Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÖLÜM 19 KANALİZASYON SİSTEMLERİNİN TASARIMI. BÖLÜM 19 KANALİZASYON SİSTEMLERİNİN TASARIMI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÖLÜM 19 KANALİZASYON SİSTEMLERİNİN TASARIMI. BÖLÜM 19 KANALİZASYON SİSTEMLERİNİN TASARIMI."— Sunum transkripti:

1

2 BÖLÜM 19 KANALİZASYON SİSTEMLERİNİN TASARIMI

3 GİRİŞ Kanalizasyon sisteminin tasarımı, genellikle şu adımları içerir: ön araştırmalar, detaylı incelemeler, güncel tasarım ve nihai çizimlerin hazırlanması. Kanalizasyon sistemi ile ilgili tüm kavramların açıklanması, tasarım esasları ve ek olarak, kanalizasyon sistemlerinde kullanılan donanım ve güvenlik hususları bu bölümün genel çerçevesini oluşturmaktadır.

4 GİRİŞ Terimler Donanım

5

6 GİRİŞ

7

8

9

10 TASARIM ÖNCESİ ÇALIŞMALAR
Ön Araştırmalar Ön araştırmalar, nüfus bilgileri, atıksu miktarının tahmini (Bölüm 18’de verilmiştir) ve haritalara ilişkin bilgilerin toplanmasını içerir. Ön araştırmalar, aynı zamanda, mevcut kanalizasyon hatları, su boruları, gaz, elektrik ve telefon hatları ve benzeri yapıların yerlerinin tespiti amacıyla yapılan çalışmaları da içerir.

11 TASARIM ÖNCESİ ÇALIŞMALAR
Arazi Ölçümü ve Haritalandırma İnşaat çizimlerinin hazırlanabilmesi için; caddelerin konumu, kullanım hakkı (KH), bodrum katı yükseklikleri (genellikle yerleşim yerleri için), akarsu ve hendek gibi doğal oluşumların konumları tespit edilmeli ve eş yükselti eğrilerinin çizimi gibi çalışmalar yapılmalıdır.

12 CAZİBELİ KANALİZASYON TOPLAMA SİSTEMİ TASARIMI
Kanalizasyon ağının tasarımında önemli yer tutan aşağıdaki konular bu bölüm içinde sunulacaktır. Atıksu debilerinin tahmini Boru malzemesinin seçimi Tasarım kriterleri Tasarım denklemleri Toplama sistemi planı Ev bağlantıları ve yan kolların tasarımı

13 CAZİBELİ KANALİZASYON TOPLAMA SİSTEMİ TASARIMI

14 CAZİBELİ KANALİZASYON TOPLAMA SİSTEMİ TASARIMI

15

16

17 ALTERNATİF KANALİZASYON SİSTEMLERİ
En yaygın alternatif kanalizasyon sistemleri küçük çaplı cazibeli (KÇC), basınçlı ve vakumlu sistemlerdir. Bu sistemler nüfusu 200 kişiden az, küçük ve uzak yerleşmelerde de kullanılmakla beraber büyük nüfuslu yerleşmelerde de uygulanmaktadır.

18 ALTERNATİF KANALİZASYON SİSTEMLERİ
Sistem Tanımlamaları Küçük Çaplı Cazibeli (KÇC) Sistem. KÇC sistemler hem sabit hem de değişken çaplı olarak tasarlanabilmektedir. Her iki durumda da küçük çaplı borular septik tank çıkışlarını arıtma ünitelerine iletmek için kullanılır. Septik tanklar, boruların tıkanmasına sebep olan büyük katılar, yağ ve kum giderilmesi için sistemin temel parçasıdır.

19

20 ALTERNATİF KANALİZASYON SİSTEMLERİ
Genel Tasarım Faktörleri

21 POMPA İSTASYONU TASARIMI
Atıksu pompa istasyonları genellikle aşağıdaki türlerden birisidir: emme haznesi/pompa haznesi; dalgıç pompa, vakumlu terfi, vidalı (burgulu) pompa. Sadece ilk ikisi burada incelenmiştir. Pompa istasyonu tasarımı şu unsurları içerir: basınçlı kanalizasyon hattı pompa seçimi istasyon tasarımı

22

23


"BÖLÜM 19 KANALİZASYON SİSTEMLERİNİN TASARIMI. BÖLÜM 19 KANALİZASYON SİSTEMLERİNİN TASARIMI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları