Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği"— Sunum transkripti:

1 Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği
ATIK YAĞLAR Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Web: ATIK PİLLER

2 ATIK YAĞLAR

3

4

5

6 Okulumuzda atık yağ ve atık pil toplama projesi başlatmış bulunuyoruz.
Tüm arkadaşlarımızın ve öğretmenlerimizin desteğini bekliyoruz. Atık yağları pet şişelerde biriktirerek sınıf ya da okul sorumlularına iletebilirsiniz. Bu yağlar atık bidonlarında biriktirilerek geri dönüşüm tesislerine gönderilecektir.

7 PİL ÇEŞİTLERİ NELERDİR VE İÇLERİNDE NELER BULUNUR
a) Şarj edilemeyen veya tek kullanımlık piller, b) Şarj edilebilen veya çok kullanımlık piller, Piller, türlerine göre, kadmiyum, çinko, mangan, demir, lityum, nikel, kobalt vb. metalleri, çeşitli kimyasal bileşikleri, plastik ve kağıt/karton gibi maddeleri içerirler.

8 PİLLER VE PİLLERE AİT AMBALAJLAR ÜZERİNDEKİ İŞARETLER
Pillerin çöpe atılmaması gerektiğini gösterir. Pillerdeki cıva miktarının ağırlıkça %0,0005’den (5mg/kg) fazla olduğunu gösterir. Hg Pillerdeki kadmiyum miktarının %0,025’den (250mg/kg) fazla olduğunu gösterir. Cd

9 PİLLERİ DİKKATLİ KULLANMALIYIZ !
Pilleri serin ve rutubetsiz yerlerde saklayınız ve cihazlarınızı kalorifer, soba, ocak gibi ısı kaynaklarından uzakta tutunuz. Bu şekilde pilinizin ömrünü uzatabilirsiniz. Akmış pilleri çıplak ve ıslak elle tutmayınız. Şarj edilmeyen piller (özellikle lityum türleri) kesinlikle şarj işlemine tabi tutulmamalıdır. Aksi takdirde aşırı ısınma, şişme, gaz çıkışı, alevlenme ve hatta patlama görülebilir. Bir aleti pil takılı iken uzun süreli çalıştırmıyorsanız, pilleri aletin içinden çıkartınız. Yeni alınan pilleri kullanıncaya kadar orijinal ambalajında muhafaza ediniz. Pillerin kesinlikle içlerini açmaya çalışmayınız, delmeyiniz, ezmeyiniz ve kısa devre yaptırmayınız. Küçük çocukların düğme tipi pillerle oynamasına müsaade etmeyiniz.

10 TÜRKİYE’ DEKİ PİL SEKTÖRÜ
Türkiye’de taşınabilir türde pillerin üretimi yapılmamaktadır. Talebin tamamı ithalat yoluyla karşılanmaktadır. İthalat miktarları 2011 yılında tonun üzerine çıkmıştır. İthal edilen pillerin yaklaşık %85’i şarj edilemeyen türde (çinko-karbon, alkali mangan ve düğme ) ve geride kalanı da şarj edilebilen tipteki nikel-kadmiyum, nikel-metalhidrit veya lityum-iyon pilleridir.

11 ATIK PİL NEDİR? NE YAPMALIYIZ?
Kullanım ömrünü tamamlamış ve/veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılamayacak duruma gelmiş olan pillere, atık pil diyoruz. Atık hale gelmiş pillerin onarılarak tekrar kullanımı mümkün değildir. Atık piller evsel atıklarla karıştırılmamalı ve kesinlikle çöpe atılmamalıdır. Atık piller ateşe, su kaynaklarına atılmamalı ve toprağa gömülmemelidir. Aksi taktirde pilin dış kabı zamanla delinerek içindeki metaller ve kimyasal maddeler toprağa ve sulara karışabilir.

12 Bir pil çevreye, bir ton çöpten daha çok zarar verir.
Pillerin içeriğinde bulunan cıva, kadmiyum ve kurşun elementleri, kansere, nörolojik bozukluklara, akciğer hastalıklarına,beyin iltihaplanmasına ve kısırlığa yol açıyor.

13 Şarjlı pil kullanın. Alkalin ve diğer sıradan piller şarj edilemezler.
Şarjlı pillerin üzerinde "Rechargeable " yazar. NiCd şarjlı pil kullanmayın. (NiCd-Nikel Kadmiyum)NiCd piller, şarjlı pil olmasına karşın, içerdiği Kadmiyum elementi,halk sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır.

14 NiMH şarzlı pil kullanın.
(NiMH-Nikel Metal Hydride) Bu piller yaklaşık 1000 kez doldurulabilir. MAh değeri yüksek piller daha uzun dayanır. Günümüzde AA serisi 2700mAh, AAA serisi 1100 mAh gücünde, çok uzun süre enerjisini koruyan NiMH pilleri piyasada rahatlıkla bulabilirsiniz.

15 Kullandığınız pil hangi çeşit olursa olsun (Şarjlı, alkalin ya da diğer sıradan piller) kesinlikle çöpe atılmamalıdır. Çöpe atılan piller, zamanla bozularak içeriğinde bulunan tehlikeli ve zararlı maddelerin serbest kalmaktadır. Cıva, Kadmiyum, Kurşun gibi maddeler vücuda alındığında kemik erimelerine, karaciğer, böbrek, beyin ve kasları etki altına alarak; işitme bozukluğuna, kansızlığa, mide hastalıklarına, böbrek ve beyin iltihaplanmasına, kısırlığa, kansere ve ölüme neden oldukları araştırmalarla saptanmıştır.

16 ÇÖPE ATMAYIN ! Kullanılmış pilleri biriktirerek Çevreyi ve sağlığımızı koruduğumuz gibi çöp giden ekonomik değeri geri dönüştürmek de olanaklıdır. Şarj edilebilir pilleri geri kazanmak mümkündür.

17 ATIK PİLLERİ BİRİKTİRİYORUZ !
İNCESU ANADOLU LİSESİ, ANKARA’DA OKULLAR ARASINDA BAŞLATILAN YARIŞMANIN İDDİALI OKULLARINDAN BİRİDİR.

18 ATIK PİL TOPLAMA MALZEMELERİMİZ

19 ATIK PİL TOPLAMA ARAÇLARI

20 TÜRLERİNE GÖRE AYRIŞTIRMA
Atık pillerin türlerine göre ayrıştırılması için TAP’ ın kendi tesisi yoktur. Ancak TAP’la anlaşmalı iki elektrik ve elektronik atık toplama firması toplanan pil atıklarını kendi tesislerinde türlerine göre ayrıştırırlar. Bu ayrıştırma sonucunda elde edilen NiCd, NiMh ve Li-İon türlerindeki şarjlı piller geri dönüşüm için Avrupa’daki firmalara gönderilir. Atık pil miktarlarının azlığı nedeniyle ayrıştırma işlemi elle yapılmaktadır.

21 GERİ DÖNÜŞÜM ve BERTARAF
Türkiye’de atık pillerin geri dönüşümünü yapabilen bir tesisi henüz yoktur. Bu nedenle toplanan şarj edilemeyen türdeki piller bertaraf işlemine tabi tutulurlar. Bertaraf özel olarak yer altında inşa edilmiş betonarme depolarda ve İSTAÇ A.Ş.’nin İstanbul Şile’de yaptırılarak 2010 yılında faaliyete giren yerüstü depolama sahasında gercekleştirilir.

22 ATIK PİL GERİ DÖNÜŞÜM ÇEVRİMİ

23 Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği
OKULUMUZDA ATIK PİLLERİ SINIFLARDAKİ KUTULARDA YA DA OKUL İÇİNDE YER ALAN ATIK PİL KUTULARINDA BİRİKTİRİYORUZ. AYNI ZAMANDA BAŞLATMIŞ OLDUĞUMUZ ATIK YAĞLARI DA SINIF VE OKUL SORUMLULARINA İLETEBİLİRSİNİZ. SINIFINIZDA BİR SORUMLU YOKSA KAMPANYADA YER ALMAK İÇİN 11/G (Emre Sevindik-Ceyda Demir –Metin Kıran) YA DA 11/C (Güler Sümeyye Can- )SINIF SORUMLULARINA ADINIZI YAZDIRABİLİRSİNİZ. Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği web:


"Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları