Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLETİM Farklı özellikteki yayların birinden gelen atma bu iki yayı ayıran sınırda kısmen yansır, kısmen de diğer yaya geçer. Gelen atmanın diğer yaya geçmesine.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLETİM Farklı özellikteki yayların birinden gelen atma bu iki yayı ayıran sınırda kısmen yansır, kısmen de diğer yaya geçer. Gelen atmanın diğer yaya geçmesine."— Sunum transkripti:

1 İLETİM Farklı özellikteki yayların birinden gelen atma bu iki yayı ayıran sınırda kısmen yansır, kısmen de diğer yaya geçer. Gelen atmanın diğer yaya geçmesine iletim denir.

2 Bir Atmanın Hafif Bir Yaydan Ağır Bir Yaya Geçmesi: Bir atmanın hafif bir yaydan ağır bir yaya geçişini inceleyebilmek için, hafif bir yayın ucunu ağır bir yaya bağlayarak, hafif yayda bir atma oluşturulur. Baş yukarı atma, etki kuvveti ile ağır yayda baş yukarı bir atma oluşturulurken, ağır yayın tepki kuvveti ile hafif yayda baş aşağı dönerek yansır. Ağır yaydaki atmaya iletilen atma, hafif yaydaki atmaya ise yansıyan atma denir (şekil 34). Gelen atmanın enerjisinin bir kısmı iletilen atmaya bir kısmı da yansıyan atmaya aktarılmıştır. 1. Gelen ve yansıyan atmaların hızları ve genişlikleri birbirine eşittir. 2. İletilen atmanın hızı ve genişliği, gelen atmanın hızı ve genişliğinden küçüktür. 3. Gelen atmanın genliği, yansıyan ve iletilen atmanın genliğinden büyüktür.

3 Bir Atmanın Ağır Yaydan Hafif Yaya Geçmesi: Ağır yaydan hafif yaya gönderilen bir baş yukarı atma bağlantı noktasından sonra hafif yayda baş yukarı bir atma olarak iletilir. Ağır yayın ucuna bağlanmış hafif yay ağır yaya göre serbest uç gibi davranacağından dolayı ağır yayda da baş yukarı bir atma oluşur ve yansır. Gelen atma baş yukarı ise yansıyan ve iletilen atma da baş yukarı, gelen atma baş aşağı ise yansıyan ve iletilen atma da baş aşağı olur (şekil 35). Hafif yaydan ağır yaya geçen atmada olduğu gibi, gelen ve yansıyan atmaların ortamları aynı olduğundan hız ve genişlikleri aynı olup, genlikleri farklıdır. İletilen atmada ise ortam değiştiğinden iletilen atmanın hızı ve genişliği gelen atmanınkilerden daha büyük olacaktır. Ancak genlik küçüktür.

4 ÖRNEK: Şekildeki hafif yaydan, ağır yaya bir atmanın geçişinin gerçekleştirilmesi istendiğinde atmanın yansıyan ve iletilen atmasının şekli nasıl olmalıdır? ÇÖZÜM: Hafif yaydan ağır yaya geçişte, yansıyan atma ters dönecek, iletilen atma düz olacaktır. Buna göre;


"İLETİM Farklı özellikteki yayların birinden gelen atma bu iki yayı ayıran sınırda kısmen yansır, kısmen de diğer yaya geçer. Gelen atmanın diğer yaya geçmesine." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları