Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SU ÇİÇEĞİ HASTALIĞI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SU ÇİÇEĞİ HASTALIĞI."— Sunum transkripti:

1 SU ÇİÇEĞİ HASTALIĞI

2

3 Suçiçeği Hastalığın Tanımı ve Özellikleri
Suçiçeği (varisella), varicella zoster virüsünün (VZV) sebep olduğu, vücutta kaşıntılı, kırmızı döküntüler, yorgunluk ve ateş ile kendini gösteren bulaşıcı bir hastalık türüdür. *Suçiçeği deri üstünde birtakım kabarcıklara kendini gösterir. Tüm yaşlarda görülmesine rağmen genellikle küçük çocuklarda görülür.

4 Ülkemizde suçiçeği vakalarının %95’i 15 yaş altı çocuklara-da görülür
Ağır ve tehlikeli değil geçici bir hastalıktır. Bulaşması: İnsandan insana öksürmeyle aksırmayla çevreye yayılan damlacıklarla ve deri kabarcıklarına direk temasla olur. Döküntü kabuklanıncaya kadar kabarcıkların hastalığı bulaştırma etkisi devam eder

5 Suçiçeğinin Nedeni Suçiçeğini yapan virüs ufak bir virüs olan varicella zoster virüsüdür. Bir defa tutulan, bütün ömrü boyunca tutulmayacak derecede kuvvetli bir bağışıklık kazanmış olur.

6 Suçiçeğinin Belirtileri
Kuluçka süresi 2-3 haftadır. Virüsü alan kimsede ( ) gün sonra hastalık üşüme, titreme, ateş, kırıklık ve baş ağrıları ile başlar. Bazı vakalarda kusmalar da olur. Daha sonra döküntüler oluşur. Bu döküntüler önce vücudun gövde kısmında çıkıp daha sonra tüm vücuda yayılır. Döküntüler sulu kabarcık şeklindedir. Sulu kabarcıklar ,vücutta önce ufak, kırmızı lekeler halinde çıkar.Bunlar daha sonra yavaş yavaş büyüyerek sulu çıbanlar halini alır. Daha sonra çıbanlar kurumağa başlayarak üzerlerinde bir kabuk hâsıl olur. Daha sonra kaybolurlar Döküntüler genellikle iz bırakmaz;fakat kabukları kaşıyarak kaldırılsa iz bırakabilir

7 Suçiçeği Döküntüleri

8 Suçiçeği Tedavisi Hastalığın mikrobu üzerine tesirli olan özel bir ilâç yoktur. Ateşli zamanda hastayı yatakta istirahat ettirmek, hafif gıdalar vermek gerekir Kaşıntıyı azaltmak için doktorun önerdiği losyonlar kullanılabilir. Karbonatlı suyla döküntülerin üzerini silmek kaşıntıyı azaltacaktır. Hastaya vücut direncini arttırıcı besinler verilmeli Vücudu sıkmayan bol giysiler giyilmelidir

9 Suçiçeğinden Korunma Hasta kişiyle temas edilmemeli
Döküntünün kabukları kuruyup dökülünceye kadar çocuklar en az 21 gün okula gönderilmemelidir Suçiçeğini bir yaşından büyük olan kişilere yapılan aşısı da vardır.Zorunlu aşılar grubuna girmez. Aşının etkisi zamanla geçtiği için tekrarlanan aşıdır.

10

11 Su çiçeğinin Zararları
Suçiçeği nadiren komplikasyona yol açabilir. Deri,deri altı dokuları,akciğer,eklem yerleri gibi vücudun değişik yerlerinde ya da kanda görülen bakteriyel enfeksiyonlar suçiçeğine bağlı ortaya çıkabilecek komplikasyonlardır. Enfeksiyon sırasında ateş ve baş ağrısını kesmek için alınan aspirinler beyinde ve akciğerde tahribata yol açabilir

12 Herpes Zoster(Zona Hastalığı)

13 Zona nedir? Varicella zoster virüsünün sebep olduğu içi su dolu küçük kesecikler ile kendini gösteren bir enfeksiyondur. Suçiçeği enfeksiyonu sonrası sinir köklerinde uyur hale geçen virüs bazı faktörlerle aktive olarak zona hastalığına sebep olur. Zona en çok 60 yaş ve üzeri kişilerde görülür.

14 Zona suçiçeği hastalığından sonraki herpes zoster virüsünün yol açtığı bir enfeksiyondur.
Bu kişiler suçiçeği nedeniyle virüsü vücudunda bulundurduğu için zona geçirir. Zona vücutta nerede olur? Genellikle vücudun bir yarısında görülür En çok vücudun göğüs ve sırt bölgelerinde yaygındır. Diz ve dirsek altı kalan bölgelerde zona oldukça seyrek görülür.

15

16 Zona eden olur? Su çiçeğini geçiren kişilerin sinir köklerinde gizlice yerleşen ve burada ömür boyu hiçbir zarar vermeden durabilen virüsler,suçiçeği geçirmekte olan biriyle karşılaşınca veya vücut direnci zayıflayınca virüs yeniden hastalık yapabilecek gücü kazanır ve bu kez zona hastalığına sebep olur.

17 Zona hastalığı; yoğun stres, yorgunluk, beslenme bozukluğu, uykusuzluk, AİDS hastalığı gibi bağışıklık sistemi zayıflayınca kolayca meydana gelir.

18 ZONANIN BELİRTİLERİ Zonanın çıkacağı yerde önce kaşınma, batma ve bazen ağrı gibi yakınmalar görülür. Bu şikayetlerden birkaç gün sonra oluşan deri lezyonları zona teşhisini kolaylaştırır. Döküntüler içi su dolu kesecikler şeklindedir ve gruplaşma eğilimi gösterir. Zona en çok göğüs ve sırt bölgesinde görülür.

19 ZONA HASTALIĞI BULAŞICI MIDIR?
Önceden suçiçeği geçirmemiş biri , zona hastalığı olan biri ile yakın temas kurarsa suçiçeği hastalığına yakalanabilir. Ancak zona hastalığı bulunan kişiden doğrudan zona bulaşmaz.

20

21 ZONA TEDAVİSİ Zona Ağrısı Nasıl Geçer?
İlk 72 saat içinde ağızdan antiviral ilaçlar verildiğinde döküntülerin süresi ve döküntü sonrası ağrının süresi azalır. B vitamini, zona sonrası görülecek ağrının önlenmesinde etkilidir. Tedavi yeterli olmadığında zona virüsünün yayıldığı sinirlerin etrafına ilaç enjeksiyonu uygulanır. Sinir kökünden yayılan ağrının baskılanmasıyla hastanın ağrısı geçer. Sadece kremle tedavi edilenlere göre hastalık daha hızlı iyileşir.

22 ZONA KAÇ GÜNDE GEÇER? Deride oluşan kabarcıklar 2-3 hafta içerisinde iyileşir. Ancak döküntü sonrası oluşan ağrılar daha uzun sürebilir.

23 Zona döküntülerinde gruplaşma görülür.

24 ZONA AŞISI Zonanın aşısı vardır ve aşı olarak varicella zoster içerir. Virüsün neden olduğu hastalığa karşı vücudun mücadele etmesi için bağışıklık sistemi uyarılır. Uzmanlar, 60 yaş üzeri kişilere bu aşının uygulanmasını önerir. Çünkü yaşlıların zona hastalığını sağlıklı geçirmeleri gençlere göre daha zordur. Aşının içeriği nedeniyle kadınlara özellikle hamileliğin ilk üç ayında vurulmaz.

25 ZONADAN KORUNMA Zona hastalığına yakalanan kişi ile yakın temastan kaçınmak Vücut direncini arttıracak besinler yemek Aşırı stres , uykusuzluk, yorgunluktan uzak durulmalı Yenilen besinlere dikkat edilmeli Zonanın aşısını da vurulabiliriz. Vücut temizliğine dikkat etmemiz gerekir.


"SU ÇİÇEĞİ HASTALIĞI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları