Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLKYARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLKYARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması."— Sunum transkripti:

1 İLKYARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada DURUMUN DAHA KÖTÜYE GİTMESİNİ önleyebilmek amacıyla OLAY YERİNDE, tıbbi araç gereç aranmaksızın MEVCUT ARAÇ VE GEREKÇELERLE yapılan İLAÇSIZ uygulamalardır.

2 ACİL YARDIM NEDİR? Hasta ve yaralılara acil tedavi ünitelerinde doktor ve sağlık personeli tarafından yapılan tıbbi müdahalelerdir.

3 İLKYARDIM İLE ACİL YARDIM ARASINDAKİ FARKLAR ACİL YARDIM; Sağlık personeli tarafından acil tedavi ünitelerinde yapılan müdahale olmasına karşın, İLKYARDIM ise; Bu konuda eğitim almış herkesin, olay yerinde bulabildiği malzemeleri kullanarak, sağlık ekibi gelinceye kadar, yaptığı hayat kurtarıcı müdahalelerdir.

4 İLKYARDIMIN ÖNCELİKLİ AMAÇLARI NELERDİR?  Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak,  Hasta / yaralının durumunun kötüleşmesini engellemek,  İyileştirmeyi kolaylaştırmak.

5 İLKYARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI NELERDİR? K-? B-? K-?

6 İLKYARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI NELERDİR? KORUMA: Olay yerinde olası tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.

7 İLKYARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI NELERDİR? BİLDİRME En hızlı şekilde gerekli yardım kuruluşlarına haber verilmesidir. 1 - 1 - 2

8 1-1-2’YE NE SÖYLEMELİYİZ ? Kesin yer ve adres, Kim, hangi numaradan arıyor? Olayın tanımı, Hasta / yaralı sayısı, Hasta / yaralıların durumu, Nasıl bir yardım aldıkları? açıklanmalıdır.

9 İLKYARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI NELERDİR? KURTARMA Olay yerinde hasta yaralılara müdahale; hızlı ancak sakin ve bilinçli bir şekilde yapılmalıdır!

10 İLKYARDIMCININ MÜDAHALEDE YAPMASI GEREKENLER NELERDİR?  H / y’ların durumunu değerlendirme ( A-B ),  H / y’ların korku ve endişelerini gidermek,  H / y’lara müdahalede yardımcı olacak kişileri organize etmek,  H / y’nın durumunun ağırlaşmasını engellemek için gerekli müdahalede bulunmak,  Kanama, kırık, çıkık ve burkulma vb. durumlarda yerinde müdahale etmek. 1

11 İLKYARDIMCININ MÜDAHALEDE YAPMASI GEREKENLER NELERDİR?  H / y’nın yarasını görmesine izin vermemek,  H / y’ları hareket ettirmeden müdahale yapmak,  H / y’lıların en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak ( 1-1-2 ),  Ancak herhangi bir tehlike yok ise h / y’yı yerinden kımıldatmamalıdır. 2.


"İLKYARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları