Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sivil Savunma Günü(28 şubat)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sivil Savunma Günü(28 şubat)"— Sunum transkripti:

1 Sivil Savunma Günü(28 şubat)

2 SİVİL SAVUNMA NEDİR? Savaşlar ve doğal afetlerde halkın can ve mal güvenliğini sağlamak için koruyucu,kurtarıcı tedbirlerin alınmasıdır. sivil savunma;Silahsız,Koruyucu,Kurtarıcı,önlem ve faaliyetler bütünüdür. 17-60 yaş arası erkek ve yaş arası kadın türk vatandaşları, sivil savunmaya ihtiyaç durumunda katılmak mecburiyetindedirler.

3 SİVİL SAVUNMANIN AMAÇLARI
- Savaş zamanlarında halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması.  - Doğal felaketlerde can ve mal kurtarma.  - Büyük yangınlarda can ve mal kaybını azaltmak.  - Yok olmaları, çalışmaz duruma gelmeleri durumunda hayatı büyük ölçüde etkileyecek olan resmi ve özel kurumların, tesislerin korunması, onarılması, gerektiğinde yenilenmesi.  - Cephe gerisindeki vatandaşların moralinin yüksek tutulması. 

4 BUGÜN İNSANOĞLUNU SAVAŞTA VE BARIŞTA TEHDİT EDEN TEHLİKELER ŞUNLARDIR:
a.     Düşman Taarruzları, b.     Doğal (Tabii) Afetler, (1)   Deprem, (2)   Su Baskını, (3)   Toprak Kayması (Heyelan), (4)   Kaya Düşmesi, (5)   Çığ, (6)   Kuraklık, (7)   Fırtına - Kasırga - Tayfun, (8)   Volkan Patlaması, (9)   Hava – Su - Çevre Kirlenmesi, (10)   Sınai Kazalar, (11)   Ulaşım(Kara, Demir, Hava, Deniz Yolları) Kazaları. (12)   Tsunami (Deprem Sonrası Oluşan Dev Dalgalar.) c.     Büyük Yangınlar

5 Deprem Sırasında Yapılacak İşler
Bina içinde çıkış yakındaysa, deprem anında saniye içinde bulunulan yerden açık güvenli bir alana derhal çıkılabiliyorsa,o ortamdan kaçılmalıdır. Çıkış yakın değilse, açık güvenli bir alana derhal kaçılamıyorsa, sağlam bir masa, sıra, koltuk, kanepe, çekyat, çamaşır-bulaşık makinelerinin vb. yanına küçük odalarda iki duvarın birleştiği köşelere, kolon-kiriş altlarına, kapı eşiklerine baş iki el arasına alınarak cenin pozisyonunda UZANILMALIDIR. Bir yere de tutunmaya çalışılmalıdır. Yer sarsıntısı durana kadar SAKLANILAN YERDEN ÇIKILMAMALIDIR. Sarsıntı geçtikten sonra dışarı en kısa sürede açık alana çıkılmalıdır. Sabitlenmemiş ve devrilebilecek eşyalardan uzak durulmalıdır . .

6 Enkaz altında vücut ne kadar küçültülebilirse yaşama şansı o kadar artar. cenin pozisyonunda hem yaralanmaları en aza indirmiş hem de vücut ısısını korumuş oluruz.

7 YANGIN Yangınla karşılaştığınız zaman; Telaşlanmayınız.
İtfaiye teşkilatına telefon ediniz. Yangın yerinin adresini en kısa ve doğru şekilde bildiriniz İTFAİYE:110

8 Yangın söndürme teknikleri
Su ile soğutarak söndürme Örtme(ıslak ağır bez,kum gibi) Yanıcı maddeyi dağıtma Yangın söndürme tüpü kullanma

9 SEL Yüksek yerlere çıkın.
  Asla sel suyu içinde araba kullanmayın, ölümlerin %80 ninin araç içinde olduğunu unutmayın.  Hızla akan cm derinlikteki suyun bir insanı devirebileceğini akıldan çıkarmayın. Kopuk elektrik telleri varsa oradan uzaklaşın. Sel suyu ile temas etmiş bütün gıda malzemelerini atın.

10 AFETLERDE İLK YARDIM

11 İLKYARDIM NEDİR? Bir kazada ya da hastalık sonucu sağlığı tehlikeye girmiş kişiye,sağlık görevlileri gelinceye kadar yaşamını devam ettirmek veya sağlık durumunun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla yapılan İLAÇSIZ uygulamalara “ilkyardım’’ denir. DİKKAT! KENDİ CAN GÜVENLİĞİNİZ YOKSA KİŞİYE VEYA OLAYA MÜDAHALE ETMEYİNİZ…

12 İlkyardımın Temel Uygulamaları
KORUMA:Olay yerinin güvenliğini sağlamaktır. BİLDİRME:Olayın hızlı bir şekilde “112”ye bildirilmesidir. KURTARMA:Hasta/Yaralılara hızlı ancak sakin bir şekilde müdahale etmektir.

13 112 ARANILIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Sakin olunmalı. Adres verilirken olay yerine yakın çok bilinen yerlerden yararlanılmalı. Kimin,hangi numaradan aradığı söylenmeli. 112 merkezince sorulan sorulara açık cevaplar verilmeli. Herhangi bir ilkyardım yapıldıysa bilgi verilmeli. 112 merkezinde bilgi alan kişi gerekli bilgiyi aldığını söyleyinceye kadar telefon kapatılmamalı.

14 BİLİNÇ KONTROLÜ "Öncelikle, 'nasılsın, adın ne' gibi sorularla yaralının bilincinin açık olup olmadığı kontrol edilmelidir.Yaralıyı düz bir yere yatırarak omurga yaralanmalarına karşı özellikle boynunun iki yanı gömlek, mont,havlu gibi bir şeyle desteklenmelidir. Nefes alıp vermesine ve nabzına bakarak havayolu ve dolaşımın normal olup olmadığı kontrol edilmelidir.

15 BAYILMA Beyne giden kan akımında ve dolayısıyla oksijen miktarında azalmaya bağlı olarak görülen geçici bilinç kaybıdır.

16 BAYILMANIN BELİRTİLERİ
-Baş dönmesi -Dengeyi zor sağlama -Yüzde solukluk -Soğuk terleme -Görme ve duymada azalma

17 BAYILMADA İLK YARDIM -Bayılacak kişiyi bayılacağını hissederseniz yakalayarak yere yatırınız. -Ayaklarını yerden 30 cm yukarı kaldırınız. -Vücudu sıkan giysileri gevşetiniz. -Düşme sırasında yaralanma olup olmadığına bakınız. -Yüze soğuk su damlatarak,kolonya,alkol vb. ile uyaran veriniz. -Kişi ayılınca hemen ayağa kaldırmayınız. 5 DAKİKAYI GEÇEN BAYILMALARDA BİLİNÇ AÇILMIYORSA 112’Yİ ARAYINIZ!

18

19 ŞOK NEDİR? Kelime anlamı SARSILMA demektir. Dolaşım sistemindeki kanın çeşitli nedenlerle azalması, hücrelere yeterli oksijenin gelmemesi sonucu ortaya çıkar. BELİRTİLERİ: -Kaza yerinde sessiz, sakin, hiç hareket etmeyen bir yaralının şuuru genelde yerinde olmayabilir. -Rengi soluk, Vücudu soğuk ve terli, Gözleri göz çukuruna batmış şekilde, sanki burnu sivrilmiş gibidir. -Nabız zayıftır ve hızlıdır. Solunum hızlanmıştır.

20 Şokta ilkyardım - Uygun bir yere sırt üstü yatırınız. - Az hareket ettirmeye çalışınız. - Beynin kan dolaşımını ve çalışmasını kolaylaştırmak için, başta kanama yoksa başı aşağı getirip, ayak ucunu kaldırınız. - Yakasını, kemerini, gömleğini gevşetiniz. - Solunum yolu tıkanıklığı varsa gideriniz. - Kanaması varsa kanamayı durduracak önlemi alınız. - Kırık varsa tahta parçası ile tespit yapınız. - Soluk almakta güçlük çekiyorsa baş ve göğüs kısmını hafifçe yükseltiniz. - İhtiyaç durumunda dudakları ve dili birkaç damla su ile ıslatınız.

21 YARALANMALARDA İLKYARDIM
Herhangi bir nedenle deri bütünlüğünün bozulmasıdır. 1-Açık yaralanmalar 2-Kapalı yaralanmalar İlkyardım: -Kapalı yaralanmalarda soğuk uygulama yapılır ve bölge yukarıda tutulur. -Açık yaralanmalarda kanama durdurulur. -Saplanmış cisimler cıkarılmaz ve yara içi kurcalanmaz. -Kirli fakat derin olmayan yaralarda bölge temiz su ile yıkanır ve temiz bir bezle kapatılır. -Tetanoz konusunda uyarıda bulunulur.

22 KANAMALAR 1-İÇ KANAMALAR:Vücut boşluklarına doğru olan kanamalardır. Karın,göğüs,kafatası boşlukları gibi. 2-DIŞ KANAMALAR 3-DOĞAL DELİKLERDEN OLAN KANAMALAR Kanamalar kanayan damara göre üçe ayrılır. 1-Atardamar kanaması 2-Toplardamar kanaması 3-kılcal damar kanaması

23

24 DIŞ KANAMALARDA İLKYARDIM
1-Kanayan yere baskı yapmak. DİKKAT! VÜCUDA SAPLANAN CİSİMLER ÇIKARILMAZ,SABİTLENECEK ŞEKİLDE SARILIR.

25 2-Özel basınç noktalarına basınç yapmak.

26 3-Turnike uygulamak

27

28 BURUN KANAMALARI KULAK KANAMASI Hasta oturtulur.
Başı hafifçe öne eğilir. Burun kanatlarına 5 dakika süreyle bası yapılır. Kanama durduktan sonra bir süre burnunu yıkaması ve sümkürmesi önlenir. Kanama durmuyorsa sağlık kuruluşuna sevk edilir. KULAK KANAMASI Kulak kanaması hafif şiddetteyse kulağı ıslatılmış nemli ve temiz bir bezle temizleyin. Kanama ciddiyse kan akışını durdurmaya çalışmadan temiz bir bezle kulağın üzerini kapatın. Çok fazla bastırmayın. Bu kanın kulak içine dolmasına neden olabilir.

29

30 KIRIK,ÇIKIK VE BURKULMALAR
Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. 1-Kapalı kırık 2-Açık kırık KIRIK BELİRTİLERİ -Düşme,üzerine düşme,çarpma öyküsü -Ağrı,şişlik,morarma,hareket kısıtlılığı -Şekil bozukluğu,simetrinin bozulması -Kol ya da bacakta kısalma -Kırık kemik uçlarının görülmesi -Dolaşımda aksama sonucu soğukluk

31 KIRIKLARDA İLKYARDIM -Kişi yerinden oynatılmamalıdır
-Yüzük,saat ve benzeri eşyalar çıkarılır -Yara varsa temiz bir bezle kapatılmalı -Görünen kemik parçalarına dokunulmaz -Şekil bozukluğu varsa düzeltilmeye çalışılmaz -Omurga kırıklarında boyun desteklenir -Kırık tespiti yapılır -Soğuk uygulama yapılır NOT: Çıkıkta ilkyardım kırıkta olduğu gibidir

32

33 GÖZ YARALANMALARI Gözkapağındaki ya da gözün içinde kesik varsa her iki gözü de (varsa steril bir gazlı bezle üzerine temiz bez koyarak kapatıp bantlayınız.Göze basınç uygulamayınız. Toz gibi bir yabancı cisim kaçtıysa bol su ile yıkayınız. Göze sert bir çarpma olmuşsa,ağrı ve şişmeyi önlemek için hemen, 15 dakika süreyle soğuk uygulama yapınız.

34

35 YANIKLAR 110 – İtfaiye Yanık Dereceleri 1.Derece Yanık 2. Derece Yanık 3. Derece Yanık

36 YANIKLARDA İLKYARDIM Yanık küçükse hemen 5-10 dk. süreyle suyun altına tutulur.Yağ,katran gibi maddelerde bu maddeler soğuyuncaya kadar tutulur. Yanık bölgesindeki takılar,kıyafet çıkarılır. Yaygın yanıklarda kusma olabileceğinden ağızdan bir şey verilmez. 2.-3. derece yanıklarda hasta sağlık kuruluşuna götürülmelidir

37

38

39

40 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. Perihan TAMGAÇ


"Sivil Savunma Günü(28 şubat)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları