Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Akarsu ve Göllerde İyileştirme Çalışmaları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Akarsu ve Göllerde İyileştirme Çalışmaları"— Sunum transkripti:

1 Akarsu ve Göllerde İyileştirme Çalışmaları
*HİJYEN GROUP END. HİZM.PAZ.SAN.TİC.

2 Özet Koku nereden kaynaklanıyor?
Sorunun çözümü – Küçüksu Deresi Uygulaması Örnek Çözüm

3 Koku Nereden Kaynaklanıyor?
Akarsu ve Göllerde Başlıca Kirlilik Aşırı Organik Madde Birikiminden Kaynaklanmaktadır. Mikroorganizmalar normalde organik atıklarla başedebiliyor ancak atıkların miktarı artınca sorun çıkıyor!

4 Kirliliğin yarattığı sorunlar
Çamur (Çıkartma maliyeti yüksek, tüm ekosistemi yok edebilir, çıkan çamur ne olacak? Bertaraf edilmesi bir sorun! Akarsuyu filtre edebilirsiniz. (Çok yüksek maliyetli, ayrıca nitrat ve fosfatın arıtılması zor!) Kötü Koku! Çevredeki insanların yaşam kalitesi! Yıllardır kronikleşmiş bir sorunun çözümünün politik ve sosyal yansıması da etkili olacaktır. Biyoteknoloji (Doğal önlem, en mantıklı çözüm)

5 Başlıca Organik Yük Karbonhidratlar Proteinler

6 Oksidasyonla Parçalanma/Çürüme
Karbonhidratlar Karbondioksit + Su Proteinler Amino asitler Amonyak Nitrit Nitrat Yukarıdaki her aşamada oksijen gerekmektedir. Sulardaki organik madde yükü çok yüksek olunca erimiş oksijen biter ve yukarıdaki reaksiyonlar tamamlanamaz!

7 Koku nereden kaynaklanıyor?
Sularda oksijen çok azaldığında ya da tükendiğinde, pütrifikasyon (kokuşma) başlar. Hidrojen sülfit, amonyak ve metan gibi kötü kokan gazların oluşumuna neden olan mikroorganizmalar ortama hakim olurlar! Ortamda organik maddenin parçalanırken verdiği elektronu alacak oksijen kalmamıştır. O2 + 4H+ + 4e H2O O yüzden zararlı mikroorganizmalar mevcut organik maddeyi kullanarak koku yapan uçucu bileşiklere indirgeyebilirler! (Kükürtlü ve Azotlu bileşiklerin hidrojen sülfit ve amonyağa redüksiyonu)

8 Çözüm: Etkin (Yararlı) Mikroorganizmalar
Laktik asit bakterileri Mayalar Mantarlar Fototropik bakteriler

9 Koku Giderim Mekanizması EM uygulandığı andan itibaren kokuşarak parçalanma Fermentasyon yoluyla parçalanmaya dönüşür! EM organik maddeyi kontrol altına alır. Oksidasyon mikroflorasını bastırarak, ortama fermentasyon mikroflorasının hakim olmasını sağlar. Kokuşup çürüyerek bozunmanın önüne geçilmiş olur. Kokuşma sırasında hidrojen sülfit, amonyak ve merkaptanlar gibi uçucu bileşikler oluşturarak kötü kokular üreten mikroflora (Clostridium spp.) yerini antioksidan maddeler, vitaminler, yararlı biyoaktif maddeler üreten fermentasyon mikroflorasına bırakır. Organik maddenin parçalanırken verdiği elektron bu bileşiklerin oluşumunda kullanılır. Mevcut hidrojen sülfit ve kükürt ayrıca fototropik bakteriler tarafından, mevcut amonyak ise nitrifiye edici bakteriler tarafından besin olarak kullanılır ve konsantrasyonları azalır. Bu da kötü kokuların yok edilmesinde olumlu rol oynar. Yağların bozunması/oksidasyonu sırasında ortaya çıkan ve kötü kokulardan sorumlu olan diğer bileşiklerin oluşmasından da EM’nin antioksidasyon etkisi sayesinde kaçınılmış olur.

10 Küçüksu Deresi Çalışması
Küçüksu Deresinde yıllardır birikmiş organik maddeler ileri derecede oksidasyona uğramış derede putrifikasyon (kokuşma) aşırı derecedeydi. Normalde, atıksu arıtma tesislerinde, doğal su havzalarında, mikroorganizmalar kompleks organik bileşikleri basit ve daha kararlı bileşiklere parçalarlar. Bunu yaparken de oksijene ihtiyaçları vardır. Bu tür parçalanma olayında organik maddeler elektron kaybederek oksitlenirler! Bu olayın adı da oksidasyondur.

11 Küçüksu Deresi Uygulaması
1. Uygulama spreyleme + ilave Litre 2. Uygulama spreyleme + ilave Litre 3. Uygulama spreyleme + ilave Litre Daha ilk uygulamadan sonra 3-4 gün içinde koku azalmaya başladı. 3 hafta içinde ise tamamen yok oldu!

12 Başlangıç… Oksidasyon Hidrojen sülfit Amonyak Merkaptanlar 3 hafta sonra… Fermentasyon Anti-oksidan maddeler Biyolojik aktif maddeler Vitaminler

13 Fermentasyon Anti-oksidan maddeler Biyolojik aktif maddeler Vitaminler Enzimler Fitoplanktonlar + Zooplanktonlar Balıklar ve diğer canlılar

14 Besin zincirinin en önemli halkası organik madde ve fitoplanktonlardır
Besin zincirinin en önemli halkası organik madde ve fitoplanktonlardır. Bazı larvalar (caddis fly larva) doğrudan organik madde üzerinden beslenebileceği gibi bakterilerle beslenen larvalar da mevcuttur. Kurbağa yavrusu ve waterboatman’in (Türkçesi:?) ortaya çıkması suyun temiz olduğunu işaret eder. Bu kırılmış olan gıda zincirini yeniden tesis etmemiz sudaki besinlerin (başlıca azot ve fosfor) tüketilmesi için gereklidir.

15 Örnek bir akarsu için Çözüm Önerimiz
1700 metre uzunluk 10 ila 30 metre arasında genişlik ve 2 ila 4 metre arasında derinlik Akarsuda herhangi bir anda yaklaşık m3 su var diyebiliriz.

16 Örnek Çözüm Önerimiz 1-Sıvı EM ilavesi + sprey
6 hafta içinde toplam litre EM Başlangıç dozajı: litre ilave + sprey 1. hafta litre ilave + sprey 2. hafta litre ilave + sprey 3. hafta litre ilave + sprey 4. hafta litre ilave + sprey 5. hafta litre ilave + sprey 6. hafta litre ilave + sprey Sonra 1/5000 oranında (dere debisinin 1/5000’i oranında EM) kaynaktan dozajlama veya 2 haftada bir litre ilave + sprey.

17 Örnek Çözüm Önerimiz 2-Bukaşi Topları
Bukaşi, Japonca’da fermente olmuş organik madde demektir. Bukaşi topları sürekli EM üreten fabrika gibi çalışır. Bukaşi + EM Seramik + Derenin dibinden alınan çamur + Melas + EM karıştırılarak yapılır. 1700 m uzunluk X 20 metre genişlik = m2 Yaklaşık 2 metrekarelik dere yüzey alanına bir top gelecek şekilde Bukaşi topu ilave edilecektir.

18 Bukaşi Topları Yapımı Bukaşi toprakla karıştırılır. Toprak yerine derenin çamuru kullanılabilir EMa ve melası karıştırın ve karışıma ilave edin. İyice yoğurun. Bu karışıma EM Seramik ilave edilir. Kuru ve güneş almayan bir yerde topları C derecede 7-10 gün kurumaya bırakın. Topların yüzeyi beyaz renkli bir mantarla kaplandığında, toplar kullanıma hazırdır. Toplar göl ya da akarsuya atılır. Her bir top sürekli EM üretir.

19 Teşekkürler!


"Akarsu ve Göllerde İyileştirme Çalışmaları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları