Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Lınk layer ProtoCol (ARP,INARP) 2120203375 YUNUS EMRE BAYAZIT.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Lınk layer ProtoCol (ARP,INARP) 2120203375 YUNUS EMRE BAYAZIT."— Sunum transkripti:

1 lınk layer ProtoCol (ARP,INARP) YUNUS EMRE BAYAZIT

2 lInk layer ProtoCol neDİR?
Bilgisayar ağlarında,Link Layer protokol internet ağ mimarisinde yaygın olarak Tcp/Ip ismiyle bilinen İnternet Protokol Suitin en düşük katmanıdır. RFC 1122 VE RFC 1123 olarak tanımlanır.Link Layer sadece link’in hosta fiziksel olarak bağlandığında çalışan method grubu ve iletişim protokolüdür. Link,host’lar ve node’lar arasındaki bağlantıyı gerçekleştiren fiziksel ve mantıksal ağ bileşenidir ve bir link protokolü sadece yerel ağ bağlantılarındaki node'lar ve wide area network bağlantıları arasındaki standartlar ve methodlar için uygundur.

3 lInk layer ProtoCol neDİR?
TCP ve OSI’deki katmanların anlamsal farklılıklarına rağmen,Link katmanı bazen OSI modelindeki fiziksel katman ve data link layer arasındaki birleşim olarak tanımlanır. Link Layer direk bağlandığı ağda iletişim kurması için iletişim protokolünü ağdaki arayüze implement etmesi gerekir buna link layer yada network access layer protokol denir. Çok sayıda Link Layer protokolü farklı türlerdeki ağlara cevap verirler.

4 Arp(Address Resolution Protocol) nedİr?
IP adreslerini fiziksel adrese dönüştürmek için kullanılır. Bir paketin bir bilgisayardan çıktığında nereye gideceğini IP numarası değil gideceği bilgisayarın fiziksel adresi (MAC) belirler. Bu adreste paketin gideceği ip numarası kullanılarak elde edilir. Ardından paket yönlendirilir. ARP adres çözümlemek istediği zaman tüm ağa bir ARP istek mesajı gönderir ve bu IP adresini gören yada bu IP adresine giden yol üzerinde bulunan makine bu isteğe cevap verir ve kendi fiziksel adresini gönderir. ARP isteğinde bulunan makine bu adresi alarak verileri bu makineye gönderir.  Ağ katmanından iletim için alt katmanlara aktarılan bir paketin doğru yere ulaştırılabilmesi için, paketteki ağ katmanı adresinin Veri bağlantısı katmanında ve Fiziksel katmanda fiziksel adrese çözümlenmesi gerekmektedir. Çünkü bu iki katmanda farklı adreslendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Bu iki farklı adres uzayı arasındaki çözümleme sürecini düzenleyen protokol de Adres Çözümleme Protokolüdür.

5 Arp-Bulunduğu katmanlar

6 Aynı Ağda Arp Fiziksel Adreslerinin Çözümlenmesi
A bilgisayarı B bilgisayarı ile iletişime geçmek istiyor. A bilgisayarının IP si ve B bilgisayarının IP si olsun.A bilgisayarı IP adresine sahip olan cihazın fiziksel adresine kendi arp tablosundan bakar. Eğer arp tablosunda o girdiyi bulamazsa bütün ağa broadcast bir arp istek paketi yollar. Bu pakette kendi IP adresi, fiziksel adresi ve alıcının IP adresi vardır. Alıcı fiziksel adresi, paketin bütün ağa gidebilmesi için FF:FF:FF:FF:FF:FF dir Bu yerel ağdaki bütün bilgisayarlar arp paketini alır. Kendi IP adresi ile karşılaştırır. Eğer eşleşme olmazsa cevap dönmez ve arp paketini atar. B bilgisayarı arp paketindeki IP ile kendi IP adresinin eşleştiğini görür ve A bilgisayarı için IP adresi-fiziksel adres eşleştirmesini kendi arp tablosuna ekler. B bilgisayarı kendi fiziksel adresini içeren bir arp yanıt paketini A bilgisayarına yollar. A bilgisayarı gelen arp yanıt paketindeki fiziksel adresi, öğrenmek istediği IP adresiyle eşleştirip arp tablosuna ekler

7 Farklı Ağlarda Arp Fiziksel Adreslerinin Çözümlenmesi
A bilgisayarı ile D bilgisayarı arasındaki haberleşmede paket önce Y1 e, sonra Y2 ye gönderilir. Çözümleme de ise; A düğümü Y1 in adresini çözümler. Y1, Y2 nin adresini çözümler. Y2 de D nin adresini çözümler.

8 Arp Paket Formatı Gerekli durumlardaki mesajlaşmalarda kolaylık sağlaması için bir ARP mesaj yapısı oluşturulmuştur. Bir arp paket biçimi aşağıdaki gibidir.

9 Arp Paket Formatı Donanım Adres Tipi Her bir veri hattı katman protokolüne bu alanda kullanması için verilen numaradır. Örneğin Ethernet 1 Protokol Adres Tipi Her bir protokole bu alanda kullanılması için verilen numaradır. Örneğin, IP 0x0800 Donanım Adres Uzunluğu Donanım adresinin byte cinsinden uzunluğunu gösterir. Ethernet adresi 6 byte uzunluğundadır. Protokol Adres Uzunluğu IP adresinin byte cinsinden uzunluğudur. IPv4 adresi 4 byte uzunluğundadır. Operasyon Gönderici belirli operasyonları sergiler: istek için 1, cevap için 2, RARP isteği için 3 ve RARP cevap için 4. Gönderen Donanım Adresi Donanım adres göndericisi Gönderen Protokol Adresi Protokol adres göndericisi Hedef Donanım Adresi Alıcıya yönelik donanım adresidir. Bu alanda istekler önemsenmez.Bir istek mesaji gönderilirken Varış Donanım Adresi’nin tamamı F yapılır. (FF:FF:FF:FF:FF:FF) Hedef Protokol Adresi Alıcıya yönelik protokol adresidir.

10 Arp komutları

11 Inarp (INVERSE ADDRESS RESOLUTION PROTOCOL)
 InARP, bir Frame Relay istasyonunun sanal devrelerle oluşan bir istasyonun protokol adresini bulmasını sağlar. Aynı mesajın kopyalarıyla yapılan yayını taklit etmekten daha etkili, statik konfigürasyonlara bağlı kalmadığı için daha esnektir. 

12 Inarp-paket formatı Paket formatı standart ARP ile aynıdır. Sadece donanım ve protokol adres uzunlukları InARP'nin çalıştığı ortama bağlı olarak değişir. Örneğin; IP Frame Relay üzerinde çalışıyorsa donanım adres uzunluğu 2 ile 4 arası değer alır, protokol adres uzunluğu ise 4 değerini alır. İşlem kodu mesaj tipinin istek yada cevap olduğunu gösterir.  InARP request = 8 ( istek ) InARP reply = 9 ( cevap )

13 Inarp-PROTOKOL işlemi
InARP istek yayını yapmak dışında ARP ile aynı işlemleri görür. Bunun nedeni, mesaj gönderilecek istasyonun donanım adresinin biliniyor olmasıdır.İstek gönderen istasyon, kendi kaynak donanım ve protokol adreslerini ve bilinen hedef donanım adresi içinde olan basit bir istek hazırlar. Sonra hedef protokol adres alanını 0'la doldurur. Son olarak paketi ağının özelliklerine göre hazırlayıp verir ve direk olarak hedef istasyona gönderir. Bir istasyon InARP isteği alması üzerine, istemcinin protokol/donanım adresini ARP belleğine haritalayarak isteğin ARP belleğine yerleştirir ve başka istek almasını önler. Diğer ARP isteklerinden farklı olmasına rağmen, alıcı istasyon gelen her InARP isteğinin kendisi için olduğunu zanneder. Her InARP isteği için isteğin kaynak adreslerini cevabın hedef adresleri gibi kullanarak gerçek bir hazırlar. İstasyon erişilebilir değilse veya cevaplamak istemiyorsa isteği görmemezlikten gelir. İstemci istasyon InARP cevabını aldığı zaman ARP tablo girişini tamamlar ve gereken adres bilgisini kullanır.  

14 Kaynakça https://en.wikipedia.org/wiki/Link_layer
protokolü) Tolga Sakallı Bilgisayar Ağları Dersi Slaytları


"Lınk layer ProtoCol (ARP,INARP) 2120203375 YUNUS EMRE BAYAZIT." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları