Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yaralanmalar Bölüm 5.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yaralanmalar Bölüm 5."— Sunum transkripti:

1 Yaralanmalar Bölüm 5

2 Kapsam: Yara nedir? Kaç çeşit yara vardır?
Yaraların ortak belirtileri nelerdir? Yaralanmalarda ilkyardım nasıl olmalıdır? Ciddi yaralanmalar nelerdir? Ciddi yaralanmalarda ilkyardım nasıl olmalıdır? Delici göğüs yaralanmalarında ne gibi sorunlar görülebilir? Delici göğüs yaralanmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır? Delici karın yaralanmalarında ne gibi sorunlar olabilir? Delici karın yaralanmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır? Kafatası ve omurga yaralanmaları neden önemlidir? Kafatası yaralanmaları çeşitleri nelerdir? Kafatası ve omurga yaralanmalarının nedenleri nelerdir? Kafatası ve omurga yaralanmalarında belirtiler nelerdir? Kafatası ve omurga yaralanmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır?

3 Yara nedir ?

4 Yara nedir ? Sebebi küçükken bisikletten düşmeden, büyüdükçe kavgaya dönüşen, kabuk tutsa diye beklenen, tuttuğunda ise her defasında tekrar kanatılan, kabuğu kuruduktan sonra kopartılması çok zevkli olan şey.

5 Yara: Bir travma sonucu, Deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulması,
Damarlar, kaslar ve sinirler etkilenebilir. Enfeksiyon riski!

6 Yaraların ortak belirtileri:

7 Yaraların ortak belirtileri:
Kanama Yara kenarının ayrılması

8 Ciddi yaralanmalar:

9 Ciddi yaralanmalar: Kenarları birleşmeyen veya 2-3 cm olan yaralar,
Kanaması durdurulamayan yaralar, Kas veya kemiğin göründüğü yaralar, Görünürde iz bırakma ihtimali olan yaralar. Yabancı cisim saplanmış olan yaralar, Delici aletlerle oluşan yaralar, İnsan veya hayvan ısırıkları,

10 Yara Çeşitleri: Kesik yaralar Ezikli yaralar Delici yaralar
Parçalı yaralar Enfekte yaralar

11 Yara Çeşitleri:

12 Yaralanmalarda ilkyardım:

13 Yaralanmalarda ilkyardım:
Kanama kontrolü, Su ve sabunla temizlenir, Antiseptik veya pomat sürülmez, Kanama durmuyorsa, yara kenarları aralık kalıyorsa, yabancı cisim varsa sarılıp hastaneye götürülür. Yabancı cisim sabitlenir.

14 Tetanoz: Tetanoz aşısı 5-10 yıl korur.
En son askerde ve gebelikte aşılanır. Sonra ihmal edenlere: Toprakla kirlenmiş yaralarda,

15 Delici göğüs yaralanmaları:

16 Delici göğüs yaralanmaları:
Yoğun ağrı Solunum zorluğu Morarma Kan tükürme Akciğerin delinerek Hava girmesi

17 Delici göğüs yaralanmaları: İlkyardım

18 Delici göğüs yaralanmaları:
DRABC Bilinci açık ise yarı oturur pozisyonda oturtulur, Ağızdan hiçbir şey verilmez, Yaşam bulguları sık sık kontrol edilir, Şok?

19 Delici karın yaralanmaları:

20 Delici karın yaralanmaları:
Organlar zarar görebilir, İç ve dış kanama, Şok oluşabilir, Karın tahta gibi sert ve çok ağrılı ise durum ciddidir, Bağırsaklar dışarı çıkabilir.

21 Delici karın yaralanmaları: İlkyardım:

22 Delici karın yaralanmaları:
DRABC Bilinç yerinde ise sırt üstü pozisyonda bacaklar bükülmüş olarak yatırılır, ısı kaybını önlemek için üzeri örtülür Dışarı çıkan organlar içeri sokulmaya çalışılmaz, üzerine geniş ve nemli temiz bir bez örtülür, Ağızdan hiçbir şey verilmez, Yaşam bulguları sık sık kontrol edilir,

23 Kafatası ve Omurga Yaralanmaları:

24 Kafatası ve Omurga Yaralanmaları:
Yüksek bir yerden düşme Baş ve gövde yaralanması Trafik kazaları Spor ve iş kazaları Yıkıntı altında kalma

25 Kafatası ve Omurga Yaralanmaları:

26 Kafatası ve Omurga Yaralanmaları:
Saçlı deride yaralanmalar Kafatası, beyin yaralanmaları Kafatası kırıkları Yüz yaralanmaları Omurga (bel kemiği) yaralanmaları Trafik kazası ölümlerinin % 80’i kafatası ve omurga yaralanmalarından olmaktadır.

27 Kafatası ve Omurga Yaralanmaları:
Bilinç düzeyinde değişmeler Başta, boyunda ve sırtta ağrı Elde ve parmaklarda karıncalanma yada his kaybı Vücudun herhangi bir yerinde tam yada kısmi hareket kaybı Baş yada bel kemiğinde şekil bozukluğu Burun ve kulaktan beyin omurilik sıvısı ve kan gelmesi Baş, boyun ve sırtta dış kanama Sarsıntı Denge kaybı Kulak ve göz çevresinde morluk Ancak, Yüz ve köprücük kemiği yaralanmaları Tüm düşme vakaları Trafik kazaları Bilinci kapalı tüm yaralılarda kafa ve omurga yaralanması var sayılmalıdır.

28

29

30

31 Rentek Manevrası: Araç içinden yaralıyı taşıma

32 1-Rentek manevrası aşağıdaki durumlardan hangisinde kullanılır?
a-Araç içindeki yaralıyı taşımada b-Kısa mesafede süratli taşımada c-Sedye üzerine yerleştirmekte d-Karşılıklı durarak taşımada 2-Bağırsakları açığa çıkaran karın yaralanmaların da ilkyardım nasıl olmalıdır? a-Bağırsaklar dışarıda ise yerine itilir b-Bağırsaklara dokunulmadan üzerine nemli bir bez ile örtülür c-Ağızdan sıvı verilerek sıvı ihtiyacı karşılanır d-Yaralıya yarı yüzükoyun pozisyonu verilir 3-Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir? a-Spor ve iş kazaları b-Şeker hastalığı b-Otomobil kazaları c-Yıkıntı altında kalma 4-Trafik kazası ile karşılaştığımızda hangi durum da araçtan yaralı mutlaka çıkarılmalıdır? a-Ayağı kırılmış ise b-Kolu kanıyorsa c-Çıkarın beni diye bağırıyorsa d-Nefes alamıyorsa 5-Yaraların ortak belirtileri nelerdir? a-Ağrı b-Kanama c-Yara kenarının ayrılması d-Hepsi

33 6-Kafa ve omurga yaralanmalarında belirtiler nasıldır?
a. Bilinç düzeyinde değişme vardır b. Kulak ve göz çevresinde morluk vardır c. Burun ve kulaktan beyaz bir sıvı ve kan gelmesi d. Hepsi 7-Delici göğüs yaralanmalarında bilinci açık hastaya hangi pozisyon verilir ? A-Yarı oturur pozisyon B-Şok pozisyonu C-Koma pozisyonu D-Sırt üstü pozisyonu 8-Vücuda yabancı cisim batmalarında aşağıdakilerden hangisinin yapılması doğrudur? a) Cisim çıkarılır ve bası yapılır b) Ağızdan sıvı verilir c) Batan bölgenin üstüne turnike yapılır d) Cisim sabitlenir


"Yaralanmalar Bölüm 5." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları