Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Poster Sunum Nedir ? Nasıl Hazırlanır ? Dr. Murat Çilli

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Poster Sunum Nedir ? Nasıl Hazırlanır ? Dr. Murat Çilli"— Sunum transkripti:

1 Poster Sunum Nedir ? Nasıl Hazırlanır ? Dr. Murat Çilli
Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü

2 Poster sunum, araştırmacıların;
bilgi birikimlerinin, tecrübelerinin, araştırma sonuçlarının veya nadir olarak gözlenen durumların diğer meslektaşları ile şematik olarak paylaşılmasını sağlayan pratik bir yöntemdir. Bilimsel ya da akademik bir poster; bilimsel bir çalışmanın sonuçlarının görsel unsurlar ve anlamlı özetlemeler kullanılarak belirli boyutlarda düzenlenmesi ile ortaya çıkan görsel sunum şekli olarak adlandırılabilir.

3 Bir posterin hazırlanmasında öncelikle posterin içeriğinin bilimsel araştırma yöntemlerine uygun bir biçimde oluşturulması önemli bir yer tutar. İçeriği olgunlaşmamış bir poster görsel olarak güçlü olsa da amacına ulaşmamıştır. Bu sebeple posterin hazırlanmasından önce poster konusunun bilimsel araştırma tekniklerine uygun olarak tamamlanması doğru olan yöntemdir. Bir posterin değerini belirleyen içindeki bilgilerdir. Ne var ki çok değerli bir içerik kötü sunulduğu zaman değeri açığa çıkamayabilir.

4 Akademik hayatın başında olan kişiler için Poster sunumların amacı;
kendilerini değerlendirebilmek aynı konuda çalıştığı kişilerle bilgi alışverişinde bulunabilmek aynı alanda çalışan araştırmacılar ve meslektaşları ile tanışabilmek sunum becerilerini geliştirebilmek ve burada elde edilen tecrübeler ile akademik yaşam ya da meslek hayatına olumlu etkilerde sağlayabilmektir.

5 Poster Sunumda Ana İlkeler
Çalışmada yaptığınız tüm işleri postere sığdırmaya çalışmayın. Posterin tümünde kelime sayısı 800 ü geçmemesi idealdir. Yaklaşık 1 dakikada fikir sahibi olunabilmesi hedeflenir. Kimi zaman görsellik kaygıları içerik dikkate alınarak geri plana itilebilir. Kimi zaman da görsellik dikkate alınarak içeriğin daha öz biçimde ifade edilmesi gerekliliği ortaya çıkabilir. DAHA ÇOK GÖRSELLİK DAHA AZ YAZI SADELİK ÖNEMLİDİR

6 Posterlerin hazırlanmasında çeşitli yazılımlar kullanılmaktadır.
Yeteneği olanların elle poster hazırlaması nadir olarak da rastlanılan bir durumdur. Ancak, burada sonuç çok başarılı da olsa posterin ileride kullanılmak üzere saklanması ve çoğaltılması sorunlu hale gelmektedir. Aslında bir sunum programı olan PowerPoint, poster hazırlamada da kullanılmaktadır. Ayrıca photosop, coreldraw gibi fotoğraf ve resim işleme yazılımları ile scribus gibi açık kaynak kodlu yazılımlar da kullanılabilmektedir.

7 Poster Hazırlanması Posterin ana şablonunun belirlenmesinde posterin büyüklüğü ve içeriği dikkate alınmalıdır. Genellikle poster sunumlarda A0, A1 ya da A2 kağıt ölçüleri kullanılmaktadır. Uluslararası kağıt standartları

8 MS PowerPoint programında poster boyutunun ayarlanması
Slayt Boyutu A0-A1-A2 Slayt Yönlendirmesi Yatay mı dikey mi?

9 Dikey posterler 2, yataylar 3 sütünlu daha uygun,
3 den fazla sütunu takip etmek zor ve sıkıcı olabilir,

10 Poster Düzeni Poster düzeni çok farklı seçenekle hazırlanabilir. Ama bazı temel kurallara uyulması posterin daha okunaklı ve amacına ulaşır olmasını sağlayacaktır. Poster tasarımının estetik ve görsel olarak albenili hale getirilmesi oldukça fazla vakit alabileceğinden önce poster düzeni belirlendikten sonra postere konacak metnin belirlenmesinin yerinde olacağı söylenebilir. Farklı düzenler olmakla birlikte posterlerde sıklıkla; Giriş Yöntem Bulgular Sonuçlar Kaynaklar düzeni kullanılmaktadır.

11 Başlık İlk göz temasın olduğu en etkili kısım. Vurgulayıcı, En az 3 metreden okunabilmeli, 2 Satırdan fazla yer tutmamalı. Poster başlığı punto büyüklükte olmalıdır. Posterin diğer başlıkları en fazla 40 punto büyüklükte olmalıdır. Posterin yazar adları ve diğer bilgileri en az 18 punto büyüklükte olmalıdır.

12 Giriş – 200 kelimenin altında olmalı, – Hipotez, – Çözümlenen problem, – Çalışmanın önem ve amacı, – Posterde özet bölümüne gerek yok, – Bazı detaylardan sonra , fotoğraf ile okuyucuların postere odaklanması sağlanmalı.

13 Yöntem 200 kelime ve altında olmalı, Araştırma Gurubu Kullanılan materyaller Verilerin toplanması (çalışmanın dizaynı) Verilerin analizi Daha ayrıntılı olarak, resim, tablo akış şeması kullanılabilir.

14 Bulgular 1. Paragrafta kalitatif ve tanımlayıcı değerler, 2. paragrafta ortaya atılan hipotezi destekleyen veriler sunulmalı Bu veriler, grafik veya tablolar ile ilişkilendirilmeli Veriler çok olduğunda kelime sayısı fazla olabilir ama tablo ve şekiller hariç 200 kelime ve altında olmalı..

15 Tartışma – 300 kelime ile sınırlanmalı. – Hipotez ve araştırma sonuçları kısaca gözden geçirilir – Sonuçların hipotezi destekleyip destekleyemediği – Neden sonuç ilişkileri literatür desteği ile tartışılır Kaynaklar – Maddeler halinde en fazla 10 kaynak yazı içindeki sıra göre eklenir.

16 Yazı tipi ve boyutu Gerçekten gerekmiyorsa tek yazı tipi ve boyutu kullanılmalı Yazılar, 2 metre mesafeden rahatça okunabilmeli Zorunlu hallerde en az 18 punto, normal durumda punto Daha küçük yazılar dinleyicileri sıkar Yazı içerisinde, 1,5 yada 2 satır aralığı Rahat okunan yazı tipleri Arial Helvetica Lucida Tahoma Times New Roman

17 Kalabalık tablolar yerine GRAFİK tercih edilmeli.
•Tablo şart ise basit ve sade, •Yazı içeriğinde gereksiz ayrıntı olmamalı, –Bunlar sunum sırasında poster başında anlatılabilir. •Resim grafik ve tablolar yazı içinde geçtiği sıraya göre numaralandırılmalı, •Ek açıklamaya ihtiyaç duyulmamalı, her görsel öğenin üst kısmında açıklayıcı başlık. •Tüm şekiller benzer format ve boyutta olmalı. 2-3 metreden okunabilmeli, En fazla, 2,3 renk kullanılmalı,

18 GIF,TIF,JPEG,BMP,PNG,GIF, Resimler Posterin kalitesini en çok etkileyen şey resimlerin ve grafiklerin kalitesidir. Gereken özen gösterilmez ise Ekranda gördüğünüz güzel resimler baskıda kalitesizleşir. Resim boyutu Çözünürlük (dpi) Poster baskısı için tavsiye edilen oran dpi'dır. En kötü ihtimalle 150 dpi olmalı daha düşük olursa baskıda resim kalitesi bozulur.

19 Poster Baskısı: Son Aşama
Posterin tasarımının bütünüyle bittiğine kanaat getirildiğinde poster baskıya hazır hale getirilir. Posterin basımından önce bir a4 ölçekli çıktı alınarak son bir gözden geçirme yapılmasında fayda vardır. Bu tür bir gözden geçirme hataların önüne geçilmesini ve gereksiz masrafı önler. Bu hatalardan en önemlisi çözünürlük sorunlarıdır. Özellikle küçük resimler bilgisayar ortamında büyütülerek kullanıldıklarında görüntüleri bulanıklaşır ve silikleşir.

20 Poster Basımı: Son Aşama
Diğer bir hata da baskıya götürülen poster formatının doğru formatta kaydedilmemiş olmasıdır. Posterin mümkünse .tiff , .pdf ya da en azından .jpg uzantılı bir formatta oluşturulması baskıda kolaylık sağlayacaktır. Posterin basımından sonra fotoblok denilen malzeme ile sergilenebilir hale getirilmesi ya da arkasına bir mukavva kartonun yapıştırılması posteri sergilemeye hazır hale getirmektedir. Başarılar dileklerimizle...

21 Örnek Posterler


"Poster Sunum Nedir ? Nasıl Hazırlanır ? Dr. Murat Çilli" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları