Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AMPULÜN YAPISI CAM FİTİL DUYA TAKILAN KISIM Ampul.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AMPULÜN YAPISI CAM FİTİL DUYA TAKILAN KISIM Ampul."— Sunum transkripti:

1 AMPULÜN YAPISI CAM FİTİL DUYA TAKILAN KISIM Ampul

2 AMPULÜN YAPISI Bir ampul genel olarak cam ve metalden yapılmıştır.Cam kısmı metal kısmından fazladır.Ampulün cam kısmı sıcaklığa dayanıklı camdan yapılmıştır.Ampulde kullanılan cam ile metal,genleşme bakımından uyumludur. 34

3 Ampulün içindeki fitil dediğimiz kısım erime derecesi yüksek tungsten telinden yapılmıştır.Fitil,elektrik akımı ile akkor durumuna gelebilen ince,uzun çok yer kaplamaması için helis biçiminde kıvrılmış direnç telidir. 34 Fitilin uçları akım geçiren iki telin uçlarına bağlıdır.Fitilin oksitlenip toz haline gelmemesi için,ampul içindeki havanın çoğu boşaltılmıştır.Ampulün kaç voltluk ve kaç wattlık olduğu üzerinde yazılıdır.

4 AMPULÜN YAPISI

5 Elektrik ampulünün içine yerleştirilen çok ince bir tel( flaman) vardır.Kötü bir iletken olan tungstenden yapılan bu telden elektrik akımı geçerken elektrik enerjisinin büyük bir kısmı ısı enerjisine dönüşür.Tungsten tel 2600 0 C de akkor haline gelir ve çevreye beyaz ışık verir.

6 AMPULÜN YAPISI Akkor halindeyken tungsten metalinin havadaki oksijenle birleşerek yanmasını önlemek için ampulün havası boşaltılır. Ampulün içi ya havasız bırakılır ya da tungsten ile kimyasal değişme yapmayan azot,argon gibi az basınçlı gazlarla doldurulur.


"AMPULÜN YAPISI CAM FİTİL DUYA TAKILAN KISIM Ampul." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları