Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

27.1 GİRİŞ Bu ünitenin amacı, gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilmiş başarılı teorik, kavramsal ve metodik çevre psikolojisi uygulamalarını.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "27.1 GİRİŞ Bu ünitenin amacı, gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilmiş başarılı teorik, kavramsal ve metodik çevre psikolojisi uygulamalarını."— Sunum transkripti:

1

2

3

4

5 27.1 GİRİŞ Bu ünitenin amacı, gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilmiş başarılı teorik, kavramsal ve metodik çevre psikolojisi uygulamalarını göstermektir. Bu ünitede üç konuyu tartışacağız: davranış tahmini ve davranış değiştirme, çevresel duyarlılık (environmental concern) ve yaşam çevreleri.

6 27.2 DAVRANIŞ VE TAHMİNİ DAVRANIŞ DEĞİŞTİRME Gelişmekte olan ülkelerdeki çevresel davranış ve tahmini davranış değiştirme literatüründe önemli dört başlık vardır:

7 Atık kontrolü davranışı Şekil 27.1 Kampala, Uganda’da yerleşim koşulları

8 Su kullanımı Enerji tüketimi Ulaşım

9 27.3 ÇEVRESEL DUYARLILIK VE HALK SAĞLIĞI PROBLEMLERİ Çevresel duyarlılık Sağlık, yoksulluk ve çevre

10 27.4 YAŞAM ÇEVRELERİ Gelişmekte olan ülkelerdeki insanların yaşam koşulları genellikle tahrip edicidir. Gelişmekte olan ülkelerin pek çoğu gecekondu mahalleleri, yüksek yoğunluklu alanlar ya da yasa dışı yerleşim sorunlarıyla savaşmaktadır. Bu yerler genellikle nüfus yoğunluğu fazla, düşük standartlı konutlarla çevrili, teminatsız, şehirlerin bozulmasıyla meydana gelmiş, yoksulluk ve işsizlikle karakterize alanlardır.

11 Bu bölümde ele alacağımız üç yaşam alanını inceleyelim. Kenar mahalleler ve halk konutları Gelişmekte olan ülkelerdeki kamusal alanlar Kırsal topluluklar

12 1-) Çevre psikolojisi gelişmekte olan ülkelerdeki çevresel problemlerin çözümüne nasıl katkıda bulunabilir? Çevre psikolojisinin gelişmekte olan ülkelere bu meselelerle ilgili sunduğu üç temel aracı tanımlayınız. 2-) Gelişmekte olan ülkelerin insanlarının çevresel duyarlılığı, gelişmiş ülkelerin insanlarından daha az mı yoksa daha çok mudur? Bu ünitede anlatılan araştırmalardan örnekler vererek açıklayınız. 3-) Gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir davranışı özendirmek için müdahale ederken o ülkelerdeki hangi özel koşulları hesaba katmak zorundasınız? DEĞERLENDİRME SORULARI

13 Özet Bölüm özetlerini kitabımızda bölüm sonlarında bulabilirsiniz.

14


"27.1 GİRİŞ Bu ünitenin amacı, gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilmiş başarılı teorik, kavramsal ve metodik çevre psikolojisi uygulamalarını." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları