Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER"— Sunum transkripti:

1 ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
BAKIR(CU) YEMEK TUZU(NACI)

2 Element:Aynı cins atomlardan meydana gelen saf maddelere element denir.
Elementlerin özellikleri: Saf ve homojen maddelerdir En küçük yapı taşları atomdur. Kimyasal ve fiziksel yollarla daha basit parçalara ayrıştırılamaz. Belirli erime ve kaynama noktaları vardır. Sabit öz kütleleri vardır. Homojendir. Elementler sembollerle gösterilir. Tabiatta oda sıcaklığında üç halde de bulunur. Altın(al) Demir(fe)

3 Elementlerin Sınıflandırılması
Metaller: -Tabiatta atomik halde bulunur. -Genellikle yüzeyi parlak görünüşlüdür. -Levha ve tel haline getirilebilir. -Isı ve elektrik akımını iletir. -Oda sıcaklığında hepsi katıdır. (cıva hariç)

4 Ametaller: -Yüzeyleri parlak görünüşlü değil, mattır. -Genellikle erime noktası düşüktür. -Katı olan ametaller tel ve levha hâline getirilemez. Kırılgandır. -Tabiatta oda sıcaklığında üç halde de bulunur. (Klor gaz, brom sıvı, iyot katıdır.) -Elektrik akımını iletmez. (Karbonun bir allotropu olan grafit hariç) KLOR(CL) BROM(BR)

5 Soygazlar: -He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn elementleri soy gazdır. -Soy gazlar son yörüngesinde maksimum sayıda elektron bulundurur. Bu sayı helyum için 2, diğer beş soy gaz için 8 dir. -Soy gazlar nötr atomlar olarak kalmayı tercih ederler. Elektron almaz, vermez ve ortaklaşmazlar. NEON(NE)

6 BAZI ELEMENTLERİN SEMBOLLERİ

7 BİLEŞİKLER Birden fazla atomun belirli oranlarda kimyasal reaksiyon sonucu bir araya gelmesiyle oluşan yeni, saf maddeye bileşik denir. Bileşiklerin en küçük yapı taşları moleküldür. -Saf ve homojen maddelerdir. -Kimyasal yollarla bileşenlerine ayrıştırılabilir. -Erime ve kaynama noktaları, öz kütleleri sabittir -Bileşiği oluşturan elementler sabit kütle oranlarında birleşir. -Bileşikler formüllerle gösterilir. -Bileşiğin kimyasal özellikleri kendisini oluşturan elementlerin kimyasal özelliklerinden farklıdır.


"ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları