALDIRAÇLAR
Desteğin arada olduğu kaldıraçlara denir. Kuvvetin yönünü değiştirir, kuvvetten kazanç sağlar. Günlük hayatta çift taraflı kaldıraca benzer pek çok araç kullanırız. Örneğin ,makas pense, kayık küreği desteğin arada , eşit kollu terazi desteğin ortada olduğu kaldıraca benzer araçlardır.

14 TEK TARAFLI KALDIRAÇLAR
Desteğin uçta olduğu kaldıraçlardır. İki çeşittir: Desteğin uçta, yükün ortada olduğu kaldıraç. Kuvvetten kazanç, yoldan kayıp vardır. Desteğin uçta, yükün ortada olduğu kaldıraçlara örnekler; el arabası, fındık kıracağı, gazoz açacağı, insan çenesi. Desteğin uçta, kuvvetin ortada olduğu kaldıraç. Yoldan kazanç, kuvvetten kayıp vardır. Bu çeşit kaldıraca örnekler; cımbız, maşa, iş makinelerinin pistonla çalışan kolları, ön kollarımız.

15 KALDIRAÇLAR Çift taraflı kaldıraçlara örnek görseller;

16 EĞİK DÜZLEM Eğik düzlem, iki ucu arasında yükseklik farkı bulunan yüzey. eğik düzlem sürtünmesiz ise; kuvvet x eğik düzlemin boyu= yük x yükseklik. Eğik düzlemle kuvvetten kazanç sağlanır.

17 EĞİK DÜZLEM Eğik düzlemde yükseklik ne kadar artar ise kuvvetten kazanç da o kadar azalır, yüksekliği ne kadar azalırsa da kuvvetten kazanç sağlanır.

18 DİŞLİLER Dişli çark, hareketi değiştirmek veya iletmek için kullanılan, üzerinde çeşitli profillerde diş açılmış bir makine elemanıdır. Dişlide kuvvetten kazanç vardır.Dişli ne kadar büyük olursa tur sayısı o kadar az olur ve dişli ne kadar küçükse o kadar da fazla tur sayısı yapar.

19 DİŞLİLER Dişlilerin dönme şekilleri,dişlilerin bulunduğu duruma bağlıdır. Dişliler yan yana birleşik olarak duruyorsa dişlilerin dönme yönleri zıttır. Dişliler ayrı durup çapraz iplerle birleşirse dişlinin dönme yönleri zıt olur.

20 DİŞLİLER Dişli çarklar ile ilgili görseller;


"FATİH MERCAN GÖKSU İ.Ö.O 5/B SINIFI ÖĞRENCİSİ SİLİFKE/MERSİN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları