Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SANALLAŞTIRMA ÇEŞİTLERİ VE YAZILIMLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SANALLAŞTIRMA ÇEŞİTLERİ VE YAZILIMLARI"— Sunum transkripti:

1 SANALLAŞTIRMA ÇEŞİTLERİ VE YAZILIMLARI
Akın Conba

2 Sanallaştırma Nedir ? Sanallaştırma, tek bir fiziksel ana makine üzerinde birden fazla sunucu ve uygulama çalıştırılabilmesini ve mevcut bulunan fiziksel donanımın sanal makineler (virtual machines) yardımıyla çok daha verimli kullanılabilmesini sağlayan, çeşitli yazılım ve donanım bağımlılıklarını ortadan kaldıran, bu sayede de yeni ürün ve servis geliştirme maliyetlerinde büyük tasarruflar sağlayan bir yazılım çözümüdür.

3 Sanallaştırma Çeşitleri
1-Donanım Sanallaştırma Fiziksel Sistem üzerinde, donanımlar sanal olarak üretilip misafir işletim sistemleri arasında tam bir yalıtım sağlanır. Bu sayede gerçek donanım üzerinde çalışan sanal işletim sistemleri kurulup çalıştırılabilir. Donanım Sanallaştırmayı iki şekilde inceleyebiliriz.

4 1.1-Tam Sanallaştırma 1.2-Yarı Sanallaştırma
Sanal sunucular ve altlarında bulunan donanımlar arasında soyut bir katman olan hypervisor adlı bir yazılımı kullanır. Tam sanallaştırma pratik olarak bir değişikliğe gerek kalmadan herhangi bir işletim sisteminin sanal sunucu üzerinde kurulabilmesini sağlar. 1.2-Yarı Sanallaştırma Tam sanallaştırma işlemci yoğunlukludur, çünkü farklı sanal sunucuları yönetmek ve bunların diğerlerinden bağımsız olmasını sağlamak için istekler hypervisor üzerine yerleştirilir. Bu ağır yükü hafifletmenin bir yolu her bir konuk işletim sistemini değiştirmek ve bu sayede sanal bir ortamda çalıştığının farkında olmasını sağlayarak hypervisor ile birlikte çalışabilmesini sağlamaktır. Bu yaklaşım yarı sanallaştırma (para-virtualization) olarak bilinir.

5 2-Yazılım Sanallaştırma
Yazılım sanallaştırması(application virtualization) kullanıcı veya sunucu yazılımlarının, yerel sistemde yüklenmeden çalıştırılmasıdır. Bunun için sanallaştırılan yazılıma bir sanal ortam oluşturlulmakta ve bu ortamda tüm Registry-kayıtları, dosyalar ve diğer birleşen unsurlar içermektedir. Bu sanal ortam yazılım ve işletim sistemi arasında bir tampon görevini yaparak başka yazılım veya işletim sistemiyle çarpışmaları önler. 2.1-İşletim Sistemi Bazlı Sanallaştırma : Tek bir işletim sistemi üzerinde misafir ortamların konteynırlar ile birbirinden yalıtıldığı sistemdir. 2.2-Uygulama Sanallaştırma : Bir yazılımın , istemci üzerinde kuruluma gerek olmadan, sunucu üzerinden gereksinimlerinin karşılanıp çalıştırılmasıdır. Bulut yazılımların temelini oluşturmaktadır.

6 3-Bellek Sanallaştırma
Bir bellek havuzundan gerekli olan belleğin, sanal veya fiziksel ortamlarda kullanılmasıdır. 4-Depolama Sanallaştırma Fiziksel depolamanın, mantıksal depolamalar ile ve birbirleri arasında soyutlanmasıdır. 5-Ağ Sanallaştırma Fiziksel bilgisayarlar ve diğer sanal ortamların birbiri arasında iletişimini sağlamak için kurulan sanal ağdır.

7 Sanallaştırma Yazılımları
Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar Açık kaynak kod mantığı ve lisansı ile dağıtılan bu yazılımlar başlıca VirtualBox, Xen, Bochs, CoLinux, FAUmachine, Hercules emulator , KVM, LilyVM, QEMU, SheepShaver olarak sıralanabilir. Ticari Yazılımlar Ticari anlamda başlıca kullanılan yazılımlar arasında VMware, Microsoft Virtual PC, VM/CMS, Parallels Workstation, vThere, Parallels Desktop for Mac, SVISTA, Trango, Virtual Iron Software gösterilebilir.

8 Sanallaştırmanın Avantajları
Maliyet : Birden fazla sunucu yerine güçlü tek bir sunucunun maliyeti daha düşüktür.  Tasarruf : Başta elektrik olmak üzere bir çok tasarruf sağlar.  Bakım : Tek bir sunucunun bakımı daha kolaydır.  Yönetilebilirlik : Bütün hizmetlerin tek bir sunucuda olması kolay yönetim sağlar.  Lisans : Sanallaştırılmış sunucularda çalışan yazılımlarım fiyatları daha düşüktür. 


"SANALLAŞTIRMA ÇEŞİTLERİ VE YAZILIMLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları