Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kuvvet Ve Hareket Mert Türkan 745.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kuvvet Ve Hareket Mert Türkan 745."— Sunum transkripti:

1 Kuvvet Ve Hareket Mert Türkan 745

2 KUVVET KAVRAMI, ÖZELLİKLERİ VE ÖLÇÜLMESİ
Duran bir cismi hareket ettiren, hareket eden bir cismi durduran veya yavaşlatan, hareketin yönünü değiştiren, cisimler üzerinde şekil değişikliği yapabilen etkiye kuvvet denir.

3 Günlük hayatta kuvvetin bir çok çeşidi ile karşılaşırız.
Motor kuvveti Manyetik kuvvet Yer çekimi kuvveti Sıvıların kaldırma kuvveti - - - +++ Elektriksel kuvvet

4 Kuvvet vektörel bir büyüklüktür.F harfi ile gösterilir.
Kuvvet dinamometre ile ölçülür.SI birim sisteminde kuvvet birimi Newton’dur.Newton kısaca N harfi ile gösterilir. Dinamometre içinde yay bulunan ve bu yayın uzama katsayısına göre ölçeklendirilmiş boru şeklinde bir muhafazadan oluşur. Dinamometre

5 Kuvvetin Elemanları ve Etkileri Nelerdir ?
Kuvvetin elemanları: Etki noktası, etki doğrultusu, etki yönü ve büyüklük. KUVVETİN ELEMANLARI Uygulama noktası: Kuvvetin uygulandığı noktadır. Doğrultu: AB doğrultusu kuvvetin doğrultusudur. Yönü: Ok işareti ile gösterilen yön kuvvetin yönüdür. Şiddeti: AB vektörünün büyüklüğü kuvvetin şiddetini gösterir. Kuvvetin etkileri:Kuvvetin; hareket ettirici, durdurucu ve yön değiştirici etkileri vardır.

6 Kavram Haritası

7 Kuvvetin Harekete Etkileri
KONUM VE YER DEĞİŞTİRME        Bir cismin konumu, başlangıç olarak seçilen sabit bir noktaya göre alınır. Bu başlangıç noktasından cismin şu anda bulunduğu yere çizilen vektöre ise konum vektörü denir.        Cismin ilk bulunduğu noktadan bilinen başka bir noktaya ulaşmak için aldığı yola yer değiştirme denir.  Cismin son bulunduğu noktadan ilk bulunduğu nokta çıkarılarak yer değiştirme miktarı bulunur. 

8 Kuvvetin Cisimlerin Hareketlerindeki Etkileri
1) Kuvvet etki ettiği cisimlere hareket kazandırabilir. 2) Kuvvet cisimlerin hızlarını değiştirebilir. 3) Kuvvet hareket eden cisimlerin yönünü değiştirebilir. 4) Kuvvet cisimlerde şekil değişikliğine sebep olabilir. 5) Kuvvetlerin cisimler üzerinde döndürme etkileri bulunur.

9 Hareket Nedir Bir cismin, durağan bir noktaya göre durumunun ya da yerinin değişmesine verilen ad. Olduğu yerde duran bir cisim, dengededir. Denge durumunun bozulması, hareketin olması sonucudur. Hareket, çeşitli durumlara göre, çeşitlilikler gösterir. Hareket, genel olarak ikiye ayrılır: 1 - Çizgisel hareket, 2 -Dönme hareketi. Çizgisel harekette bulunan cisimler, bir çizgi üzerinde ilerler. Cismin üzerinde gittiği çizgi, o cismin “yörünge” sini meydana getirir. Dönme hareketi, bir eksen çevresinde olan harekettir. Gerek çizgisel harekette gerekse dönme hareketinde, üç şekilde hareket olur: Düzgün hareket, düzgün olmayan hareket düzgün değişen hareket.

10 Düzgün hareket, zaman ne oluyorsa olsun, ortalama hızı hep aynı olan harekettir. Böyle harekette, hareket eden cismin hızı değişmez, belli zaman aralıklarındaki hızı, zamanla orantısız olarak değişen harekettir. Düzgün değişen hareket, hızı zamanla orantılı olarak değişen (artan yada eksilen) harekettir. Yani böyle harekette hız, zamanın birinci dereceden bir fonksiyonudur. Böyle harekette hız, zamanla artıyorsa, harekete düzgün hızlanan hareket eğer zamanla azalıyorsa, harekete düzgün yavaşlayan hareket denir.

11 Umarım Yararlı Bilgiler Verebilmişimdir .
Son Umarım Yararlı Bilgiler Verebilmişimdir .


"Kuvvet Ve Hareket Mert Türkan 745." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları