Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KURTALAN CUMHURİYET ORTAOKULU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KURTALAN CUMHURİYET ORTAOKULU"— Sunum transkripti:

1 KURTALAN CUMHURİYET ORTAOKULU
“BAŞARIYA GÖTÜREN AİLE” VERİMLİ DERS ÇALIŞMA AİLEYE DÜŞEN GÖREVLER konulu seminerimize HOŞGELDİNİZ 2015 1

2 ÖĞRENCİLERİN DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞI KAZANMALARINDA ANNE BABALARA DÜŞEN GÖREVLER 

3 ÇOCUĞUNUZUN OKUL BAŞARISINDA ÖNEMLİSİNİZ!!!
Profesör diyor ki: “Liselerde ne öğretiyorlar, bu öğrenci düşünemiyor bile...” Lise öğretmeni diyor ki: “Ne bekleyebilirsiniz, ortaöğretim öğretmeni işini yapmıyor...” Branş öğretmeni diyor ki: “Sınıf öğretmeni bu çocuğa hiçbir şey öğretmemiş ...“ Sınıf öğretmeni diyor ki: “Anaokulu öğretmeni çocuğu okula hazırlamamış...” Anaokulu öğretmeni diyor ki: “Bu çocuğa ulaşmak çok zor, anne babası nasıldır acaba?” Ve anne diyor ki: “Beni suçlamayın babasının ailesini gördünüz mü?”

4 Evet gördüğünüz gibi bireyin başarısızlığında herkes birbirinde suç arıyor ama sonunda yine dönüp dolaşıp aileye geliyoruz. AİLE AİLE AİLE… Her alanda olduğu gibi çocuk eğitiminde rol oynayan sizsiniz, okul ve çevre üçgeninde de her şeyin başı sizsiniz, çünkü anne ve baba çocuğun ilk öğretmenleridir.

5 İLK GÖREV: Aile ortamında çocuğun, sevgiyi yaşamasını,
Her anne-baba çocuğunun başarılı bir öğrenci olmasını ister ve bunun için de elinden geleni yapmaya çalışır... Fakat! Başarının ön planda tutulduğu, toplumumuzda, başarılı bireyler yetiştirmek için siz ailelere düşen İLK GÖREV: Aile ortamında çocuğun, sevgiyi yaşamasını, huzuru hissedebilmesini, sorunu olduğunda rahatça, iyi bir iletişimle paylaşabilmesini sağlamaktır.

6 Yapılan araştırmalar huzurlu ve mutlu bir aile ortamına sahip çocukların okulda daha başarılı olduklarını, mutsuz ve sorunlu çocukların ise huzursuzluk yaşanan aile ortamlarında yetiştiklerini ortaya koymaktadır. Sağlıklı bir aile ortamında çocuk kendine güven veren, sorunlarıyla yakından ilgilenen, başarısızlığı durumunda nedenlerini araştırarak mantıklı çözümler bulmasına yardım eden bir anne babaya sahiptir.

7 “Bir memleketin yükselmesi ev ve aile muhabbetine bağlıdır.”
CHARLES DICKENS

8      ÖĞRENCİLERİN DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞI KAZANMALARINDA ANNE BABALARA DÜŞEN GÖREVLER    
Çocuğunuza ders çalışması için evde; ısı, ışık bakımından yeterli, gürültüsüz, çocuğu ders çalışmaya motive edecek uygun bir ortam hazırlayın.       Çalışma odası ve çalışma masası hazırlayın.     

9 EN YÜKSEK VERİMİ SAĞLAR?
NASIL BİR ZAMANLAMA, DERS ÇALIŞIRKEN EN YÜKSEK VERİMİ SAĞLAR? 40’ + 10’ + 10’ = 60’ Çalışma Tekrar Dinlenme

10 DİNLENME ARALARININ ÖNEMİ NEDİR ?
100% Planlanmış aralar verildiği zamanki Hatırlama Eğrileri 75% İki saat hiç ara verilmediği zaman Hatırlama Eğrisi 50% İki saatten fazla hiç ara verilmeden çalışılan Hatırlama Eğrisi 25% 0% 2 saat 1 saat öğrenmenin başladığı nokta

11 ÖĞRENCİLERİN DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞI KAZANMALARINDA ANNE BABALARA DÜŞEN GÖREVLER    
Çocuğunuzdan ders çalıştığı sürece, onun dikkatini dağıtacak başka işler yapmasını istemeyin.           

12 Çocuğunuzun başarısında önemli etkenlerden bir tanesi de düzenli ve uyumlu bir aile hayatıdır.
Çocuğunuzun düzenli yemek yemesine ve uykusunu almasına özen gösterin. 

13 Çocuklarınıza sürekli ders çalışmaları için baskı yapmayın
Çocuklarınıza sürekli ders çalışmaları için baskı yapmayın. Çocuklarınızı resim, müzik ve spor gibi diğer sosyal faaliyetlere de yönlendirin.

14 ÖĞRENCİLERİN DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞI KAZANMALARINDA ANNE BABALARA DÜŞEN GÖREVLER    
Çocuğunuz derslerle ilgili bir şey sorduğunda onu iyi dinleyin ve alaycı, aşağılayıcı, hor görücü olmadan yumuşak bir ses tonu ile cevap verin.

15 ÖĞRENCİLERİN DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞI KAZANMALARINDA ANNE BABALARA DÜŞEN GÖREVLER    
Anne baba olarak, çocuğunuz ders çalışırken ya da sınava hazırlandığı sırada, onun çalışma isteğini artırmak ve onu çalışmaya teşvik etmek için kaygı yükseltici yaklaşımlardan kaçının. “Bu kadar çalışmayla kazanamazsın...”, “Bu kafayla gidersen zor kazanırsın...” gibi ifadeler kullanmakla çocuğunuzun daha çok çalışmasını sağlayamayacak aksine onun kendine olan güvenini azaltacaksınız.

16 Çocuklarınızı başka çocuklarla ve kardeşleriyle kıyaslamayınız
Çocuklarınızı korkutmayınız. Anne baba olarak değişik davranışlar göstermeyin, aynı şekilde davranın.

17 Ders çalışırken çocuğunuzu ev işi, çarşı, pazar işi için kaldırmayınız.
Çocuğunuzu sık sık eleştirmeyin, hele de bunu başkalarının yanında asla yapmayın.

18 Beğendiniz, takdir ettiğiniz taraflarını çocuğunuza söyleyin.
Bilmediklerini çekinmeden öğretmenlerine sormaları gerektiğini anlatın. Çocuklarınızın yanında tartışma, kavga, münakaşa etmeyin. Sorunlarınızı çocuklarınızın yanında konuşmayınız.

19 Çocuğunuzun evde ders çalışmasını kontrol ediniz
Çocuğunuzun evde ders çalışmasını kontrol ediniz. Ancak sürekli şekilde “ders çalış” ikazı olumsuz etki yapmaktadır. Okula devam durumu ile yakında ilgileniniz.

20 Öğüt vermek yerine örnek davranışlar yapın, gösterin.
Aile ve evle ilgili konularda ve sorunlarda çocuğunuzun düşünce ve önerilerini alıp onunla konuşun.

21 SINAVA HAZIRLIK SÜRECİNDE YAŞANAN SORUNLAR

22 İLETİŞİM KAZALARI Sınava hazırlık sürecinde anne ve babaların en sık yakınmalarından biri; “””Ne söylesek kabahat, çocuğumuzu gergin ve yorgun gördüğümüz zaman kendini bu kadar hırpalama, dünyanın sonu değil, eğer olmazsa önümüzdeki yıl hazırlanma olanağını sana sunacağız dediğimizde çocuğumuz kendisinden umudu kestiğimiz konusunda bizi suçluyor. Sana güveniyoruz, başaracaksın biliyoruz dediğimizde ise benden ne kadar çok şey bekliyorsunuz, herkes benden bir şeyler bekliyor, bu kadar beklentiyi nasıl karşılayabilirim, of çok gerildim şeklinde sürekli yakınıyor. --NASIL DAVRANACAĞIMIZI BİLEMİYORUZ-- yakınmasıdır. “””

23 AİLE KAYGISININ YANSIMALARI
Öğrencinin sürekli aynı tempoda çalışması oldukça zordur. Öğrencinin zaman zaman ders çalışma motivasyonunun düşmesi velilerin ders çalışma sistemine müdahale etmelerine neden olmaktadır. Bu müdahaleler öğrenci tarafından sert tepkilere veya hiç çalışmamak gibi pasif tepkilere neden olmaktadır.

24 Sevgiyi şartlı sunmayın: Birçok öğrencimiz liseye girememe durumunda anne ve babalarının kendilerine yönelik sevgi ve güvenlerini kaybedeceklerini düşünmektedirler. “Başarılı olursam beni daha çok severler” düşüncesine öğrencilerimizde rastlamaktayız. Başarılı ya da başarısız her koşulda onların yanında olabileceğimizi onlara hissettirmeliyiz. Problemleri çözmeye değil anlamaya çalışın.

25 “En az şu kadar net yapmalısın.”
‘’Fen ve matematikten ful yapmalısın.’’ “ Başarılı olmalısın.’’ “Kendini dersine vermelisin.’’ “Bu yıl mutlaka kazanmalısın’’ vb. türünden zorunluluk ifade eden cümleler öğrencinin kaygısının artmasına neden olmaktadır. Bu tür zorunluluk ifade eden sözleri mümkün olduğunca kullanmamaya çalışın.

26 *Ders çalışma davranışını önemseyin: Az sayıda da olsa bazı öğrencilerimiz ders çalışırken evdekilerin yeterli özeni göstermediğini belirtmektedirler. Öğrenci ders çalışırken televizyonun sesini kısmak, daha alçak sesle konuşmaya özen göstermek, onun ders çalışma davranışını önemsemek anlamına gelmektedir.

27 *”Yasaklamak” yerine “kısıtlamak”: Çocuğunuzun tüm yaşamını sadece ders çalışma davranışıyla doldurmasını; sürekli ev-okul-dershane üçgeni içinde gidip gelmesini beklemeyin. Dersin dışında her şeyi yasaklamak, başarıyı getirmeyecektir. Ders dışı etkinliklerin bir kısmını öğrenci kendi isteğiyle kısıtlamalıdır.

28 Velilerden Beklentilerimiz
Ders Çalışma Programının Takibi Çocuklara Değer Verilmesi İletişim Kurma Sorumluluk Duygusu Verme Tüm Derslere Eşit Değer Verme Öğrencilerin Kardeş ve Arkadaşlarıyla Karşılaştırılmaması KARŞILIKSIZ SEVGİİİİİİ…….

29 Şu gerçeği hiç UNUTMAYIN !!!
Sizin çocuğunuz evrende tektir ve muhteşem bir potansiyelle doğmuştur. Çocuğunuzla çiftçinin yetiştirdiği ağaçla kurduğu ilişki gibi ilişki kurun.Çiftçi,ağacın özünün ne olduğunu bilir ve o öze saygısı vardır.çiftçi o özün gelişmesi için uygun ortam hazırlar. Çiftçi elma ağacını muz ağacı yapmaya çalışmaz;elma ağacının en çok meyve veren elma ağacı olması için ortam hazırlar.ortamını bulan elma ağacı olabileceğinin en iyisi olur ve ona göre meyve verir.

30 PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN
TEŞEKKÜRLER… SELMA İŞ PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN


"KURTALAN CUMHURİYET ORTAOKULU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları