Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MUTLULUĞUN EĞİTİMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MUTLULUĞUN EĞİTİMİ."— Sunum transkripti:

1 MUTLULUĞUN EĞİTİMİ

2 MUTLULUGUN EGITIMI VAR...
Mutlulugun ogrenilebilen bir duygu oldugu kanitlandi. Ingiltere'de bir okul ilk defa mufredata mutluluk dersi koydu. Arastirmacilara gore asil mutluluk kaynagi arkadaslik. Bundan 30 yil once mutlu olmak daha basitti. Guzel bir yemek ya da yeni bir cift ayakkabi mutlu olmak icin yeterliydi. Ancak gunumuzun materyalist toplumunda secenekler cogaldikca tatminsizlik, rekabet cogaldikca da huzursuzluk artiyor. Artik mutlulugu arayanlar da solugu cesitli psikologlar, yasam koclari, spirituel gurular gibi danismanlarin kapisinda aliyor. Oysa bilim dunyasi mutlu olmak icin yeni bir alternatifin kapilarini araladi. Bilim adamlari mutlulugun ogrenilebilir oldugunu savunuyor. Yani sorunlari gidermeye odaklanmak yerine, hayattaki mutluluklari fark etmek gerek. Peki bunu nasil basaracaksiniz? Cevabi basit: Mutluluk dersleriyle!

3 SUKREDEN KAZANIR Aralarinda Harvard ve Cambridge gibi universitelerden profesorlerin de bulundugu pek cok bilim adami, mutluluk uzerine surdurdukleri arastirmalarin sonucunu acikladi: Mutluluk ogrenilebilir bir duygudur. Insanlarin duygusal reaksiyonlari uzerinde simdiye dek cok sayida calisma yapildi. Mutsuzlugun sosyolojik ve psikolojik kaynaklarindan, vucuttaki hormonal dengelere ve beyin taramalarina kadar bircok arastirma sonucunda artik insani mutsuz yapan nedenlerin ne oldugu cozulmus durumda. Uzmanlara gore bu sebepler ortaya dokuldukten sonra bunlari ortadan kaldirmak da pekala mumkun.

4 Pennsylvania Universitesi'nden Psikoloji Profesoru
Martin Seligman mutlulugun evrim sureci icinde gittikce azaldigini, kosullari sebebiyle modern insanin eskiye gore artik daha mutsuz olmasinin normal oldugunu soyluyor: 'Insan beyni evrim surecinde negatif dusunceye yoneldi. Örnegin ilk insanlarin tek kaygisi vahsi bir hayvanin saldirmasiydi. Çunku bu onun icin en buyuk tehditti. Oysa gunumuzde insan beyni artik rekabeti de bir tehdit olarak algiliyor. Yan komsusunun kapisinin onunde yeni bir BMW gordugunde kaygiya kapilip mutsuz olabiliyor.' Harvard Universitesi profesorlerinden Psikolog Daniel Gilbert de mutsuzlugun sebepleri cozuldugune gore bunun degistirilebilecegini soyluyor: 'Ne iyi bizim dusundugumuz kadar iyi, ne de kotu dusundugumuz kadar kotu. Bunlar tamamen ogrenilebilir anlayis bicimleri.'

5 Bilim dunyasi mutlulugun sonradan edinilebilirligini
test eden arastirmalara da imza atti. Bu arastirmalardan birinde psikologlar deneklerden, sahip olduklari icin sukran duyduklari seyleri bir gunluge not etmelerini istiyordu. Sonucta ortaya cikan tablo su oldu: Her gun sahip oldugunuz icin sukran duydugunuz bes seyi not ederseniz kesinlikle daha mutlu bir insan oluyorsunuz! Dahasi arastirma bunu yapanlarin yapmayanlara oranla daha iyimser ve hedeflerine daha kolay ulasabilen insanlara donustugunu de soyluyor. Bir baska arastirma ise duzenli sporun antidepresanlarla ayni etkiyi yarattigini ortaya koyuyor.

6 Bu bilimsel calismalar sonucunda ABD ve Avrupa'daki
100 kadar universitede genclerin mutlulugu yakalamasini kolaylastirmak amaciyla akademisyenler tarafindan 'Pozitif Psikoloji' kurslari da verilmeye baslandi. OKULLARA DERS OLACAK Peki mutlulugun formulu bu duyguyu ogrenmekten geciyorsa neden cocukluktan itibaren ogretilmesin? Neden okullarda da okutulmasin? Iste Ingiltere'nin Berkshire kentindeki Wellington Koleji de, bu aciklamalar isiginda boyle bir girisim baslatti. Okul, Eylul ayindan bu yana mufredatinda mutluluk dersine de yer veriyor yas grubundaki ogrenciler haftada bir saat pozitif olma, hayattan keyif alma, guzellikleri fark edebilme sanati uzerine dersler goruyor. Bu derslerde eski Yunan'dan bugune mutluluk uzerine yogunlasan felsefi soylemler tartisiliyor, karakter canlandirmalari yapiliyor, yeteneklerin, duygularin ve enerjilerin paylasimi derslerde onemli bir rol oynuyor.

7 Okul muduru Anthony Seldon 'Gunumuzde okullarda tek
basari kriteri yuksek not' diyor ve ekliyor: 'Bu duzen icinde egitimin daha genis amaclari oldugunu unutuyoruz. Bu dersler duygusal zekaya odaklaniyor. Mutluluk dersleriyle amacimiz genel beklentiler icine hapsolmamis, materyalist bakis acisindan siyrilmis, kendisiyle sorunlarini cozmus ve ne istedigini bilen mutlu gencler yetistirmek.' Kolej, bu girisimden basarili sonuc alinirsa mutluluk derslerinin tum siniflarda okutulmasini planliyor. Dersler amacina ulasir ve dunya capinda yayginlasirsa gelecekte yuzumuzden gulumseme eksilmeyecek demektir.

8 HANGI MUTLULUK KAYNAGINI SECMELI?
PARA: Bir yere kadar. Arastirmalar paranin satin alabildigi temel ihtiyaclar karsilaninca insanlarin mutlu oldugunu, ancak bu surecin sonunda yine mutsuzluga dustugunu gosteriyor. Yani parayla mutluluk olmuyor.Genellikle cok paraya sahip olan insan, zevklere yonelik bir carkin icine hapsoluyor. Mutlulugu, zevklerine para harcayarak kazanmaya calistikca, daha tatminsiz ve mutsuz birine donusuyor. GENCLIK: Hayir. Genclik mutluluk getiren bir ozellik degil. Arastirmalar, genclerin orta yaslilara oranla daha mutlu gorundugunu ancak hayatlarindan memnun olan ve en guclu tatmin duygusu yasayanlarin aslinda yaslilar oldugunu ortaya koyuyor.

9 EVLILIK: Belki. Evlilik mutluluk getirebilir cunku
arastirmalar evli ciftlerin yalniz yasayanlardan daha mutlu olduklarini gosteriyor. Ancak daha kolay mutlu olabilen insanlarin evlenmeye daha yatkin olabilecegi ihtimali, bu istatistiki bilginin guvenilirligini bir nebze sarsiyor. ARKADASLAR: Evet. Illinois Universitesi'nde yapilan genis capli bir arastirma en mutlu insanlarin arkadaslari ve ailelerine bagli olan, onlarla vakit gecirip pek cok seyi yine onlarla paylasabilen insanlar oldugunu ortaya koyuyor. SOSYAL HAKLAR VE GUVENLIK: Buyuk ihtimalle 2005 yillari suresince yapilan istatistiksel calismalar su sonucu veriyor: Mutluluk katsayisi en yuksek olan ulkeler Danimarka, Isvicre, Izlanda ve Finlandiya. Yani sosyal hak ve sosyal guvencenin en yuksek oldugu ulkeler. Danimarka'da ortalama mutluluk katsayisi 8.2 iken Zimbabwe'de bu oran ancak 3.3!

10 PIYANGO KAZANMAK: Hayir. Arastirmalar piyango
kazanarak para ve mutluluga kavusanlarin bu ruh halinin en fazla bir yil surdugunu ortaya koyuyor. Bir yilin sonunda ani gelen mutluluk ucup gidiyor ve insanlar genellikle eski hallerine geri donuyor. FELSEFI SORGULAMALAR: Buyuk ihtimalle hayir! Unlu yazar ve filozof Albert Camus'nun sozlerine kulak verelim: 'Mutlulugun kaynagini aradiginiz surece asla mutlu olamazsiniz. Hayatin anlamini ariyorsaniz asla yasayamazsiniz.'

11 Click to end


"MUTLULUĞUN EĞİTİMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları