Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYE’DE VOLEYBOL YMCA (genç Hıristiyan işadamları birliği) İstanbul müdürü Dr. Deaver ilk 1919 yılında voleybolu oynatmış, bu oyunla yakından ilgilenen.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYE’DE VOLEYBOL YMCA (genç Hıristiyan işadamları birliği) İstanbul müdürü Dr. Deaver ilk 1919 yılında voleybolu oynatmış, bu oyunla yakından ilgilenen."— Sunum transkripti:

1 TÜRKİYE’DE VOLEYBOL YMCA (genç Hıristiyan işadamları birliği) İstanbul müdürü Dr. Deaver ilk 1919 yılında voleybolu oynatmış, bu oyunla yakından ilgilenen beden eğitimi öğretmeni SELİM SIRRI TARCAN görev yaptığı okullarda voleybolu öğreterek ülkede yayılmasına liderlik etmiştir.

2 OYUN KURALLARI- I Oyun servis atışıyla başlar,geçerli bir servis atışı tek kol yada elle topu fileye değdirerek/değdirmeden filenin üzerinden rakip sahaya geçmesi şeklindedir. Hakemin düdüğünden sonra oyuncu 8 sn. içinde servisini atmak zorundadır. Bir oyuncu topa ard arda 2 kez vuramaz. Takımlar sadece (blok hariç) 3 pas yapabilir.

3 BEDEN EĞİTİMİ Genel eğitimin tamamlayıcısı ve ayrılmaz bir parçası olan beden eğitimi; birey ve toplum yönünden sağlıklı, mutlu,iyi ahlaklı ve dengeli bir kişilik sahibi; yapıcı,yaratıcı ve üretken; Milli kültür değerlerini ve demokratik hayatın gerektirdiği davranışları benimsemiş bireylerin yetişmesi için en önemli araçtır.

4 OYUN KURALLARI- II Oyuncular topa vücudunun herhangi bir yeriyle temas edebilir. Servis atışı sırasında arka hat oyuncuları, ön hat oyuncularının önüne geçemez. Oyun, RALLY (servis atışının ardından topun oyun dışı olmasına kadar yapılan hareketler silsilesidir) sayı sistemine göre oynanır. Setler (tie-break hariç) en az 2 sayı farkla 25 sayıya ulaşılınca biter.

5 OYUNKURALLARI- III Bir takım bir rally kazanırsa hem sayı kazanır hem de servis atma hakkı kazanır. Servis hakkı kazanan takım saat yönünde döner( yer değiştirir). Her takımın oyunda daima 6 oyuncusu bulunmak zorundadır. Oyuncu değişikliği sayısı her set için 6 kişidir. Oyuncular oyuna bir defa girebilir bir defa da çıkabilir.

6 OYUN KURALLARI- IV Top oyun çizgileri dahil olmak üzere yere değdiğinde DAHİLdir. Topun yere değdiği yer tamamen çizgilerin dışındaysa, *oyun alanı dışında bir cisme, tavana yada bir kişiye değerse *antene, kablolara veya direklere çarparsa HARİÇtir. Oyuncu orta çizgi üzerinden filenin altından, rakip oyun alanına girebilir (ancak karşıya geçen ayak yada ellerin bir kısmı orta çizgiye temas etmelidir).

7 VOLEYBOL File ile ikiye bölünmüş bir oyun alanı üzerinde iki takım tarafından oynanan bir spordur. Oyunun amacı topu filenin üzerinden geçirerek rakip alana göndermek ve aynı amacı güden rakibin eylemini önlemektir. Oyun servis atışıyla başlar ve; *topun oyun alanına değmesi *topun harice gitmesi yada *bir takımın hata yapmasına kadar devam eder.

8 Voleybolun tarihçesi Dünyada: voleybola benzeyen ilk oyun MINTONETTE, 1895 yılında ABD de oynanmış.William Morgan (young men christian assocation) iş adamlarına spor yaptırmak için ,kişi adedini sınırlamadan, saha büyüklüğünü de oyuncu sayısına göre tespit edip tenis filesini yükselterek ve basket topunun içini kullanarak ilk voleybolu oynatmış.

9 OYUN KURALLARI- V Bir oyuncunun topla oynadığı sırada fileye teması hatadır. Rakip servisine blok yapmak hatadır. Her takım her sette en fazla 2 mola alabilir (30 sn.). Maçı önde götüren takım 8. Ve 16. Sayıya ulaştığında 60 saniyelik teknik mola otomatik olarak verilir. Setler arası tüm dinlenmeler 3 dk.dır.

10 OYUN KURALLARI- VI Her setten sonra oyun alanı değişir, netice setinde önde olan takım 8. Sayıya ulaştığında aynı pozisyonlarını koruyarak oyun alanını değişirler.

11 LİBERO Diğer oyunculardan zıtlık oluşturacak şekilde forma giyen takım kaptanı olamayan bir oyuncudur. Görevleri: Geri hat oyuncusu olmakla sınırlandırılmıştır ve file üst kenar yüksekliğini tamamen aşmış bir topa hiçbir yerden hücum yapamaz. Servis atamaz, blok yapamaz. Ön hattan hücum için pas kaldıramaz ama arka hattan pas kaldırabilir ve bu pasa hücum yapılabilir.

12 Libero ne yapabilir, ne yapamaz !...
Liberonun oyuna girip çıkması oyuncu değişikliği sayılmaz. Libero sadece aynı (eş) oyuncuyla sınırsız yer değiştirir. Libero ve eşi ancak hücum çizgisiyle dip çizgi arasındaki 6 m. lik alandan oyuna girip çıkabilirler. Liberonun sakatlanması yada değiştirilmesi gereken durumlarda herhangi bir oyuncu libero gibi oynar fakat oyunun geri kalan kısmında libero kalmak zorundadır.


"TÜRKİYE’DE VOLEYBOL YMCA (genç Hıristiyan işadamları birliği) İstanbul müdürü Dr. Deaver ilk 1919 yılında voleybolu oynatmış, bu oyunla yakından ilgilenen." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları